ΕΛΛΑΔΑ

Νότης Μαριάς: Πρέπει να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Την πρότασή του για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νότης Μαριάς. Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση, να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και να θεσμοθετηθεί η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, «ενόψει, μάλιστα, της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «στην πατρίδα μας κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιοι διεκδικούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτούς, ένας συγκεκριμένος αριθμός εισάγεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όσοι δεν περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και αρκετοί που περνούν σε πανεπιστημιακά τμήματα που δεν είναι της αρεσκείας τους, κατευθύνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στον χώρο των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών που συνεργάζονται με διάφορα ευρωπαϊκά κολέγια. Επομένως, η αφαίμαξη εγκεφάλων από την ελληνική οικονομία, αυτό το σύγχρονο «brain drain», πριμοδοτείται ενσυνείδητα από την τρόικα και την κυβέρνηση και οδηγεί μετά βεβαιότητας τη χώρα μας στην τρίτη ταχύτητα της ΕΕ. Επίσης, η μέση ελληνική οικογένεια δαπανά κάθε μήνα ένα σημαντικό ποσό για φροντιστήρια κάθε παιδιού και αυτό διαρκεί τουλάχιστον σε όλη τη διάρκεια της τριετούς φοίτησης των μαθητών στο λύκειο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, «η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την πρωτοβάθμια και κυρίως δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς oι μαθητές θα μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις και δεν θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μονόπλευρων δεξιοτήτων για άριστες επιδόσεις στις εξετάσεις. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα πάψουν να είναι εξεταστικά κέντρα. Η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής οικογένειας θα σταματήσει. Η μετανάστευση στο εξωτερικό Ελλήνων φοιτητών θα περιοριστεί και οι όποιες δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα που βαρύνουν την ελληνική οικογένεια θα καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας και όχι στις άλλες χώρες της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.