ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού στοχεύει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση για το χρέος

Υπέρτατος στόχος η ποσοτική χαλάρωση

Όλα τα πιθανά σενάρια για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό χρέος εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και η «καθαρή λύση», που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσει το «ναι» των Γερμανών.

Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει την πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, με στόχο να καλλιεργηθούν οι συνθήκες για λύση στις 15 Ιουνίου, στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, από σήμερα, να έχει τηλεφωνικές επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τους δύο συμφώνησε να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή. Βεβαίως, οι επιδιώξεις από τις επαφές δεν είναι ίδιες: με την μεν Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να την πείσει πως είναι προς το συμφέρον και του Βερολίνου να μην υπάρξει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης μικρό χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον γάλλο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός επιδιώκει απλώς να συνεχιστεί η στήριξη των Παρισίων στα αιτήματα της Αθήνας.

Λύση, αλλά… τι λύση;

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη διαφαινόμενη «συμπαιγνία» του ΔΝΤ με το Βερολίνο, τα περιθώρια για «καθαρή λύση» έχουν στενέψει. Κι αυτό διότι αν το Ταμείο αρκεστεί στην παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και παρατηρητή, τότε δε θα χρειάζεται την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η συγκεκριμένη συζήτηση θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Στον αντίποδα, όμως, αν δεν υπάρξει ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τότε το ΔΝΤ δε θα συντάξει έκθεση διαχειρισιμότητας του χρέους –κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ δε θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μ’ άλλα λόγια, στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα δε θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δε θα αποκλιμακωθούν εύκολα και γρήγορα και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα συναντήσει πολλά εμπόδια –όπως και η ίδια η κυβέρνηση, που θα δει το «αφήγημά» της να… καταρρέει.

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου επικρατεί ο… «κωδικός ποσοτική χαλάρωση»: δηλαδή, αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι η όποια λύση, να οδηγεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Προς τούτο, πάντως, όπως αποδείχθηκε από την χθεσινή ενημέρωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ξένους ανταποκριτές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς τα μέτρα για το χρέος. Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε όσα είπε χθες, σε διάλογο με τον Δημήτρη Παπαδημούλη στηνΕυρωζώνη και ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης: ότι «λυπάται», δηλαδή, που δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν τα μέτρα για το χρέος…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.