ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας

Κοντονής: Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας

«Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας χωρίς καμία διάκριση με βάση οποιοδήποτε προσδιοριστικό του ατόμου στοιχείο, όπως η φυλή, το χρώμα, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η αναπηρία, η ηλικία, η οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου, καθώς, επίσης, και η θεσμική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν αξίες άρρηκτα συνυφασμένες με τις αρχές του κράτους δικαίου και του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας».

Στην δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, με την ευκαιρία της σημερινής, παγκόσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας.

Ακόμη, ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι «κατά το παρελθόν, μία από τις βασικότερες αιτίες που κατέστησε πολλούς συνανθρώπους μας δέκτες ρατσιστικών συμπεριφορών και διακρίσεων υπήρξε ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός και η ταυτότητα του φύλου τους» και συνέχισε:

«Μόλις 27 χρόνια πριν, στις 17 Μαΐου 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών, ενώ στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι «στην Ελλάδα, σε νομοθετικό επίπεδο, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα με στόχο την κατάρριψη των προκαταλήψεων, την άρση των αδικιών του παρελθόντος, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την εμπέδωση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών».

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης και επισημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν στον πυρήνα τους τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στοχεύουν στην εξάλειψη κρουσμάτων διάκρισης και άνισης μεταχείρισης.

Τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι:

1) Νέο σύμφωνο συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια και αναγνώριση πλήθους δικαιωμάτων.

2) Ενισχύθηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία και η νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

3) Συγκροτήθηκε Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού. Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και των εμπλεκόμενων Αρχών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος.

4) Ψηφίστηκε ο νόμος 4443/2016 (ίση μεταχείριση) με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο. Διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής του νόμου και ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε πλέον και τις καταγγελίες για παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον ιδιωτικό τομέα, καταργώντας τη σχετική επιτροπή που υπαγόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν είχε λειτουργήσει ποτέ.

5) Ορίστηκαν ειδικοί εισαγγελείς για τη ρατσιστική βία σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

6) Καταργήθηκε το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα.

7) Τέλος, έχει ήδη αναρτηθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην φυλομετάβαση για τα άτομα τα οποία δεν αισθάνονται οικεία με το καταχωρισμένο φύλο τους. Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προηγούμενη ιατρική επέμβαση, χωρίς ψυχιατρική εξέταση, με την απλή, γρήγορη, μη κοστοβόρα διαδικασία που προβλέπεται για κάθε Έλληνα πολίτη που επιθυμεί να μεταβάλλει κάποιο στοιχείο της ταυτότητάς του.

Τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση:

«Τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός και η προστασία των οποίων είναι στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας, της δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία πιστεύουμε και του πολιτισμού μας, ενώ η ανάπτυξη και η πρόοδος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο θα επέλθει μόνο μέσω της εξάλειψης κάθε είδους διακρίσεων και της διασφάλισης της ειρηνικής συμβίωσης.

Εξάλλου, όπως διακηρύσσεται στο προοίμιο της οικουμενικής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια "αποτελεί τον ακρογωνιαίον λίθο της ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο"».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.