ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η δοκιμή πέτυχε!

Πτήση με ρομπότ στη θέση του συγκυβερνήτη

Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει καταφέρει να κάνει τα αδύνατα δυνατά, διευκολύνοντας(;) πολύ την καθημερινότητα του. Το ότι τα ρομπότ αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τα ανθρώπινα χέρια είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε.

Η αλήθεια είναι, ότι παρ' όλο που δε διαθέτουν τη νοημοσύνη του ανθρώπου, μπορούν να βγάλουν εις πέρας πολλά καθήκοντα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι πιο αξιόπιστα από τον άνθρωπο, καθώς δεν μπορούν να δωροδοκηθούν και να σκεφτούν με δόλο και σκοπιμότητα.

Η παρακάτω είδηση, μπορεί για ορισμένους να αποτελέσει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα, όμως, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πραγματοποίηση μιας πτήσης που στη θέση του συγκυβερνήτη θα βρίσκεται ένα ρομπότ.

Πιο συγκεκριμένα, το ALIAS, το οποίο αντιπροσωπεύει το αυτοματοποιημένο σύστημα Aircrew In-Cockpit, είναι ένα ρομπότ που κατασκευάστηκε για να είναι... συγκυβερνήτης.

Το ίδιο εκτελεί όλα τα καθήκοντα για τα οποία είναι υπεύθυνος ο δεύτερος χειριστής, ενώ σχεδιάστηκε με σκοπό να μειώσει τον αριθμό τω μελών του πληρώματος

Στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε σε ένα κέντρο στη Μασαχουσέτη, χρησιμοποιήθηκε ένας προσομοιωτής Boeing 737.

Η δοκιμή έδειξε ότι το ALIAS είναι ήδη σε θέση να επιτελέσει και να χειριστεί με ακρίβεια το εικονικό αεροπλάνο τόσο κατά την πτήση όσο και κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Με τη βοήθεια της μηχανής όρασης και ενός ρομποτικού βραχίονα, η δοκιμή έδειξε ότι το ALIAS έχει απόλυτα την ικανότητά του να ελέγχει την ταχύτητα, να προσαρμόζει τα πτερύγια του αεροπλάνου, να ελέγχει το γκάζι, να ενεργοποιεί τους προωθητήρες της όπισθεν και να κάνει ό, τι θα έκανε ένας εκπαιδευμένος βετεράνος πιλότος για να προσγειώσει με ασφάλεια ένα αεροσκάφος.

Η DARPA (Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ) ελπίζει ότι το ALIAS θα είναι κάτι που θα μπορεί πολύ σύντομα να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αποστολών, όπου θα μπορούσε να προσφέρει ένα ακριβές και ισχυρό επίπεδο απόδοσης ακόμη και στα πιο αγχωτικά και επικίνδυνα σενάρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.