ΕΛΛΑΔΑ

Σε σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη

Σχέδιο για αντιμετώπιση διακίνησης ναρκωτικών, παραεμπορίου και εγκληματικότητας, ζητούν οι μεγάλοι φορείς της πόλεις

Τα σημαντικά προβλήματα έξαρσης της εγκληματικότητας, με αιχμή τη διακίνηση και δημόσια χρήση ναρκωτικών, το παραεμπόριο, τις κλοπές και την πορνεία, αναδείχθηκαν στην ευρεία ανοιχτή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, με τους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισαν την υποχώρηση του αισθήματος ασφάλειας στην πόλη, δίνοντας έμφαση στο μετακινούμενο από δρόμο σε δρόμο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και στην έξαρση των κλοπών και των διαρρήξεων.

Εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Γεωπονικού, ζήτησαν συνολικό σχέδιο αναβάθμισης των περιοχών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία έκαναν λόγο για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αστυνόμευση στην πόλη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αύριο θα παρουσιάσει τις θέσεις του δήμου καθώς και τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης στα πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων έχουν κληθεί στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι την ώρα που η Αθήνα τουριστικά απογειώνεται, τα μεγάλα ζητήματα λειτουργίας της παραμένουν άλυτα.

«Πολλές φορές νιώθουμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε συνομιλητή, σήμερα όμως μας δίνεται η ευκαιρία να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί σας» τόνισε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «τόσο για τη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών, όσο και για τον άστεγο πληθυσμό, τα αρμόδια υπουργεία είναι άφαντα!».

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Γνωρίζετε, ότι η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Αθήνας, τη λειτουργία της πόλης, τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της πρωτεύουσας, είναι καθημερινή και συστηματική» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια «αυτή διεξάγεται κάτω από ασφυκτικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες».

(Εισηγήσεις φορέων, ιδρυμάτων και οργανώσεων)

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΒΕΑ)
Την ανάγκη να διασφαλιστεί η νομιμότητα στην Αθήνα τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η κεντρική πολιτική εξουσία πρέπει να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόνισε ο κ. Μίχαλος αλλά όπως είπε πρέπει να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.
Ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε σοβαρότατο, το πρόβλημα του παραεμπορίου, το οποίο όπως είπε έχει περάσει από τα χέρια των κινέζων και αλλοδαπών, σε έλληνες μικροεπιχειρηματίες, κάνοντας, όπως είπε, επιτακτική πλέον την ανάγκη για τη δημιουργία αυτόνομου Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου. Ο κ. Μίχαλος γνωστοποίησε ότι παρέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις και θέσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΕΑ)
Στο μείζον, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα του παραεμπορίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκανε λόγο για διασύνδεση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την Αθήνα, διακίνησης ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός, μικροκλοπών και παραεμπορίου, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας στην πόλη. Θέλουμε το κέντρο της Αθήνας προσβάσιμο και ασφαλές για τους πολίτες και τους επισκέπτες, κέντρο όπου θα ανθεί το υγιές και νόμιμο εμπόριο.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΓΣΕΒΕΕ)
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς ζήτησε τη συστράτευση των παραγωγικών φορέων, των πανεπιστημίων, των φορέων του πολιτισμού, της δημοτικής και κεντρικής εξουσίας σε ένα στρατηγικό συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του συνόλου των προβλημάτων της Αθήνας. Ο κ. Καββαθάς πρότεινε τη συνάντηση όλων των φορέων της πόλης με τον πρωθυπουργό. Ο κ.Καββαθάς μίλησε για τη δυναμική του τουρισμού στην τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Την ανάγκη συνολικής στρατηγικής σε ό, τι αφορά τον τουρισμό ως μέσου τόνωσης και ενίσχυσης της οικονομίας επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε στην ευνοϊκή για εμάς διεθνή συγκυρία. Όταν η διεθνής κατάσταση αλλάξει θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με συνολικό πλάνο σημείωσε ο κ.Βασιλικός.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Για τα προβλήματα στελέχωσης της των σωμάτων ασφαλείας και δη της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Στράτος Μαυροειδάτος, κάνοντας λόγο για συνθήκες τριτοκοσμικές, απαξίωσης και αθλιότητας στα σώματα ασφαλείας, με ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, που εμποδίζουν την αποστολή των αστυνομικών.
Ο κ. Μαυροειδάκος αμφισβήτησε τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εγκληματικότητα, σημειώνοντας ότι «από τα 10 περιστατικά, μόνο τα 4 καταγράφονται». Επέκρινε την κατάργηση της ομάδας «Δέλτα» και σημείωσε ότι οι ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, ξεπερνούν τις 240. Ο γραμματέας των Ειδικών Φρουρών σημείωσε ότι «δεν γίνονται συλλήψεις στα Εξάρχεια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ορμητήριο».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Τα προβλήματα της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η έξαρση εγκληματικότητας, η εμπορία λευκής σαρκός και το παρεμπόριο είναι αλληλένδετα και ως τέτοια πρέπει να επιλυθούν, εκτίμησε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλης Γιακουμάκης, και ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 9 για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο πρύτανης του ΟΠΑ σημείωσε ότι «το παραεμπόριο έχει ισχυρά συμφέροντα από πίσω, δηλαδή το χονδρεμπόριο του παραεμπορίου, το οποίο θα έπρεπε η πολιτεία να πατάξει». Τόνισε ότι η διακίνηση ναρκωτικών από το Πεδίον του Άρεως προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο το τελευταίο έτος έχει αυξηθεί.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Στο ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών και το παραεμπόριο αναφέρθηκε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γιάννης Γκόλιας, επισημαίνοντας ότι με τις αστυνομικές παρεμβάσεις το πρόβλημα απλώς μετακυλίεται γεωγραφικά. «Λειτουργούμε σε συνθήκες δύσκολες, με νέες ανάγκες, χωρίς να έχουμε σχέδιο για αυτές» είπε ο κ. Γκόλιας, σημειώνοντας ότι «κάθε πρωτεύουσα έχει αντίστοιχους πληθυσμούς και περιοχές, υπάρχει όμως ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες». Η λύση του ΕΜΠ έρχεται μέσα από τη λύση των Εξαρχείων, χρειαζόμαστε μεγάλες αποφάσεις, επεμβάσεις και χρήματα και συντονισμό, ένα μεγάλο που θα αλλάξει το ύφος όλης της περιοχής, τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Η κοινωνία είναι κατακερματισμένη στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παπαδούλης, τονίζοντας την ανάγκη για ύπαρξη συνολικής κεντρικής λύσης από την πολιτική ηγεσία, ωστόσο σε επίπεδο φορέων πρότεινε την προώθηση πολιτιστικών και πανεπιστημιακών δράσεων ως μέσων απώθησης της βίας και της εγκληματικότητας.

EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ KΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ο δήμος Αθηναίων μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή, το ΕΚΠΑ έχει συχνές εκδηλώσεις για την αναζωογόνηση της περιοχής, τόνισε ο κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης, που εκπροσώπησε τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Υπενθύμισε ότι επίκεινται τα εγκαίνια του Παλαιού Χημείου στην οδό Σόλωνος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ (ΣΕΛΠΕ)
Το Trafficking, τα ναρκωτικά και το παραεμπόριο, είναι όλα το ίδιο κεφάλαιο, πρέπει να κινηθούμε επιθετικά, τόνισε ο κ Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ), σημειώνοντας ότι «λύση είναι να στείλουμε τον κόσμο στα σημεία που υπάρχει παραβατικότητα». Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αναμορφωθεί το κλειστό, σήμερα, ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ στην οδό Σταδίου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Περίπου 30.000 επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές, σχεδόν το 30% των επιχειρήσεων έχει κατεβάσει ρολά, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, κ. Νίκος Κογιουμτζής , ενώ ο διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σωτήρης Αντωνίου τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο ανάλογο με εκείνο που εφαρμόστηκε στην Αθήνα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, εκπροσωπώντας κατοίκους του Πεδίου του Άρεως, περιέγραψε την κατάσταση με τη διακίνηση ναρκωτικών και την πορνεία ως εκτός ελέγχου. «Μετά από πολλές παρεμβάσεις, η Περιφέρεια κλείνει πλέον τις πύλες στις 11μμ. Τη νύχτα γίνεται χαμός. Όσο λειτουργούσε το Green Park η κατάσταση ήταν καλύτερη» τόνισε η κυρία Ντενίση.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει από την ανομία, την ανασφάλεια, και τα ζητήματα ποιότητας ζωής, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κατοίκων Ιστορικού Κέντρου, Στάθης Τριφύλλης και Μάρω Ευαγγελίδου.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της σύσκεψης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι τα ζητήματα της Αθήνας πρέπει να συζητηθούν ενώπιον του Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η ανάγκη μητροπολιτικής διακυβέρνησης γίνεται ολοένα και πιο φανερή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.