ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τις 15 Ιουνίου παραπέμπεται η συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος

Χωρίς συμφωνία ούτε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ούτε για το θέμα του χρέους ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τα θέματα παραπέμπονται στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Παρότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ οσο και ο κ. Μοσκοβισί σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει εκτελέσει πολλές δράσεις, συνολικά «115 από τις 140» είπε ο κ. Μοσκοβισί, η χώρα μας καλείται να ολοκληρώσει όσες απομένουν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε επίσης ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε επισήμως, αλλά πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά, πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι».
Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για πλήρη συμφωνία μόνο σε ένα σημείο, στην υποχρέωση της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι από την πλευρά της Ελλάδας απομένουν κάποιες λεπτομέρειες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ωστόσο η διαφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος όπου όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ πρέπει κάποιοι «να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους» φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω στο αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, «αν χρειαστεί» όπως τόνισε πολλές φορές, μετά το τέλος του προγράμματος και πάντα στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Mαΐου του 2016.

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς που υπάρχουν, εννοώντας προφανώς από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για αυτό μετά το τέλος του προγράμματος, εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος.

Μιλώντας μετά το πέρας του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «σήμερα έγινε σημαντική πρόοδος, είχαμε μία πολύωρη συνεδρίαση και υπάρχει μία διάχυτη πίστη ότι το σκέλος που έχει να κάνει με το πακέτο των μέτρων πολιτικής έχει προχωρήσει παρά πολύ και ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όλες οι πλευρές και όλοι οι θεσμοί επαίνεσαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και επομένως κανένας δεν περιμένει να υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο θέμα του χρέους στο οποίο αναλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Το συζητήσαμε και όπως θυμάστε η συζήτηση ήταν ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν από τώρα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος».

Παραδέχθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων είναι δέσμευση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Υπήρξε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ότι θα συνεχίζεται για τέσσερα χρόνια μετά το πέρας του προγράμματος (σ.σ.: έως το 2022, πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ). Το 2018 είναι, ήδη, 3,5% και επομένως άλλα τέσσερα χρόνια μετά από αυτό», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια για τα μέτρα που θα αφορούν το χρέος, κάτι το οποίο επιθυμούν τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι αγορές. «Μετά το ζήτημα ήταν πόσο μεγάλη σαφήνεια θα πρέπει να υπάρξει, προχωρώντας προς τα εμπρός, για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία αναφορικά με τις αγορές. Ήταν μία δύσκολη συζήτηση διότι όπως ξέρετε η ελληνική πλευρά έχει κάνει τη δική της υποχρέωση και στη συνέχεια ήταν η υποχρέωση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό που θα μας προσέφερε την απαιτούμενη σαφήνεια.

Καθώς ξεκίνησαν με θέσεις που ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο, έκαναν κινήσεις για να κλείσουν το χάσμα αλλά το αίσθημα ήταν, στο τέλος της συνάντησης, ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια σε επίπεδο ελάφρυνσης χρέους, την οποία θα μπορούσαν και οι αγορές και οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν τι θα περιμένουν στο τέλος του προγράμματος.

Επομένως αποφασίστηκε ότι το καλύτερο για όλους ως προς το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε είναι να μας δοθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρχει ο χώρος για να συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε και να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Είμαι αισιόδοξος ότι εάν όλες οι πλευρές έχουν διάθεση να συμβιβαστούν δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη η εξεύρεση λύσης. Σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τέσσερις εβδομάδες», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ντάισελμπλουμ: Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup

Την ικανοποίησή του για το το έχει κάνει έως τώρα η Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά παραδέχθηκε, έστω και με συγκρατημένο τρόπο, ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους παραμένουν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για το εν λόγω θέμα στη σημερινή συνεδρίαση.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο για το πακέτο μέτρων και το Eurogroup καλωσόρισε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς η χώρα καλύπτει τα προαπαιτούμενα. Σαφώς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Θεωρώ ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι. Σήμερα είχαμε μία πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όμως, δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σαφής πρόοδος έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ τόνισε ότι «το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει και αυτό τις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά τόνισε ότι επιθυμεί, πρώτα, να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παραμένει, όμως, έτοιμο για να συμμετάσχει».

Απατώντας σε ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αυτό που ουσιαστικά ζητά το ΔΝΤ είναι οι Ευρωπαίοι να απαντήσουν έως «που μπορούμε να φθάσουμε, εάν χρειαστεί, αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος». Ουσιαστικά το Ταμείο θέλει δέσμευση, αλλά με συγκεκριμένα «νούμερα» και μέτρα από τους Ευρωπαίους, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018, ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει το διοικητικό του συμβούλιο ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου το Ταμείου μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Προσέθεσε, όμως, με νόημα ότι και το ΔΝΤ θα πρέπει να γνωρίζει ότι και για τους Ευρωπαίους υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

Μοσκοβισί: Εντυπωσιακή η πρόοδος - Ευελπιστούμε σε λύση για το χρέος

Για τεράστια πρόοδο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 140 μέτρα, κάτι που κατά τον ίδιο χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακό.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία αφορούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν, πρόσφατα, στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν και πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Τα μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις ήταν δύσκολο να τα καταπιεί κάποιος», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί, με τον κλασσικό πλέον ήπιο και ενίοτε αισιόδοξο τρόπο του, υποστήριξε ότι το ζήτημα της συμφωνίας για το χρέος είναι «μία διαδικασία σε εξέλιξη», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, σύντομα, λύση για το εν λόγω θέμα, το οποίο εμποδίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι για εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία

Ακολούθως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία», είπε.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup παρατήρησε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς, ήδη, εφαρμόζει ένα σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες νομοθετήθηκαν από την Ελλάδα, καλύπτουν θέματα όπως συντάξεις, φόρος εισοδήματος, αγορά εργασίας και τον ενεργειακό τομέα. Θα πρέπει να στηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη αναπροσαρμογή της οικονομίας και να καταστήσουν ισχυρή τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας.

Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική ανάπτυξης στρατηγική.

Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.