ΕΛΛΑΔΑ

Στην περιοχή του Τσιλιβί

Νεκρή θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta στη Ζάκυνθο

Η ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισε στην περιοχή του Τσιλιβί, στη Ζάκυνθο, χελώνα Caretta-caretta, η οποία είχε πρόσφατα τραυματιστεί θανάσιμα από ένα αγκίστρι στον λαιμό της. Σύμφωνα με την οργάνωση, «όπως σε όλες τις θάλασσες, έτσι και στη Μεσόγειο οι αλληλεπιδράσεις με την παράκτια αλιεία είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των θαλάσσιων χελωνών. Λόγω της υπεραλιείας, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των ψαριών, απαιτείται μεγαλύτερη ένταση αλιείας για την παραγωγή ίδιων ποσοτήτων. Δεδομένου αυτής της πρακτικής ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και σε πολλά άλλα απειλούμενα θαλάσσια και παράκτια ζώα και οικοσυστήματα».
Για την αποφυγή ή τον περιορισμό παρόμοιων περιστατικών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνιστά στους αλιείς να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την αλιευτική δραστηριότητά τους και τον εξοπλισμό τους και εάν ακόμα αυτές οι αλληλεπιδράσεις με τις θαλάσσιες χελώνες συμβούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, είναι ζωτικής σημασίας να πληροφορηθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ώστε να μπορέσει να συλλέξει και να μεταχειριστεί την τραυματισμένη χελώνα. «Σε πολλές περιπτώσεις οι χελώνες μπορούν να επιβιώσουν με τραυματισμούς από αγκίστρι και αυτό μάς δίνει μία ευκαιρία διάσωσης και αποκατάστασης του ζώου», σημειώνει.

Για αναφορές τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών στο νησί της Ζακύνθου κατά την περίοδο Μάιο-Οκτώβριο, μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ στο τηλ. 6940454976 ή με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, όλον τον χρόνο, στο τηλ. 26950 29870. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η οργάνωση, «για να καταφέρουμε να ξεπεράσουν αυτήν την απειλή οι θαλάσσιες χελώνες, χρειαζόμαστε βοήθεια, είναι ευθύνη όλων μας».

Πηγή φωτογραφίας: zantenewstime.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.