ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Όλο το σχέδιο του Μαξίμου για έξοδο στις αγορές

Τα βήματα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στις αγορές στα τέλη του καλοκαιριού ή, το αργότερο, στις αρχές φθινοπώρου καταρτίζουν μεθοδικά το Μέγαρο Μαξίμου, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού χθες από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 κάθε άλλο παρά ήταν… λόγια του αέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα σχέδιά του για την «επόμενη μέρα» μετά την επίτευξη συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης, προανήγγειλε την έξοδο τις χώρας στις αγορές, που θα θέσει τις βάσεις προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα και από το Μνημόνιο. «Ο στόχος μας είναι να κλείσει η συμφωνία και αμέσως να βγούμε στις αγορές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει, πάντως, ότι αυτή η κίνηση «πρέπει να είναι διατηρήσιμη και όχι ευκαιριακή», «ώστε», όπως ανέφερε, «με το τέλος του προγράμματος να έχουμε και οριστική έξοδο από την επιτροπεία». «Έχουμε σχέδιο, στόχευση και αποφασιστικότητα να το πετύχουμε», υπογράμμισε επί λέξει ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι διεργασίες για την παρθενική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι προχωρημένες.

Ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το σχέδιο που καταρτίζουν από κοινού ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης και, φυσικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με μία «δοκιμαστική» έκδοση ομολόγου στα τέλη του καλοκαιριού ή, το αργότερο, στις αρχές φθινοπώρου. Βεβαίως, για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις να είναι… «γραμμικές»: ήτοι, να επιτευχθεί συμφωνία ως την Πρωτομαγιά (ίσως και λίγες ημέρες αργότερα…) σε τεχνικό επίπεδο στο Χίλτον μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και, στη συνέχεια, να καταλήξουν το ΔΝΤ και το Βερολίνο στην συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και στα πλεονάσματα μετά την λήξη του προγράμματος. Εφόσον αυτή η συμφωνία-πακέτο συγκροτηθεί και αφότου η κυβέρνηση έχει διεκπεραιώσει τις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή επί των μέτρων και των «αντιμέτρων», τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα κληθεί να επικυρώσει όλο το συμφωνηθέν πλαίσιο.
Τότε, την σκυτάλη θα λάβει η ΕΚΤ, η οποία, έχοντας στα χέρια της τον οδικό χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος, αναμένεται να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις ενδείξεις, εφόσον αυτό γίνει ως τα τέλη Ιουνίου, τότε τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα αποκλιμακωθούν ραγδαία –άλλωστε, η μείωσή τους έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά, μετά το Eurogroup της Μάλτας.
Εφόσον όλα τα παραπάνω τηρηθούν, η αβεβαιότητα περί την ελληνική οικονομία θα διαλυθεί και τα ελληνικά ομόλογα θα αποκτούν προφίλ… προσβασιμότητας στις αγορές.

Συνεννοήσεις

Βάσει του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος, όσο εντός του θέρους θα αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, η επενδυτική τράπεζα Rothschild θα φροντίζει τα… υπόλοιπα: η σχετική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και της εν λόγω τράπεζας έκλεισε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αποκαλύφθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Rothschild και η πρόσληψη της εν λόγω τράπεζας σε ρόλο τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει την προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Συν τοις άλλοις, δεν είναι καθόλου τυχαίο με το κυβερνητικό σχέδιο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΔΔΗΧ να προσλάβει τεχνικό σύμβουλο για την προετοιμασία του project της εξόδου στις αγορές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.