ΚΟΣΜΟΣ

Στο Μπάρι

Σύνοδος G7: Οι υπουργοί Οικονομικών παραλείπουν τα θέματα που ενοχλούν για να κατανοήσουν τις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον

Οι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ομάδα των 7 (G7) επιδιώκουν κατά την σύνοδό τους στο Μπάρι να κατανοήσουν καλύτερα το οικονομικό όραμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αποφεύγοντας ωστόσο να εντάξουν στην ημερήσια διάταξη θέματα που ενοχλούν.

«Εχουμε ανάγκη να μάθουμε καλύτερα ποια είναι τα σχέδιά τους, οι αποφάσεις τους. Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Οι εταίροι των ΗΠΑ στην G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Καναδάς) ανησυχούν για τις νέες κατευθύνσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα όπως το διεθνές εμπόριο, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

«ΟΙ Αμερικανοί είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την πολιτική τους. Αλλά αυτό που ελπίζω είναι ότι αυτή η πολιτική εντάσσεται στο διεθνές πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει επίσης πολυμέρεια, πράγμα που σημαίνει επίσης προσήλωση στο ελεύθερο εμπόριο», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να έχουμε μία διαφορετική άποψη, αλλά βρισκόμαστε στον ίδιο κόσμο, στο ίδιο πλοίο», είπε.

Ελεύθερο εμπόριο ή προστατευτισμός, το θέμα δεν βρίσκεται όμως στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7, της πρώτης που πραγματοποιείται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είναι έτοιμος να το συζητήσει με την ευκαιρία των διμερών συνομιλιών, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Το θέμα καθαυτό θα έχει προνομιακή θέση στο μενού των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 7 που συνέρχονται στο τέλος του μήνα στην Σικελία, σύμφωνα με ιταλούς αξιωματούχους.

Ομως, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εταίροι της έχουν πλέον συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι «η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει πιο ισότιμες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με τους εταίρους-κλειδιά», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Επιφυλάξεις

Ωστόσο, οι εταίροι των ΗΠΑ παραμένουν επιφυλακτικοί, σύμφωνα με αξιωματούχο χώρας της G7.«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε διευθετήσεις ή περισσότερη σαφήνεια για τις αμερικανικές βουλήσεις», είπε.

Πέραν των ερίδων περί προστατευτισμού, η Ιταλία, που προεδρεύει της G7 φέτος, ελπίζει να προωθήσει την «ατζέντα του Μπάρι» για τον περιορισμό των ανισοτήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ-Κάρλο Παντοάν επιδιώκει την υιοθέτηση από τους εταίρους του κειμένου που θα τάσσεται υπέρ μίας δικαιότερης οικονομικής ανάπτυξης, την στιγμή που η δυσαρέσκεια των τμημάτων του πληθυσμού που έχουν βρεθεί στο περιθώριο της παγκοσμιοποίησης αντηχεί σε πολλές χώρες της Ομάδας των 7.

«Είμαι πολύ ευτυχής που καταφέραμε να έχουμε το θέμα της πιο δίκαιης ανάπτυξης στην πρώτη θέση της ατζέντας της G7», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι ως προς το θέμα είχε την ενθάρρυνση του αμερικανού ομολόγου του, παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας των πλουσιοτέρων, που μάλλον ευνοεί την ανισότητα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα συζητήσουν επίσης το θέμα της φοροδιαφυγής και ελπίζουν να καταγράψουν πρόοδο με την βοήθεια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που ασχολείται με το θέμα τα τελευταία χρόνια.

Πρόοδος μπορεί επίσης να καταγραφεί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ή της αντιμετώπισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δύο «στρατηγικά» θέματα, όπως συμφώνησαν οι κ.κ. Παντοάν και Μνούτσιν κατά τη διμερή συντάντησή τους στο Μπάρι.

Οι δύο δεν συζήτησαν το θέμα της φορολόγησης των πολυεθνικών της ψηφιακής τεχνολογίας, τον «webtax», παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Μπάρι και παρά τη διάσταση των απόψεων μεταξύ πολλών χωρών για το θέμα.

«Ο webtax είναι κάτι που παίρνει σχήμα. Υπάρχουν διαφορετικές εθνικές απόψεις, αλλά στόχος της G7 είναι να διευκολύνει την σύγκλιση των απόψεων για όλα τα θέματα», είπε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.