ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ "ΛΕΡΩΣΟΥΝ" ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΛΛΑ...

Ας υποθέσουμε πως θέλετε να αγοράσετε μετοχές μιας επιχείρησης. Δίνετε εντολή στη χρηματιστηριακή εταιρεία της τράπεζας Πειραιώς να διεκπαιρεώσει την επιθυμία σας. Ερώτηση: Για να αγοραστούν οι μετοχές θα πρέπει να ερωτηθεί ο Πρόεδρος του Ομίλου της Πειραιώς; Ερώτηση δεύτερη: Αν κάποια στιγμή, μετά από δύο τρία χρόνια, η αξία των μετοχών που αγοράσατε υποχωρήσει δραματικά θα πρέπει να διωχθούν οι υπάλληλοι της χρηματιστηριακής που πραγματοποίησαν τη συναλλαγή και μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος του Ομίλου στον οποίον ανήκει η χρηματιστηριακή;

Προφανώς, η απάντηση, και στις δύο ερωτήσεις, είναι αρνητική. Αυτό λέει η απλή λογική και δεν νομίζω ο νόμος να προβλέπει κάτι το διαφορετικό. Ιδίως εάν η απομείωση της αξίας οφείλεται σε λόγους ξένους προς τη μετοχή και σε γεγονότα έκτακτα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν. Βεβαίως, στους ταραγμένους και περίεργους καιρούς που ζούμε δεν πρυτανεύει η λογική, ενώ ακόμη και η ερμηνεία άμα και εφαρμογή των νόμων, σε αρκετές περιπτώσεις, λέγεται ότι υπόκειται ή και εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Γράφω αυτά επειδή αίφνης ανακοινώθηκε ότι ασκείται και νέα δίωξη κατά του Μιχάλη Σάλλα του ιδρυτή και πρώην Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς. Για "αδίκημα" που σημειώθηκε πριν οκτώ χρόνια, τον Ιούνιο του 2009, και το οποίο αφορά την απλή διεκπεραίωση εντολών της ΤτΕ προς την Πειραιώς για αγοραπωλησία ομολόγων. Μια συναλλαγή συνήθη και καθημερινή για τα πιστωτικά ιδρύματα μετατρέπεται από κάποιον δικαστικό λειτουργό σε έγκλημα και κακούργημα. Γιατί; Επειδή μετά από τρία χρόνια "κουρεύτηκαν", με το PSI, τα ομόλογα!!!

Οι διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και της Τράπεζας Πειραιώς ήξεραν τον Μάϊο του 2009, όταν πρωθυπουργός ήταν ακόμη ο Κ. Καραμανλής, ότι θα γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου, θα υπάρξει προσφυγή για ένταξη της χώρας σε Μηχανισμό Στήριξης, θα υπογραφεί μνημόνιο με την τρόϊκα, θα γίνει PSI και θα κουρευτούν τα ομόλογα των ιδιωτών.

Αν ο Σάλλας, εκτός από τις αδιαμφισβήτητες επιχειρηματικές ικανότητες που διαθέτει, έχει και το σπάνιο χάρισμα να βλέπει τόσο μπροστά και μάλιστα να "καθοδηγεί" συναλλαγές σε χρόνο που οι ομόλογοί του απανταχού της Γης δεν μπορούσαν ούτε καν να σκεφθούν, του αξίζει έπαινος. Μεγάλος. Αντί να επιχειρείται η σπίλωσή του -γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται καθώς η κατηγορία περί ηθικής αυτουργίας, σύμφωνα με καθόλα έγκυρους νομικούς κύκλους, δεν στέκεται με τίποτε- να του αναθέσουμε να σώσει αυτός τη χώρα, αφού οι πολιτικοί μας αποδεδειγμένα δεν μπορούν.

Βεβαίως, όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι αναζητούν την αιτία της αιφνίδιας στοχοποίησης Σάλλα. Το γεγονός ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα παραγγέλνονται διώξεις σε βάρος ενός εκ των επιλέκτων στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου και του δημοσίου βίου (που με τη συμπεριφορά του δεν έχει προκαλέσει την κοινωνία, κάθε άλλο) και μάλιστα για υποθέσεις του μακρινού 2006 και του 2009 εγείρει πληθώρα ερωτηματικών.

Το πιθανότερο, λένε οι πλέον υποψιασμένοι, είναι ότι κάποιοι ανησύχησαν από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος και ιδρυτής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και θέλουν να τον "λερώσουν" με σκοπό την όρθωση εμποδίων στη νέα του πορεία. Είναι λόγοι ανταγωνισμού; Υποκρύπτονται μήπως εκτός από τις οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες; Και ποιές είναι αυτές;

Και πάντως θα ήταν επικίνδυνο, ακόμη και για τη Δημοκρατία μας, εάν απεκαλύπτετο ότι στη δικαιοσύνη ενδέχεται να ευδοκιμούν καταστάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με την ορθή και αδέκαστη απονομή της, έχουν διαφορετικές από το Δίκαιο προτεραιότητες και διαπλέκονται με αλλότρια, περιλαμβανομένου και του γκουβέρνου, συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως αίφνης δικαστής τις εν έτει 2017 ανακάλυψε ότι το 2006 ο Μιχ. Σάλλας εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων της Πειραιώς, από τις οποίες όμως η τράπεζα δεν ζημιώθηκε. Όπως δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι για τις όποιες ζημίες δημιούργησε το PSI, το οποίο έκανε το 2012 ο Ευάγγελος Βενιζέλος και για το οποίο επαίρεται, ευθύνονται οι Προβόπουλος και Σάλλας επειδή τρία χρόνια νωρίτερα, το 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποίαν ήταν διοικητής ο πρώτος, έδωσε εντολή αγοραπωλησίας ομολόγων με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποίαν ήταν Πρόεδρος ο δεύτερος.

Και φυσικά θα προκαλέσει τον γέλωτα εάν το γαϊτανάκι αυτό συνεχιστεί. Όχι μόνον για τον Σάλλα, αλλά και για όσους άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι στο μόνο "αδίκημα" στο οποία έχουν υποπέσει είναι αυτό της ευήθειας, αφού συνεχίζουν να επιμένουν ελληνικά και προβάλλοντας αντίσταση στο να παραδοθούν τα ασημικά της οικονομίας στους ξένους και τα "αρπακτικά". Δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα, αλλά κατοικούν εδώ, επενδύουν εδώ, πληρώνουν φόρους εδώ. Και το κυριότερο, κάθε φορά που χρειάστηκε έβαλαν πλάτη για να στηριχθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις ενάντια στον τροϊκανικό χουλιγκανισμό και να συνεχίσουν να υφίστανται ο πολυκομματισμός και ο πλουραλισμός. Ακόμη και εις βάρος τους.

Δεν λέω ότι αυτά αποτελούν λόγο εξαίρεσής τους από τον έλεγχο ή τον ποινικό κολασμό τους εφόσον παρανομούν. Κάθε άλλο. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η δικαιοσύνη δεν κάνει διακρίσεις. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία όμως. Και εφόσον παρανομούν. Όχι για λόγους ιδιοτέλειας, εκβιασμού, συμφερόντων και συστήματος εξουσίας. Εγχώριου και εξωχώριου...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 13:14 22/04/2017

  ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΙΣΧΙΝΗΣ ΠΡΟΒΟ : «Οι εκλογές έγιναν 4 Οκτωβρίου του 2009. Την Πέμπτη των εκλογών που είχαμε μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό του, βγαίνοντας είπα ότι με βάση τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για το εννιάμηνο που γνωρίζαμε και τις τάσεις όπως αυτές είχαν προδιαγραφεί το έλλειμμα δεν θα ήταν χαμηλότερο από 12-13%».
  «Θέλετε να πάω πιο πίσω; 12-13 μέρες πριν από τις εκλογές, η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε στοιχεία ταμειακού ελλείμματος του οκταμήνου, με βάση το οποίο ήταν 8% του ΑΕΠ. Και την επόμενη μέρα βγήκαν οι εφημερίδες με τίτλο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός»».
  ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΌΝΙΑ Μιντιακή ΑντιΠαπανδρεική κατασυκοφάντηση, ΤΗΝ ΑΘΩΌΤΗΤΑ Γεωργίου & την ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΊΑ ΤΟΥ με Καραμανλή-Παπαθανασίου ΠΟΥ ΑΠΕΚΡΥΠΤΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ . . .ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ από ΑΡΧΕΣ καλοκαιριού 2009 !
  ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ να . . .ομολογεί ΠΩΣ ΤΑ ΕΙΠΕ 5 μέρες ΜΕΤΑ, ακούσατε ? ΜΕΤΑ – ΜΕΤΑ τις εκλογές (ΠΡΌΒΛΕΨΗ για 12-13%) όταν ο Καραμανλής- Παπαθανασίου 1 ημέρα ΠΡΟ εκλογών έστελναν επίσημα στην ΕΥΡΟΣΤΑΤ εγγράφως ΓΙΑ 6% !
  ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ να ομολογεί ότι 12-13 μέρες προ εκλογών (στο περίπου το καημένο. . .δεν ξέρει ΏΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑ) ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΩΣ ΨΕΛΛΙΣΕ πως έχουμε ήδη -8% του ΑΕΠ !
  ΚΑΙ ΠΩΣ ΡΕ ΣΥΜΟΡΙΤΕΣ ο Παπαθανασίου -Καραμανλής έστελναν εγγράφως στην ευροστατ για 6% την προηγούμενη των εκλογών ????? Ποια Ελληνική Δικαστική Αρχή τους ΖΗΤΗΣΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ?
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ζ Ω Α και ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΥΝ τις ποσοστιαίες διαφορές στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΖΩΉ . . . η ΔΙΑΦΟΡΆ από το ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΙΟΣΤΑΤ 6% των Καραμανλή-Παπαθανασίου (ΜΕ ΈΝΟΧΗ ΜΟΥΓΚΑΜΑΡΑ Προβό) από το ΤΕΛΙΚΟ 15,3% ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 είναι . . . ΜΟΝΟ 22 ΔΙΣ ΕΥΡΩ (10 ΕΤΗΣΙΑ ΕΜΦΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ) !
  ΟΛΙΚΗ δικαίωση Γ.Παπανδρέου , Παπακωνσταντίνου, Γεωργίου .
  Το ΖαππειοΒενιζελοΣημιτοΤσιπροΚαμένο ΒΑΘΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ , ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ και για αυτό βάζει την Καραμανλολάγνα εξανδραποδισμένη Θέμιδα να ψάχνει για ΜΚΟ του 2000 όταν οι ΜεταναστοΛάγνες ΜΚΟ είναι ΣΗΜΕΡΑ Η ΒΑΡΕΙΑ ΜΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ . . .(Υ.Γ για πατριδοκάπηλους: Ο ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ,αν και Πρόεδρος Σοσ. Διεθνούς , με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΝΏΜΟΝΑ τα ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ , το 2010 ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ-ΨΗΦΙΣΕ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ -ΞΕΚΙΝΗΣΕ το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΚΟΠΗΣ μεταναστευτικών ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , τον Φράχτη του Εβρου .

 2. Panagiotis 14:09 21/04/2017

  Δυστυχώς τα γεγονότα δεν είναι ΜΟΝΟ αυτά και δεν είναι όπως τα περιγράφεται κύριε Φελέκη. Θα πρέπει μόνο να αναρωτηθεί κάποιος….γιατί μόνον ο κ. Σάλλας και ο κ. Προβόπουλος….οι άλλοι!!!!

 3. freeman 11:28 21/04/2017

  Eντός της 9ετούς κρίσης … Ακόμα και όταν οι τράπεζες ψυχοραγούσαν… ακόμα και τώρα που είναι απλά Εισπρακτικές (POS) …ΛΕΦΤΑ ΠΑΡΑYΠΗΡΧΑΝ για διαφήμηση-εξάγορά, σε κάθε εφημερίδα, σε κάθε ραδιόφωνο, σε κάθε τηλεοπτικό κανάλι, σε κάθε ινντερνετικό μέσο, σε κάθε τσέπη μιντιάρχη και δημοσιογράφου . . . ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ τις ΔΙΑΣΏΖΑΜΕ-ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΑ Μνημονιακά Δανεικά και ΑΥΤΟΙ ΤΑΙΖΑΝ ΤΟ ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ και το Κυβερνητικό και το Αντικυβερνητικό … ΚΑΙ Η Φιλοτραπεζιτική ΟΜΕΡΤΑ … ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΑΕΙ !!!!! μας τις παράτησαν πτωχευμένα κουφάρια τα παλιά αφεντικά τους και τώρα ανοίγουν άλλα μαγαζιά !!! και ούτε γάτα ούτε ζημιά !!!

 4. Συγχαρητήρια κύριε Φελεκη. Επιτέλους κάποιος να υπερασπιστεί την επιχειρηματικότητα. Ο Σάλλας κατάφερε να φτιάξει τη μεγαλύτερη τράπεζα και με τα λάθη των πολιτικών, τα μνημόνια και τις ανακεφαλαιοποιήσεις την παίρνουν οι Πόλσεν. Αντί να του πουν ευχαριστώ του ανθρώπου τον τρέχουν στα δικαστήρια.

 5. δεν ξέρω, αλλά στον Προβόπουλο καλά κάνουν. έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι στη φυλακή μαζί με τον Καραμανλή…
  αντιθέτως, κι οι δύο προστατεύονται από το κατεστημένο και μάλιστα εμφανιζονται ως δήθεν χρυσές εφεδρείες !!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.