ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Η Μέι μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή

terezamei

Η Τερέζα Μέι μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στη βουλή στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρείας YouGov, την οποία δημοσίευσαν οι Times.

Αν και υπάρχει σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί θα αυξήσουν την πλειοψηφία τους, η ανάπτυξη και χρήση ενός νέου μοντέλου της YouGov ανά εκλογική περιφέρεια δείχνει ότι μπορεί να χάσουν 20 από τις 330 βουλευτικές έδρες που διαθέτουν και ότι το Κόμμα των Εργατικών μπορεί να κερδίσει σχεδόν 30 έδρες.

Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημαίνει ότι μπορεί οι Συντηρητικοί να βρεθούν με 16 λιγότερες έδρες από την αναγκαία πλειοψηφία των 326 που χρειάζεται για να κυβερνήσουν αυτοδύναμα χωρίς συμμαχίες με άλλα κόμματα.
Ενώ όλα έδειχναν εύκολα για τους Συντηρητικούς, το δημοσκοπικό τους προβάδισμά άρχισε να μειώνεται εντυπωσιακά μετά την αποκάλυψη στις 18 Μαΐου του σχεδίου της Μέι να αναγκάσει ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων να αναλάβουν μεγαλύτερη αναλογία του κόστους περίθαλψής τους, μία πρόταση που οι αντίπαλοί της ονόμασαν «ο φόρος της άνοιας». Στο ίδιο διάστημα, οι Εργατικοί επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τις περικοπές αστυνόμευσης που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα.

Μέχρι τώρα ωστόσο, καμία δημοσκόπηση δεν έχει δείξει ότι υπάρχει πιθανότητα να χάσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο μοντέλο υπολογισμού ψήφων βασίζεται σε στοιχεία πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας ποσοστό 42% στους Συντηρητικούς και 38% στους Εργατικούς. Η εταιρεία YouGov παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις της είναι αμφιλεγόμενες και ότι δείχνουν μεγάλες ταλαντεύσεις στο σύνηθες μοτίβο ψήφων πολλών Βρετανών. Ο διευθυντής της όμως, Στέφαν Σέικσπιρ, δήλωσε στους Times ότι το μοντέλο είχε δοκιμαστεί τις παραμονές της δημοσκόπησης για το Brexit πέρυσι, και ότι έδινε σταθερά το προβάδισμα στους υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε..

Το μοντέλο βασίστηκε σε 50.000 συνεντεύξεις που έγιναν σε μια εβδομάδα και επέτρεψαν στο YouGov να εκτιμήσει τις προτιμήσεις κάθε είδους ψηφοφόρου, από το πού διαμένουν έως το πώς ψήφισαν στο Brexit, καθώς και την ηλικία τους και το κοινωνικό τους υπόστρωμα, ώστε να σταθμίσουν τα αποτελέσματα. Ο Σέικσπιρ δήλωσε πάντως πως οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν ριζικά μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.