ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχέδια Κοτζιά επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ενεργειακή «σφήνα» στην διπλωματική σκακιέρα

kotsias

Την σύμπλεξη των ανοιχτών ενεργειακών θεμάτων που αφορούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και ολόκληρη την νοτιοανατολική Μεσόγειο με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που συνδέονται με το Κυπριακό αλλά και τα ελληνοτουρκικά προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, σήμερα, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν για το πολυσύνθετο ενεργειακό και διπλωματικό παιχνίδι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η διεθνής ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης, καθώς ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιδιώκει την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο νευραλγικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη», όπως λένε συνομιλητές του. Μάλιστα, η συγκυρία φαίνεται να ευνοεί τους σχεδιασμούς Κοτζιά, καθώς όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η κινητικότητα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «έρχεται σε μία στιγμή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν αφενός τη στρατηγική θέση της χώρας και αφετέρου την ταύτιση των ελληνικών προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή με τις αντίστοιχες προτεραιότητες όλων των σοβαρών παικτών που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή…».
Μ’ άλλα λόγια, είναι προφανές ότι η Αθήνα επιχειρεί να εμπλέξει την ενεργειακή πολιτική και τα μεγάλα deals που γίνονται ή συζητούνται με ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού αυτές οι ενεργειακές συμφωνίες είναι προφανές ότι θα αλλάξουν το status quo σε ολόκληρη την περιοχή.

Το παρελθόν

Άλλωστε, οι σχετικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Στις 13 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσινγκτον και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Κοτζιάς «μίλησε με γλώσσα και συγκεκριμένα στοιχεία που καταλαβαίνει περισσότερο από τον καθέναν ο αμερικανός ομόλογός του και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού EXXON MOBIL (με πολύ ισχυρή παρουσία στα κυπριακά κοιτάσματα)». «Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή…Τα δίκτυα της ενέργειας, τα οποία εξήγησα ότι είναι, πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός μετά τη συνάντηση.
Μάλιστα, μία ημέρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε δει και τον H.R.McMaster, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού Προέδρου και του είχε επισημάνει τη σημασία της θέσης της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και στρατηγικού διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών αγωγών και πόρων, τόσο προς την ΕΕ όσο και την περιοχή της Βαλκανικής. Η συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί να κρατήσει 40 λεπτά, εντέλει ξεπέρασε την μιάμιση ώρα και σ’ αυτήν προσήλθε και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους. «Τα δύο ισχυρότερα αξιώματα δίπλα στον αμερικανό Πρόεδρο ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τις δυνατότητες της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και σταθερότητας σε μία ζωτική για τα αμερικανικά συμφέροντα περιοχή», τόνιζαν διπλωματικές πηγές, κάνοντας απολογισμό των συναντήσεων Κοτζιά στην Ουάσινγκτον.

Πέραν της δραστηριότητας της Αθήνας, νέα μεταβλητή στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτέλεσε και η πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με τον αγωγό Eastmed: «Στις 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ τετραμερής των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας με κύριο αντικείμενο συζήτησης την προαγωγή του σχεδίου για τον μεσογειακό αγωγό φυσικού αερίου και με στόχο τη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο – μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου και Ιταλίας – προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Miguel Arias Cañete, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα project που μπορεί να ενισχύσει εντυπωσιακά την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ευρώπης», υπενθύμιζαν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας πως «μία μόλις ημέρα μετά, στις4 Απριλίου, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο για την πραγματοποίηση ερευνών στην ΑΟΖ της με τις ExxonMobil, Qatar Petroleum, Total και Eni αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας έτσι τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, που θα περιλαμβάνει συνολικά 12 γεωτρήσεις στα τεμάχια 6, 8 και 10. Τα έσοδα που εκτιμάται ότι απορρέουν από την υπογραφή των τριών συμβολαίων θα ανέλθουν στα 103,5 εκατ. ευρώ».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «είναι πλέον σαφές, πως τα ενεργειακά θέματα τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνοντας πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη για το σύνολο των χωρών της περιοχής».

Η ατζέντα του ΕΣΕΠ

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ακριβής ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες είναι τα εξής:

- «Τον Διαδρατικό Αγωγό (TAP): Αποτελεί βασικό τμήμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό άεριο από την Κασπία στην Ευρώπη και θα τεθεί σε λειτουργία το 2020. Ήδη περίπου το 1/3 ή 250 χλμ. του αγωγού έχουν ολοκληρωθεί, ενώ διερευνάται η προοπτική διάνοιξης τριών νέων σημείων σύνδεσης του TAP στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην περιοχή.
- Τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό (IGB): η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2018, με ισχυρή δέσμευση της Ε.Ε. να συνδράμει στην επιτάχυνση των τεχνικών διαδικασιών που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ.
- Τους σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου: Το έργο αναβάθμισης της Ρεβυθούσας προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2017. Μετά την αναβάθμιση, θα είναι δυνατή η εκφόρτωση και αεριοποίηση μέχρι 7 bcm φ.α./ετησίως, ενώ το λιμάνι θα μπορεί να εξυπηρετεί και πλοία μεγίστου μεγέθους. Παράλληλα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, με την προώθηση της ένταξης του έργου στο τρίτο πακέτο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI) και την άμεση ολοκλήρωση των τεχνικοοικονομικών μελετών.
- Ρωσοτουρκικός Αγωγός: Φαίνεται ότι προχωρά o σχεδιασμός του αγωγού Turkish Stream, μιας ρωσοτουρκικής πρωτοβουλίας σε αντικατάσταση του South Stream που ναυάγησε. Ο αγωγός φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω και της Ελλάδας.
EuroAsia Interconnector. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, προχωράει η διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδα Η σχετική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 820 ναυτικών μιλίων και ισχύος 2000 MW, θα είναι διπλής ροής, δημιουργώντας έτσι μια σχέση αλληλεξάρτησης των απομονωμένων ενεργειακά αγορών Ισραήλ και Κύπρου, με την αγορά της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.