ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αγκάθι» οι διαφωνίες ΔΝΤ-Βερολίνου

Μία ανάσα από την «συνολική συμφωνία» η κυβέρνηση

Τον απολογισμό από τις επαφές στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον κάνει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επιστροφής των θεσμών στο Χίλτον και της επανέναρξης των συζητήσεων που θα οδηγήσουν σε τεχνική συμφωνία. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές εκπέμπουν κλίμα αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει εφικτός στόχος μία συνολική συμφωνία, που θα ξεκινά από τα δύσκολα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή και θα φτάνει ως τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και, όπως υποστηρίζουν στελέχη με γνώση των διαμειφθέντων στην Ουάσινγκτον, η ελληνική πλευρά βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση του μείζονος στόχου της: δηλαδή της επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας, που δε θα αφήνει «ξεκρέμαστη» ούτε την κυβέρνηση, αλλά ούτε τη χώρα.

Αναμονή για ΔΝΤ-Βερολίνο

Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες υπάρχουν ακόμη. Ωστόσο, αυτές δεν αφορούν πια την ελληνική πλευρά, αλλά τις διαφορετικές απόψεις που υποστηρίζουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα πέραν του 2018. Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να πιστεύουν ότι παρά τις παρασκηνιακές πιέσεις του Βερολίνου προς το ΔΝΤ να μην συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ως τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, στο τέλος η συμφωνία θα είναι «ολική». Μάλιστα, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου υποστηρίζουν πως μόλις το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας τελειώσει και υπογραφούν τα αναθεωρημένα κείμενα με το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών, αλλά και με το ΔΝΤ, «κανείς δε θα έχει πια καμία δικαιολογία», όπως λένε χαρακτηριστικά.

«Χωρίς χρέος, δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων»

Άλλωστε, η γραμμή «αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» συνεχίζει να είναι η βασική διαπραγματευτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνύσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει κανένα περιοριστικό μέτρο για το 2019 και το 2020 αν δεν έχει στα χέρια της μία σαφή συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα. Το ίδιο διεμήνυσε στους δικούς του συνομιλητές και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διήμερη παρουσία του στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβεβαιώσεις που έλαβε κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση: ότι, δηλαδή, η Αθήνα με τον έναν τρόπο ή τον άλλο θα πάρει και το χρέος και τα πλεονάσματα, ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει ως τις 22 Μαΐου, ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να ανοίξει και να υπάρχει στο τραπέζι ένας σαφής οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.