ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά το σκληρό παζάρι ενόψει της 15ης Ιουνίου

Εφιάλτης η «πρόταση Σόιμπλε» για το Μαξίμου

Την απολύτως αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος επιχειρεί να αποφύγει η κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει εύκολα πριν τις γερμανικές εκλογές σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αντιθέτως, σε εφιάλτη για την κυβέρνηση έχει μετατραπεί η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς με αυτή η Ελλάδα αποκλείεται από την ποσοτική χαλάρωση και κινδυνεύει με... τέταρτο Μνημόνιο μετά την λήξη του τρίτου, τον Αύγουστο του 2018!

Στο Μέγαρο Μαξίμου από χθες επικρατεί κατάσταση συναγερμού, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για μία ακόμη φορά δρομολογεί μία «λύση» που δεν δίνει κανένα περιθώριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας το συνολικό αφήγημα της κυβέρνησης σε αμφισβήτηση.

Μπρος-πίσω

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, οι συνθήκες στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ήταν δύσκολες, ενώ υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά και σημεία όπου η συζήτηση παραλίγο να... εκτροχιαστεί. Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ήταν τόσο ακραία, ώστε πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, αλλά και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Τούτων δοθέντων, η χθεσινή «χαλαρή» στάση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε ερωτήματα, καθώς ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έθεσε ως στρατηγικό στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές με καλούς όρους και υπογράμμισε ότι αυτός ο στόχος εξυπηρετείται είτε με την πρόταση Σόιμπλε, είτε με μία καλύτερη λύση που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Το Μαξίμου, αμέσως μετά, έσπευσε να «διορθώσει» τις εντυπώσεις που προκάλεσε αυτή η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε μόλις πριν δύο 24ωρα την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και δεν πρόκειται να την αποδεχθεί γενικώς. Μάλιστα, χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να περιγράψει την πρόταση Σόιμπλε ως «μετάθεση του προβλήματος».
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρόταση του Βερολίνου «δεν είναι αρκετή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης για μία... βελτιωμένη εκδοχή της.

Σκληρά μηνύματα

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς, μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, να επαναλάβει την θέση της πως «χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τα μέτρα για το χρέος, δεν ισχύουν ούτε τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή κατ' απαίτηση του ΔΝΤ». Με άλλα λόγια, το Μαξίμου εμφανίζεται διαλλακτικό τώρα που ξεκινά η σκληρή διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αυτή τακτική της κυβέρνησης έχει δύο στόχους: αφενός, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει, με σκληρές δηλώσεις, να πυροδοτήσει την αντίδραση του Βερολίνου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό στις διαπραγματεύσεις. Αφετέρου, αφ' ης στιγμής η συζήτηση έχει δυσκολέψει αλλά και διευρυνθεί, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο να διασφαλίσει συμμαχίες τέτοιες, ώστε να πιεστεί... πανταχόθεν η Γερμανία να βάλει νερό στο κρασί της.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμο θεωρείται το σημερινό «τετ α τετ» που θα έχει ο πρωθυπουργός πιθανότατα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων περισσότερη στήριξη για τις ελληνικές θέσεις, ενώ το ίδιο αίτημα θα υποβάλει και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει και μία σύντομη συνάντηση -επίσης στο περιθώριο της Συνόδου- με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να διακριβώσει κατά πόσον η ίδια θα πιέσει τον υπουργό των Οικονομικών της να χαλαρώσει την στάση του...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.