ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σηκώνει τον πήχυ στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση

«Όχι» Μαξίμου στην «σπασμένη» λύση για το χρέος

maximou

Η «μεσοβέζικη» πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «ενδιάμεση» συμφωνία για το χρέος βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου υψώνει εκ νέου ψηλά τον πήχη, διαμηνύοντας στους δανειστές ότι αν το ΔΝΤ δεν επιμείνει στην ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τότε... δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας, η Αθήνα στέλνει μήνυμα στο ΔΝΤ, αλλά και στο Βερολίνο πως, αν περάσει για μία ακόμη φορά του γερμανού υπουργού Οικονομικών και το Ταμείο κάνει πίσω, τότε αυτό θα πρέπει να αποχωρήσει οριστικά.

Διπλή πίεση

Με την συγκεκριμένη στάση, η κυβέρνηση επιχειρεί να πιέσει τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της εκκρεμότητας, ώστε αφενός να βιαστούν, αφετέρου να αλλάξουν στάση: το Μαξίμου, μ' άλλα λόγια, διαμηνύει στο ΔΝΤνα μην αποδεχθεί να παραμείνει στο πρόγραμμα μόνο ως παρατηρητής-τεχνικός σύμβουλος, αλλά και στον κ. Σόιμπλε να μην τα... θέλει όλα δικά του, γιατί μπορεί να βρεθεί να εισηγείται στην γερμανική Βουλή ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
«Εμείς το ΔΝΤ το θέλαμε για να πιέζει για το χρέος. Όχι για να πιέζει μόνο εμάς για τα μέτρα. Αν είναι να πάει πάσο για το χρέος και να πιέζει μόνο εμάς, τότε καλύτερα να σηκωθεί να φύγει», υποστηρίζει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.
Άλλωστε, στην περίπτωση που η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρατήσει στο επόμενο Eurogroup, τότε η λύση που θα προταθεί στην Ελλάδα θα έχει πολλά προβλήματα: θα πρόκειται για μία απλή... αναφορά στα μέτρα για το χρέος, χωρίς προσδιορισμό τους, ενώ το ΔΝΤ θα συμφωνεί να παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά όχι χρηματοδοτικά, μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

Χάνεται η ποσοτική χαλάρωση;

Στην περίπτωση αυτή, το ΔΝΤ θα βρεθεί στην θέση να... μην δίνει λεφτά ως δανειστής, αλλά να υπαγορεύει μέτρα ως σύμβουλος -και αυτό δεν το θέλει καθόλου η Αθήνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα και δεν ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος, τότε είναι προφανές ότι δε θα εκδώσει Έκθεση Διαχειρισιμότητας του Χρέους. Με άλλα λόγια, δε θα εκπληρωθεί ο όρος που έχει θέσει η ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης...

Διαπραγμάτευση στη Σύνοδο

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Αθήνα απορρίπτει μία «σπασμένη» λύση για το χρέος. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στον Εμανουέλ Μακρόν την πρόθεσή του να ζητήσει απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αν η ελληνική πλευρά δεν «πάρει» το χρέος. Σημειωτέον πως εάν δεν βρεθεί μία... συμπαθητική λύση στις 15 Ιουνίου μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τότε ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να θέσει το ελληνικό ζήτημα σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών, στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, όπου θα ζητήσει «καθαρές αποφάσεις» για το χρέος και για το ελληνικό ζήτημα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.