ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία

Αυξάνεται η στήριξη προς το κόμμα του προέδρου Μακρόν πριν από τις βουλευτικές εκλογές

makron

Η στήριξη προς το νεοιδρυθέν κεντρώο κόμμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυξάνεται πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου μήνα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες να καταφέρει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη για τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive διαπίστωσε ότι το κόμμα του Μακρόν La République En Marche!, μαζί με τους πολιτικούς του συμμάχους, αναμένεται να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση στις 11 Ιουνίου.
Από τους 4.600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, το 32% απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν.
Το ποσοστό αυτό είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με παρόμοια δημοσκόπηση στις 11 Μαϊου και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με δημοσκόπηση της 7ης Μαϊου, την ημέρα δηλαδή που ο Μακρόν επικράτησε επί της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν και εξελέγη νέος πρόεδρος της Γαλλίας.
Με βάση το γαλλικό εκλογικό σύστημα, αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου. Η δημοσκόπηση της Harris δεν κάνει προβλέψεις για το τι ενδεχομένως να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση ή πόσες έδρες αναμένεται να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς και για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο τοποθετείται στο 19% για το καθένα, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από δημοσκόπηση της 11ης Μαϊου.
Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς "Ανυπόκτακτη Γαλλία" αύξησε τις δυνάμεις του κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 15%, ενώ οι Σοσιαλιστές μείωσαν τις δυνάμεις τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 6%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά κατά το διάστημα 15-17 Μαϊου μετά την ανακοίνωση απο τον Μακρόν του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, και πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.
Έξι στους 10 γάλλους ψηφοφόρους ελπίζουν ότι ο Μακρόν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.