ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφό «μαχαίρι» 6,5 δισ. ευρώ για εκατομμύρια συνταξιούχους ως το 2021

Την ώρα που σήμερα η Βουλή καλείται να ψηφίσει τη μείωση του αφορολογήτου, την περικοπή συντάξεων και άλλα επώδυνα μέτρα, που επί της ουσίας συνιστούν τέταρτο Μνημόνιο για τη χώρα, προκύπτουν και νέες «κρυφές» περικοπές ειδικά για τους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν σωρευτικά, από το 2015 και την ψήφιση του 3ου Μνημονίου έως το 2021, εκατομμύρια συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι φτάνει στα 6,5 δισ. ευρώ.

Σωρευτικά, οι «παλαιές» επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αντικίνητρα στην πρόωρη συνταξιοδότηση, τις μειώσεις των παλαιών και νέων συντάξεων καθώς και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και τις αυξήσεις εισφορών σε κύριες (υγείας) και επικουρικές (ασφάλισης και υγείας) συντάξεις, σωρευτικά, έως το 2021, εκτιμώνται σε 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που έρχονται να προστεθούν στις νέες παρεμβάσεις, ανεβάζοντας το... λογαριασμό σε 6,5 δισ. ευρώ.

Από το νέο πακέτο που φέρνει νέες επώδυνες ανατροπές, τόσο στο πεδίο των εισφορών όσο και των συντάξεων, εκτιμάται ότι επιβαρύνονται τουλάχιστον 2,75 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι, που είτε θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται από το 2018, είτε τις συντάξεις τους να μειώνονται από το 2019.

Αναλυτικά, από τις παλαιές και νέες μειώσεις συντάξεων, σωρευτικά το 2021 οι περικοπές ανέρχονται σε 2,866 δισ. ευρώ.

Στην αμέσως επόμενη θέση έρχεται η περικοπή των συντάξεων χηρείας και των οικογενειακών επιδομάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, καθώς η σωρευτική εξοικονόμηση έως το 2021 εκτιμάται σε 1,056 δισ. ευρώ.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ηδη, η δαπάνη για το επίδομα που θα μειώνεται έως το 2019, έχει μειωθεί κατά 590 εκατ. ευρώ.

Στο πεδίο των εισφορών, συνολικά έως το 2021 οι συνταξιούχοι θα έχουν καταβάλει επιπλέον εισφορές της τάξης των 763 εκατ. ευρώ.

Επίσης επιβάρυνση 663 εκατ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η αντίστοιχη επιβάρυνση στους αγρότες εκτιμάται σε 285 εκατ. ευρώ. Σε αυτές, βέβαια, πρέπει να προστεθούν τα επιπλέον 143 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τη νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους, καθώς από το 2018 στο εισόδημά τους θα υπολογίζονται και οι εισφορές του προηγούμενου έτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.