ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Δεν θα συζητήσουμε τίποτα για το χρέος πριν το 2018"

091115205431_1421

Το θέμα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί αύριο, στο επίκεντρο της συνεδρίαση του Washington Group, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας με όλα τα σενάρια ανοικτά .

Το θέμα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί αύριο, στο επίκεντρο της συνεδρίαση του Washington Group, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας με όλα τα σενάρια ανοικτά παρά τις προσδοκίες του Μαξίμου για λύση και μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων.  Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι πιστωτές της χώρας με σκοπό να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωομάδας, τη Δευτέρα.

Τον πήχυ των προσδοκιών χαμηλώνει  εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ο οποίος σύμφωνα με την Bild τονίζει πως «η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του Ταμείου από τον ESM».

Εντονες διεργασίες

Oι διεργασίες πάντως σήμερα και αύριο θα είναι έντονες καθώς εκτός από τις τηλεδιασκέψεις αναμένεται να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, στην οποία θα αποτυπώνεται η ελληνική πρόοδος στο κλείσιμο της αξιολόγησης.  Αύριο μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος. Η παρουσία του τελευταίου έχει σημασία για τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο περιθώριο του Eurogroup αναφορικά με το χρέος -πρόκειται για τον ειδικό που χειρίστηκε στο παρασκήνιο από το 2012 όλες τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και η συμμετοχή του στην αποστολή ίσως να σημαίνει ότι είμαστε κοντά.

Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος έχει ήδη μιλήσει για πιθανότητες 50-50 για συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Μοσχοβισί: Να συνεργαστούν όλοι οι εταίροι 

«Να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία» καλεί όλους τους εταίρους ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί επισημαίνοντας ότι “είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα”.  Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και της υιοθέτησης των προαπαιτούμενων, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι γνωρίζει “πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις, που μας φέρνουν, όπως τονίζει, ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”.

«Μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν», μειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αυτό το βήμα. Οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Πίσω από τις διαφορές τους κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ειδικότερες υποθέσεις σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (του πλεονάσματος δηλαδή του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», αναφέρει ακόμη η FAZ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν δύο σενάρια, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο.

«Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο των Ευρωπαίων το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε να έρθει σε έναν μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Στη συνέχεια, όταν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σε πραγματικά επίπεδα ετησίως κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 49% του ΑΕΠ.

Στο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ (μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο 1% ανάπτυξη) το ποσοστό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%», αναφέρει.

Πίσω από τα διαφορετικά σενάρια, ενυπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και για την ικανότητα της χώρας να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις.

«Οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στην τελευταία έκθεσή του καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις που ακόμη εκκρεμούν. Η Αθήνα ως τώρα συχνά έχει επικυρώσει νομοθετικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τις έχει εφαρμόσει στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι μάλλον ζοφερές, και το ΔΝΤ ζητά έτσι ελάφρυνση χρέους», συνεχίζει η FAZ.

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει σημειώνοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου είναι η «τελευταία θυσία», που αναμένεται να εισφέρει στον δημόσιο προϋπολογισμό 5 δισ. ετησίως. «Αυτή ήταν και η απαίτηση του ΔΝΤ». Εάν βέβαια επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια των Ευρωπαίων η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους στόχους της για το 2018 με 2020 και στη συνέχεια να αποδώσει μέρος των πλεονασμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις ή φορολογικές δαπάνες. Στο μεταξύ, σίγουρο είναι επίσης ότι η διελκυστίνδα για την πίστωση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κοστίζει για την ώρα στην πραγματική οικονομία, σημειώνει η FAZ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.