ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο CNN Greece

Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, αντί …μαγικών λύσεων προτείνει ο Γιώργος

papandreou

Μόνος δρόμος είναι αυτός των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που σε συνέντευξή του στο CNN Greece επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση». Ο ίδιος αποδίδει ευθύνες για την κατάσταση στην ο ποία έχει περιέλθει η χώρα στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, ενώ επικρίνει και τη σημερινή κυβέρνηση για επιφανειακή διαχείριση της κρίσης με κύριο γνώμονα την παραμονή της στην εξουσία. Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών δηλώνει αισιόδοξος, επιμένοντας στην ανάγκη να παραμεριστούν οι προσωπικές διενέξεις και να δουλέψουν όλοι στη βάση της αναγκαίας αλλαγής της χώρας.
«Η επιλογή μιας επιφανειακής διαχείρισης της κρίσης με κύριο γνώμονα την πολιτική επιβίωση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι σαφές ότι δεν βελτιώνει αλλά χειροτερεύει την κατάσταση», δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η σύγκρουση με τα κακώς κείμενα της χώρας, από τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση, ως το πελατειακό σύστημα, όπως ξεκίνησε επί διακυβέρνησής του. «Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να καταλάβουν, ούτε καν να αναγνωρίσουν το βάθος των αιτιών που έχουν φέρει την Ελλάδα σε μία τραγική εποχή εξάρτησης και ανέχειας. Και έτσι καταλήγουν να πουλάνε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», λέει, τονίζοντας ότι η Κεντροαριστερά έχει τώρα την ευκαιρία να συζητήσει σε βάθος και να πείσει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Προχωράμε όλοι μαζί, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας την αυτονομία του κάθε φορέα», λέει, κάνοντας λόγο για ενοποίηση του χώρου μέσα από τον διάλογο, την όσμωση και τη διαμόρφωση μίας βάσης αρχών και αξιών που ενώνει τις δυνάμεις του χώρους το όραμα και την δράση. «Προτεραιότητές μας είναι οι νέες ιδέες, το σχέδιο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο διάλογος με τους πολίτες, η κατανόηση όχι μόνο των αριθμών, αλλά της ανάγκης σεβασμού κάθε ανθρώπου και της δυνατότητας συμμετοχής του σε όσα αφορούν στη ζωή του. Μη θέλοντας να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι για εκείνος πρωτεύει να επικεντρωθούν στην επεξεργασία λύσεων, πραγματικά προοδευτικών και αλληλέγγυων για τον πολίτη. «Ο προοδευτικός χώρος θα ανακάμψει δυναμικά όσο δίνουμε χώρο στην ουσιαστική αυτή συζήτηση», λέει, καλώντας όλες τις δυνάμεις να ξεφύγουν από τα διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα που εντείνουν τις άγονες αντιπαραθέσεις μηχανισμών και να μείνουν στην ουσία, διαμορφώνοντας πρωτίστως την πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου που θα καταθέσουν στους πολίτες. «Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτή την φορά θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», λέει, εξηγώντας ότι το κάλεσμά τους δεν είναι ψηφοθηρικό, αλλά κάλεσμα για συμμετοχή σε μία κοινή πορεία όπου όλοι θα συνδιαμορφώσουν τη νέα πλατφόρμα πολιτικής για την χώρα, το «εθνικό σχέδιό» μας, όπως το χαρακτηρίζει.
Ερωτηθείς για τις εξεταστικές επιτροπές που αφήνουν εκτός διερεύνησης τα πεπραγμένα της ΝΔ επί Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι η ιστορική αλήθεια διαστρεβλώνεται σκόπιμα. «Βολεύει φαίνεται και τις δύο πλευρές να ξεχάσουμε τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή στην αποδυνάμωση της χώρας, στη δημιουργία των προϋποθέσεων που έκαναν την Ελλάδα αδύναμο κρίκο της Ευρώπης, όταν ξέσπασε η κρίση. Αυτή η αντίληψη έχει οπαδούς πέρα από τη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό», λέει, εξηγώντας ότι έτσι δίνεται έμφαση στις συνέπειες της κρίσης και όχι στις αιτίες που την προκάλεσαν. «Με αυτόν τον τρόπο, η δεξιά και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επιχειρούν να συμπιέσουν τον προοδευτικό χώρο, αλλά και να δικαιολογήσουν την αντιμνημονιακή ρητορεία τους, με την οποία δημαγωγούσαν την πρώτη περίοδο της κρίσης. Κάτι που και τώρα συνεχίζουν, προκειμένου να αποσιωπήσουν τις δικές τους ευθύνες σε σχέση με τις δικές τους επιλογές», λέει, υποστηρίζοντας ότι οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις παραμένουν ‘μέρος του προβλήματος’ και όχι της λύσης του, σε μία κρίσιμη περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τη συνεννόηση όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.