ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό

Σταθάκης: Έξι θεσμικές παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας

Έξι θεσμικές παρεμβάσεις που είναι άμεση προτεραιότητα σε αυτή την περίοδο για το υπουργείο Ενέργειας, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τη ΔΕΗ και τις συμφωνίες που υπάρχουν στη συμφωνία με τους Θεσμούς. «Πρόκειται για διαδικασία που ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Νοέμβριο, αφού γίνεται συστηματικά πλέον ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με το πώς θα οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα, περίπου τον Ιούλιο, πώς θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες που προβλέπονται όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής και τη νομοθέτησή της πριν από τα Χριστούγεννα».

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την αγορά ενέργειας, «όπου μέσα στο διάστημα του επόμενου χρόνου θα θεσμοθετηθεί όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και η οποία θα διαμορφώσει φυσικά ένα πλαίσιο στο οποίο θα προσαρμοστούν όλες οι βασικές επιχειρήσεις και φορείς που εμπλέκονται στην αγορά ενέργειας».

Η τρίτη προτεραιότητα, αφορά την εισαγωγή στην Ελλάδα του θεσμού της ενεργειακής κοινότητας–συνεταιρισμών, με την κατάθεση νομοσχεδίου τον Ιούνιο. «Ανοίγει μια τεράστια δυναμική σε ομάδες επιχειρήσεων, σε χωριά, σε κοινότητες και σε ιδιώτες που θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα, να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Αυτή θα είναι δυο ειδών:

Κερδοσκοπική, που θα είναι στο επίκεντρο φυσικά πρόσωπα που θα κάνουν μια κοινότητα ή έναν συνεταιρισμό και θα επιδιώκουν να παραγάγουν ενέργεια για να την πουλήσουν.

Μη κερδοσκοπική η οποία θα είναι οποιοσδήποτε φορέας δημόσιος, ημιδημόσιος, ιδιωτικός, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες οι οποίες θέλουν να παραγάγουν ενέργεια που καταναλώνουν - και στην οποία περίπτωση, ο σκοπός δεν είναι κερδοσκοπικός ο σκοπός.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι ο νόμος ο οποίος αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τους νέους κανόνες σχεδιασμού και πολεοδομικής αδειοδότησης, ο οποίος θα έρθει και αυτός στη Βουλή εντός του Ιουνίου.

Πέμπτη προτεραιότητα, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι τα δυο Ειδικά Χωρικά Σχέδια - το ένα για τον τουρισμό και το άλλο είναι για τα λατομεία - τα οποία θα προκηρυχθούν άμεσα.

Έκτη και τελευταία προτεραιότητα είναι η αναθεώρηση του λατομικού νόμου, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα.

«Πρόκειται επίσης για μια μεγάλη τομή για τη λατομική δραστηριότητα, που αποτελεί ένα τομέα που λειτουργεί με πολύ αναχρονιστικό πλαίσιο και ο οποίος αποτελεί βασικό τομέα και παραγωγής και εξαγωγών» ανέφερε ο υπουργός.

«Αυτές οι έξι πρωτοβουλίες, ενέργεια – χωροταξία, θέτουν άμεσα ένα διαφορετικό πλαίσιο προκειμένου να κινηθούν μερικά ή και περισσότερα από τα θέματα που τέθηκαν στη γενική στρατηγική μας» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.