ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επενδυτικοί στόχοι Τσίπρα στην Κίνα

Η έξοδος στις αγορές... περνά από το Πεκίνο

Την συνομολόγηση μίας πολύ σημαντικής συμφωνίας με την κινεζική κυβέρνηση που αφορά στην έξοδο της χώρας στις αγορές θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα και το πρόγραμμα επαφών του περιλαμβάνει ένα σύνθετο πλέγμα σύσφιγξης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος στην Διάσκεψη για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού («Belt and Road Forum») και στο περιθώριο της Διάσκεψης θα υπογραφεί τριετές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε διάφορα πεδία οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τον πρωθυπουργό συνοδεύουν υπουργοί... όλων των τομέων, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ως τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, τον γ.γ. Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργο Τσίπρα και τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Μεταξύ άλλων, έχουν ήδη κανονιστεί συναντήσεις με μεγάλους κινεζικούς ομίλους, όπως με την Bank of China, την State Grid για ενεργειακά projects και την Asian Infrastructure and Investment Bank για επενδύσεις σε ό,τι αφορά στις υποδομές. Συμφωνίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιαικών τεχνολογιών αναμένεται να υπογράψει ο Νίκος Παππάς, καθώς οι συζητήσεις είναι ήδη «ώριμες» στο πεδίο αυτό, ενώ θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα ώστε να ενταθούν οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα, αλλά και οι... εξαγωγές τουριστών από την Κίνα στην Ελλάδα.

Παρασκήνιο με την Bank of China

Ωστόσο, πέραν όλων αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να «κλειδώσει» μία πολύ σημαντική συμφωνία στις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας: την στήριξη του Πεκίνου στα ελληνικά ομόλογα, όταν έρθει η ώρα της θερινής δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Σημειωτέον ότι εδώ και καιρό, οι Κινέζοι αγοράζουν ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης και επεκτείνονται στην πρωτογενή, αλλά και την δευτερογενή αγορά ομολόγων. Παράλληλα, το Πεκίνο είχε στηρίξει εν μέρει και την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά με ένα μικρό ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, επιθυμεί να διασφαλίσει τώρα τη διαβεβαίωση του Πεκίνου πως όταν η Ελλάδα εκδώσει το πρώτο της ομόλογο, η συμμετοχή της Bank of China και λοιπών κινεζικών χρηματοπιστωτικών ομίλων θα φτάσει ακόμη και τα... 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε η έκδοση να υπερκαλυφθεί και να δοθεί ένα σήμα «ασφαλούς» επανόδου της χώρας στις αγορές και, άρα, στην «κανονικότητα».

Το πρόγραμμα Τσίπρα

Κατά τα λοιπά, προφανώς και έχουν το δικό τους ενδιαφέρον οι υπόλοιπες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, καθώς μεταξύ άλλων θα δει τον γ.γ. του ΟΗΕ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τον τούρκο πρόεδρο αλλά και τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην κινεζική πρωτεύουσα έχει ως εξής (σε τοπική ώρα):
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017
11:00 Άφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συμμετοχή και χαιρετισμός στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών
Σάββατο, 13 Μαΐου 2017
10:35 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, κ. Xi Jinping
12:30 Συμμετοχή και ομιλία στο 2ο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων
17:50 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας, κ. Li Keqiang
Κυριακή, 14 Μαΐου 2017
09:00-10:10 Έναρξη εργασιών του Belt and Road Forum με ομιλία του Πρόεδρου της ΛΔ της Κίνας, κ. Xi Jinping
10:30-12:30 Διάλογος Υψηλού Επιπέδου / Ολομέλεια του Belt and Road Forum
18:00 Άφιξη στο Μέγαρο του Λαού, υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ομαδική φωτογραφία
18:30-19:30 Επίσημο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
20:00-21:00 Πολιτιστική εκδήλωση στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου
Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017
10:00-12:00 1η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων:
«Συνέργεια πολιτικής για στενότερη συνεργασία»
12:35-12:50 Γεύμα Εργασίας:
«Πολιτιστικές ανταλλαγές και οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών»
14:00-16:00 2η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων:
«Συνεργασία συνδεσιμότητας για διασυνδεδεμένη ανάπτυξη»
Αναχώρηση από το Πεκίνο προς Αθήνα

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.