ΚΟΣΜΟΣ

Σε ηλικία 89 ετών

Κίνα: Πέθανε ο Τσιάν Τσισέν, υπουργός Εξωτερικών κατά την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιάν Τσισέν, ο οποίος είχε αναλάβει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα μετά την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ανακοινώθηκε σήμερα από τον επίσημο κινεζικό Τύπο.

Ο Τσιάν Τσισέν άφησε την τελευταία του πνοή χθες το βράδυ στο Πεκίνο λόγω ασθενείας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο ανακοίνωση της κεντρικής κυβέρνησης, στην οποία ο Τσιάν περιγράφεται ως «δοκιμασμένος από τον χρόνο και πιστός κομμουνιστής στρατιώτης και προλεταριακός επαναστάτης».

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1988 έως το 1998.

Καθώς μιλούσε ρωσικά και αγγλικά, ο διπλωμάτης αυτός υπήρξε κυρίως ο πρωτεργάτης της επιστροφής της Κίνας στη διεθνή σκηνή μετά την καταδίκη του κινεζικού καθεστώτος λόγω των γεγονότων της πλατείας Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989.

Ο στρατός είχε βάλει τότε τέλος με τα όπλα στο κίνημα των φοιτητών που διαδήλωναν επί ενάμιση μήνα κατά της διαφθοράς και υπέρ ενός δημοκρατικού ανοίγματος. Η καταστολή είχε προκαλέσει εκατοντάδες, ίσως και περισσότερους από χίλιους νεκρούς στο Πεκίνο.

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1928, ο Τσιάν Τσισέν είχε γίνει το 1942 μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Από το 1993 έως το 2003 είχε διατελέσει εξάλλου αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.