ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφώνεται το παρασκήνιο ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου

«Ώρα μηδέν» για τη συμφωνία-πακέτο

maximou

Κορυφώνεται η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για το κατά πόσον η τεχνική συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης θα καταλήξει σε συμφωνία-πακέτο, που θα περιλαμβάνει τα πλεονάσματα και το χρέος, καθώς η κλεψύδρα ως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας σιγά σιγά αδειάζει και, όπως όλα δείχνουν, η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου παραμένει στο τραπέζι.

Στην κυβέρνηση κρατούν την ανάσα τους για το κατά πόσον το πολιτικό κόστος που θα πληρώσουν για τα μέτρα που ψηφίζονται μεθαύριο θα... αξίζει τον κόπο: κατά πόσον, δηλαδή, θα επιβεβαιωθεί το κυβερνητικό αφήγημα, που προβλέπει την εξής αλυσίδα: υπερψήφιση τεχνικής συμφωνίας στη Βουλή, συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και συμφωνία για τα πλεονάσματα μετά το πρόγραμμα, κλείσιμο δεύτερης αξιολόγησης, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ανησυχία

Βεβαίως, κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαμειβομένων πίσω από κλειστές πόρτες συνεχίζουν να μεταδίδουν κλίμα αισιοδοξίας πως, στο τέλος της μέρας, λύση θα βρεθεί: κι αυτό διότι το μεν ΔΝΤ, όπως διαβεβαίωσε προχθές η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρν τον Αλέξη Τσίπρα, δε θα συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ ταυτοχρόνως το Βερολίνο προφανώς και δεν μπορεί να διακινδυνεύσει το να τιναχτεί στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα μερικούς μήνες πριν τις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της ενημέρωσης που παρέσχε η Κριστίν Λαγκάρντ στον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και της επιφυλακτικής ατμόσφαιρας που επικράτησε στην Σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, όλα δείχνουν ότι σημαντικά θέματα μένουν ακόμη προς επίλυση. «Η διαφωνία είναι πραγματική, στο Μπάρι έγινε μία πολύ δύσκολη και μεγάλη σε διάρκεια συζήτηση», έλεγε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή, παραδεχόμενη την δυσκολία της συγκυρίας. «Το ΔΝΤ είπε με πάρα πολύ σαφή τρόπο ότι αν δεν λάβει αυτό που επιδιώκει, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση δεν θα περιμένει το πέρας των Γερμανικών εκλογών, το ερχόμενο φθινόπωρο», συνέχισε η ίδια κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει τώρα.

Μέτρα... υπό αίρεση

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως τα περισσότερα εκ των επώδυνων μέτρων έφτασαν στη Βουλή κατόπιν των απαιτήσεων του Ταμείου, στην κυβέρνηση δε θα ήθελαν να τιναχτούν στον αέρα όλες οι συζητήσεις γιατί, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «θα μπλέξει το πράγμα». Πάντως, στην απευκταία περίπτωση που υπάρξουν περιπλοκές και το ΔΝΤ αποφασίσει να... κουνήσει το μαντίλι από το ελληνικό πρόγραμμα, το «σχέδιο Β» βρίσκεται ήδη στα συρτάρια της κυβέρνησης: «Χωρίς το ΔΝΤ, δεν υπάρχουν και τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, το 2019 και το 2020, που θα ψηφιστούν την Πέμπτη», τόνισε η εν λόγω υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, προαναγγέλλοντας πως στην περίπτωση αυτή, θα φέρει το Μαξίμου στην Βουλή νέα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα ακυρώνει το... πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται μεθαύριο!
Πάντως, όπως και να έχει, στο Μαξίμου ουδείς θέλει εκπλήξεις. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, παραμένει προσηλωμένος στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση, να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, να αποπειραθεί δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και να αρχίσει να γυρίζει ο τροχός της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.