ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδοκίες θετικών αλλαγών στα μέτρα αφήνουν κυβερνητικά στελέχη

Μετά την διαπραγμάτευση… επαναδιαπραγμάτευση

maximou

Να περιορίσουν το πολιτικό κόστος από την ψήφιση των επώδυνων μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης καλλιεργώντας προσδοκίες για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας «εάν και εφόσον» επιχειρούν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως ισχύει το δόγμα της «διαρκούς διαπραγμάτευσης».

Το θέμα άνοιξε, με βαρυσήμαντη όπως αποδείχθηκε, παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εφημερίδα «Ειδήσεις». Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε με νόημα πως «θα πρέπει να μένει πάντοτε ενεργό και με κατάλληλη προετοιμασία όχι μόνο το σχέδιο για την έγκαιρη και βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές αλλά βεβαίως και η δυνατότητα θετικής επαναδιαπραγμάτευσης μελλοντικών μέτρων που έχουν αρνητικό κοινωνικό πρόσημο».

Παρέμβαση Σκουρλέτη

Κατόπιν το θέμα ενίσχυσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, διαμηνύοντας μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Real: «Ασφαλώς και υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και αλίμονο αν δεν υπήρχε. Αυτό πια θα ήταν το τέλος της Δημοκρατίας και της πολιτικής. Πολλά πράγματα έχουν υπογραφεί από τη μία και την άλλη πλευρά και πολλά πράγματα έχουν προστεθεί και από τις δύο πλευρές». «Άλλωστε στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης είδαμε απαιτήσεις από μέρους των δανειστών οι οποίες δεν προβλέπονταν με απόλυτη σαφήνεια από το αρχικό πρόγραμμα. Και ήταν ένα σημείο ισορροπίας, ανάμεσα στο ΔΝΤ και κυρίως τη Γερμανία. Αρα οι συσχετισμοί είναι αυτοί που μετράνε, η κατάσταση της χώρας, τότε, όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, είναι όλα αυτά τα οποία πρέπει να δούμε και βέβαια και τον πολιτικό χάρτη των χωρών της Ευρώπης που θα μας επιτρέψουν να βάλουμε θέματα υπό διαπραγμάτευση», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών, για να καταλήξει λέγοντας: «Θεωρώ ότι αν έχουμε πάει καλά και αυτό σημαίνει ότι θα έχει αναγνωριστεί συνολικά και από τις αγορές, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και τη δυνατότητα να δανειστούμε από μόνοι μας. Άρα οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που τελικά για να πιαστούν επιβάλλουν αυτά τα μέτρα, θα είναι στόχοι που δεν θα βασίζονται πουθενά, δεν θα καλύπτουν καμία αναγκαιότητα και νομίζω ότι τότε θα μπορούμε να ξανασυζητήσουμε».

Στρατηγικά σχέδια

Βεβαίως, τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρονται, επί της ουσίας, σε επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων και των στόχων για μετά το τέλος του προγράμματος –ήτοι από τον Αύγουστο του 2018 και μετά. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, κυβερνητικές πηγές και συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν τις σχετικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Βεβαίως, ως τότε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την υπογραφή της και να μην δώσει… λαβή είτε για αρνητικά σχόλια, είτε για νέο κύκλο αποσταθεροποίησης, είτε για εκτροχιασμό του τρίτου Μνημονίου. Ωστόσο, είναι σαφές πως, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «η Ευρώπη αλλάζει διαρκώς» και «το 2019 είναι ένας αιώνας στην πολιτική». Συμπερασματικά: η επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά ως το 2019 μένει ακόμη πολύ νερό να κυλήσει στο αυλάκι…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 10:54 10/05/2017

    Μετά το σώου διαπραγμάτευσης, οι τσιπρανέληδες σερβίρουν τώρα και σώου επαναδιαπραγμάτευσης. Μα οι έξω και να θέλαν ν΄αγιάσουν ( που οι πιό πολλοί κάθε άλλο παρά θέλουν . . . ) οι «δικοί» μας δεν τους αφήνουν ν αγιάσουν. Αφού με κάθε σώου αυτοί βγάζουν πάντα το κατιτί τους . . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.