ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αφορά και την Ελλάδα»

N. Παπαδόπουλος: Διαρκής και αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα

"Η τουρκική προκλητικότητα είναι διαρκής και αμείωτη. Και δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Αφορά και την Ελλάδα αλλά και όλες τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας" τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

"Η Άγκυρα επιχειρεί με την πολιτική των «κανονιοφόρων» και των απειλών να επιβάλει τους όρους και τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό και να δημιουργήσει κρίση στην περιοχή και γκρίζες ζώνες που θα εμποδίσουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία", αναφέρει ο κ Παπαδόπουλος που κατέρχεται ως κοινός υποψήφιος Πρόεδρος της πλειοψηφίας των κομμάτων του λεγόμενου "ενδιάμεσου χώρου" ( ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη κ.α.) και προσθέτει:

" Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε στην εκτίμησή μας ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού αλλά νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και διατήρηση εσαεί ρόλου στα τεκταινόμενα του Κυπριακού κράτους. Είναι γι αυτό το λόγο που διαφωνούμε έντονα όταν ακούμε να επαναλαμβάνονται από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, αλλά και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, το μύθευμα περί «θετικής ρητορικής» της Τουρκίας και το μύθευμα ότι η Τουρκία τάχατες «θέλει λύση και οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν».

Ασκεί σφοδρή κριτική στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Άιντε και στηρίζει τους χειρισμούς του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τονίζοντας χαρακτηριστικά:

"Από την Πενταμερή της Γενεύης, είχαμε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του κ. Άιντε ο οποίος όχι μόνο παραβίασε τους όρους εντολής και αποστολής του, αλλά επιχείρησε να εγκλωβίσει την Ελλάδα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε μια διαδικασία τουρκικών προδιαγραφών. Το δεύτερο που θέλω να θυμίσω είναι ότι τότε, όταν εμείς επικρίναμε τον κ. Άιντε και στηρίζαμε τον κ. Κοτζιά, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Κύπρο και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, «φωτογράφιζαν» τον κ. Κοτζιά ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο και έδιναν ουσιαστικά άλλοθι στον κ. Άιντε".
Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν και τονίζει ότι "μια ισχυρή Γαλλία σημαίνει μια ακόμα πιο ισχυρή και πιο ισορροπημένη Ευρώπη. Και ειδικά για την πατρίδα μας, η Γαλλία έχει ένα κρίσιμο ρόλο αφού ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν και είναι πολύτιμος σύμμαχος".

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου:

Κύριε Πρόεδρε υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στην Ελλάδα -φαντάζομαι και στην Κύπρο -για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε μία περίοδο που κάποιοι στη Λευκωσία ανέμεναν κινήσεις στο Κυπριακό εκ μέρους της Άγκυρας μετά το δημοψήφισμα. Αναμένετε επιδείνωση της κατάστασης όταν θα ξεκινήσουν οι έρευνες της Total στο οικόπεδο 6;

Η τουρκική προκλητικότητα, δυστυχώς, είναι διαρκής και αμείωτη. Και δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Αφορά και την Ελλάδα αλλά και όλες τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας. Ειδικά σε σχέση με το Οικόπεδο 6, είναι γνωστή η πρόσφατη απειλητική επιστολή της Τουρκίας. Και αποτελεί μέρος της γενικότερης τακτικής της Τουρκίας η οποία επιχειρεί με την πολιτική των «κανονιοφόρων» και των απειλών να επιτύχει δύο στόχους: Πρώτον, να επιβάλει τους όρους και τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό και, δεύτερον, να δημιουργήσει κρίση στην περιοχή και γκρίζες ζώνες που θα εμποδίσουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτοί οι στόχοι είναι ενδεικτικοί της κακής πρόθεσης της Τουρκίας στην Κύπρο. Και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε σε όλες τις εκτιμήσεις μας και ειδικά στην εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού αλλά νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και διατήρηση εσαεί ρόλου στα τεκταινόμενα του Κυπριακού κράτους. Είναι γι αυτό το λόγο που διαφωνούμε έντονα όταν ακούμε να επαναλαμβάνονται από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ,αλλά και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, το μύθευμα περί «θετικής ρητορικής» της Τουρκίας και το μύθευμα ότι η Τουρκία τάχατες «θέλει λύση και οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν». Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απομάκρυνσή μας από μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού αλλά και την μεθοδική και σταδιακή αναβάθμιση του ψευδοκράτους, επιβάλλουν την πολιτική αλλαγή που η Κύπριοι πολίτες ζητούν, επιβάλλουν μια νέα διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό που θα δίνει στην πατρίδα μας και το λαό μας αξιοπρέπεια, ελπίδα, προοπτική.

Πόσο κινδυνεύει κ. Πρόεδρε το πρόγραμμα των γεωτρήσεων και ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα και βέβαια των χωρών που έχουν εμπλακεί με τις εταιρίες τους;

Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις του κ. Αναστασιάδη, του κυβερνητικού Εκπροσώπου και του υπουργού Εξωτερικών, το πρόγραμμα των γεωτρήσεων θα προχωρήσει κανονικά. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει τη στήριξή μας, όπως και όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου. Πρέπει να είμαστε σαφείς: Η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα αναφαίρετο, κυριαρχικό δικαίωμά της. Και αυτό το δικαίωμα πρέπει να γίνεται σεβαστό στην πράξη από όλους, είτε αναφερόμαστε σε χώρες, είτε αναφερόμαστε σε εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει και συγκεκριμένες συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχετε επικρίνει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τις μεθοδεύσεις του. Τι ρόλο παίζει ο κ. Άιντε;

Το πρώτο που θέλω να θυμίσω και να σημειώσω είναι ότι εμείς επικρίναμε τον απαράδεκτο ρόλο του κ. Άιντε εδώ και μήνες. Από την Πενταμερή της Γενεύης, όπως θα θυμάστε, είχαμε καταγγείλει τις μεθοδεύσεις του κ. Άιντε ο οποίος όχι μόνο παραβίασε τους όρους εντολής και αποστολής του, αλλά επιχείρησε να εγκλωβίσει την Ελλάδα και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε μια διαδικασία τουρκικών προδιαγραφών. Το δεύτερο που θέλω να θυμίσω είναι ότι τότε, όταν εμείς επικρίναμε τον κ. Άιντε και στηρίζαμε τον κ. Κοτζιά, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Κύπρο και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, «φωτογράφιζαν» τον κ. Κοτζιά ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο και έδιναν ουσιαστικά άλλοθι στον κ. Άιντε. Αυτά τα σημειώνω, όχι για να αποκομίσω έπαινο δικαίωσης αλλά για να αναδείξω ακριβώς ότι είναι αυτές οι συμπεριφορές που ενεθάρρυναν τον κ. Άιντε να φτάσει στο σημείο που έφτασε. Η πολιτική του «καλού παιδιού έναντι της Τουρκίας» πλαισιώθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολιτική του «καλού παιδιού έναντι του κ. Άιντε». Αποτέλεσμα, ο κ. Άιντε να προσπαθεί συνεχώς να κόψει και να ράψει τη διαδικασία στα μέτρα της Τουρκίας και η δικιά μας πλευρά να παρακολουθεί σιωπηρή. Πλέον, η νεότερη μεθόδευση είναι ο ορατός κίνδυνος ο κ. Άιντε να υποβάλει προτάσεις – άλλοι τις ονομάζουν «ιδέες» άλλοι τις ονομάζουν «γεφυρωτικές προτάσεις» – που όμως θα είναι προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εάν δηλαδή γίνει δεκτός ένας τέτοιος ρόλος του κ. Άιντε, η πλευρά μας πολύ πιθανόν να βρεθεί στη θέση να απορρίψει προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα, δεν είναι λόγω αμφισβήτησης στον κ. Άιντε που κινδυνεύουμε με επίρριψη ευθυνών. Αντίθετα. Είναι λόγω ανοχής στον κ. Άιντε που κινδυνεύουμε. Και είναι γι αυτό το λόγο που επιμένουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αλλαγή του ρόλου και της αποστολής του κ. Άιντε.

Κατηγορηθήκατε ότι ήσασταν αρνητικός στην εξεύρεση λύσης "γιατί αν λυθεί το Κυπριακό δεν θα έχετε λόγο ύπαρξης"

Αυτή η ύβρις, διότι περί ύβρεως πρόκειται, ότι τάχατες δεν θέλουμε λύση, είναι προσβλητική, απαράδεκτη και ανάξια σχολιασμού. Και είναι μέρος του μυθεύματος ότι οι Ελληνοκύπριοι τάχατες «δεν θέλουν λύση ενώ η Τουρκία θέλει». Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε: ΟΛΟΙ οι Ελληνοκύπριοι θέλουμε λύση. Αλλά θέλουμε σωστή λύση. Λύση που να εξασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πλήρη και έμπρακτο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νομίμων πολιτών, περιλαμβανομένου ασφαλώς και του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Λύση που θα εξασφαλίζει δηλαδή ότι στην Κύπρο θα έχουμε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος και όχι ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας με Ευρωπαίους πολίτες β’ κατηγορίας. Δυστυχώς, με την πολιτική Αναστασιάδη απομακρυνόμαστε από μια σωστή λύση. Το θέμα επομένως δεν είναι ότι εγώ ή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν δικαιωθήκαμε. Το θέμα είναι ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Κι όσο παραμένει άλυτο, δεν υπάρχει δικαίωση.

Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα στο Κυπριακό αν εκλεγείτε Πρόεδρος;

Εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής. Στρατηγικής που θα δίνει στους ελληνοκύπριους αξιοπρέπεια και ελπίδα για το μέλλον, που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας και συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν ότι η πολιτική Αναστασιάδη απέτυχε. Ήδη, μια πρώτη βάση για αυτή τη νέα στρατηγική είναι το έγγραφο που κατέθεσα τον περασμένο Φεβρουάριο στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις που ασφαλώς θα εμπλουτιστούν με τη συνεργασία και των άλλων δυνάμεων. Επιγραμματικά, αυτή η νέα στρατηγική θα βασίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει στόχο την επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον έμπρακτο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των βασικών ελευθεριών των πολιτών, την απόλυτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων και την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων.

Πως σχολιάζετε την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν;

Χωρίς την παραμικρή διάθεση σύγκρισης ή παραλληλισμού, αφού μιλάμε για διαφορετικές χώρες, διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικά πολιτικά δεδομένα, οφείλω να πω ότι χάρηκα πολύ για την εκλογή Μακρόν. Είναι ένας νέος άνθρωπος, με προσήλωση στην Ευρώπη και στην προοπτική της και ευελπιστώ να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των εκατομμυρίων Γάλλων που τον ψήφισαν. Οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες θα κρίνουν και κανείς άλλος. Όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι μια ισχυρή Γαλλία σημαίνει μια ακόμα πιο ισχυρή και πιο ισορροπημένη Ευρώπη. Και ειδικά για την πατρίδα μας, η Γαλλία έχει ένα κρίσιμο ρόλο αφού ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν και είναι πολύτιμος σύμμαχος, που πολλές φορές στάθηκε - μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα - ως αντίβαρο σε διαφορετικούς σχεδιασμούς του διδύμου ΗΠΑ-Βρετανίας. Όμως, επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι ακόμα που κατά την άποψη μου έχει ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με την εκλογή του Μακρόν: και αυτό είναι το γεγονός ότι ο Μακρόν επικοινώνησε με επιτυχία απευθείας με τους πολίτες και τα έβαλε με το δικομματικό κατεστημένο της Γαλλίας. Αυτό έχει τη σημασία του και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για όλους.

Λένε κάποιοι ότι βιαστήκατε να διεκδικήσετε το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βιαστήκατε;

Στην πολιτική δεν υπάρχει χρονόμετρο. Οφείλουμε όλοι να δρούμε με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας, αξιολογώντας τα πολιτικά δεδομένα στο παρόν, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και τα παιδιά μας.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στο φίλο σας Γιώργο Λιλλήκα που επιμένει, από ότι φαίνεται, στην δική του υποψηφιότητα;

Προς όλους τους φίλους πολιτικούς αρχηγούς και προς όλα τα κόμματα του κεντρώου χώρου αλλά και προς όλους τους Κύπριους και τις Κύπριες στέλνουμε ένα ειλικρινές και απλό μήνυμα: ήρθε η ώρα για την πολιτική αλλαγή. Ήρθε η ώρα για ανατροπή όσων μας οδήγησαν στα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα η ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Ήρθε η ώρα ο κεντρώος χώρος να κερδίσει τις Προεδρικές Εκλογές. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια που αρχίσαμε το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη υπάρχει χώρος για όλους. Η κοινωνία θέλει να μας δει ενωμένους να δίνουμε αυτή τη μάχη, ενωμένους να δίνουμε στο λαό μας αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική. Κάθε ψήφος που δεν οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι χαμένη ψήφος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.