ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τα ελληνικά συμφέροντα μεταξύ του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Γερμανίας

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Ελληνικός στρατηγικός σχεδιασμός βασίστηκε πάνω σε δύο πολύ ισχυρούς πυλώνες. Από τη μία, στον πυλώνα ασφάλειας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και από την άλλη και πιο πρόσφατα, στον πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας ΕΕ - Γερμανία.

Οι δύο αυτοί πυλώνες στηρίζουν τον ευρύτερο ευρωατλαντικό χώρο, μέρος του οποίου αποτελεί η Ελλάδα. Η εμπειρία έδειξε, πως ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν απετέλεσαν ιδανικά εργαλεία για τα Ελληνικά συμφέροντα. Εντούτοις λειτούργησαν σε ορισμένες περιπτώσεις σχετικά ικανοποιητικά και σε άλλες εντελώς επιβαρυντικά για την χώρα. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σήμερα, οι σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας καθώς και οι σχέσεις ΝΑΤΟ – ευρωπαϊκών κρατών φαίνεται πως αλλάζουν. Από τη μία, η Γερμανία προκλητικά εξακολουθεί να ασκεί μια νέο – μερκαντιλιστική πολιτική με κύριο γνώμονα το ίδιον συμφέρον, θέτοντας σε κίνδυνο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο της είχε ανατεθεί από τις ΗΠΑ, μετά την ενοποίηση της.

Απαιτεί να πληρώνουν άλλοι, αδιάφορο αν πρόκειται για ατυχείς ευρωπαίους ή υπερατλαντικούς συμμάχους, και εκείνη μόνο να εισπράττει. Από την άλλη, η νέα διοίκηση στο Λευκό Οίκο προκλητικά αγνοεί τους βαθύτερους λόγους που ενώνουν ή οφείλουν να ενώνουν την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική.

Ταυτόχρονα, ενώ στις ΗΠΑ ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θέτει το σύστημα της Ουάσιγκτον πρωτίστως στην υπηρεσία των συμφερόντων των Αμερικανικών Πολιτειών έναντι του παγκόσμιου συμφέροντος, σε μια αντίθετη πορεία και λογική, η Γερμανία ενδιαφέρεται πρωτίστως να προωθήσει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα στον κόσμο, αναλώνοντας και εξαντλώντας το Ευρωπαϊκό της κεφάλαιο.

Με άλλα λόγια, ίσως να εμφανίζονται πλέον στον ευρωατλαντικό χώρο δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις σε σύγκρουση συμφερόντων, την ίδια ώρα που και οι δύο στην ουσία προωθούν δύο διαφορετικά μοντέλα υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, έναντι μιας κακώς δρομολογημένης, από τους προηγούμενους, παγκοσμιοποίησης. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ. Δεν υπήρξε καμιά σύγκλιση μεταξύ τους και αυτό, πιθανά, θα έχει επιπτώσεις στις ευρωατλαντικές δομές , για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε. Οι δηλώσεις της Άγκελας Μέρκελ, μετά την προχθεσινή συνάντηση των G-7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας με σαφήνεια περιγράφουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, «Οι εποχές που μπορούσαμε πλήρως να βασιστούμε σε άλλους έχουν σχεδόν παρέλθει. Αυτό βίωσα τις τελευταίες ημέρες», σχολίασε η Μέρκελ ενώπιον υποστηρικτών της στο Μόναχο την Κυριακή. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει ειλικρινά να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών κρατών να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «πρέπει να παλέψουμε για το δικό μας μέλλον».

Όσο θα διαρκεί η κόντρα Ουάσιγκτον-Βερολίνου, τα ελληνικά συμφέροντα θα πιέζονται ασφυκτικά, διότι τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας που αναγνωρίζονται ως τέτοια από τον πρώτο πυλώνα ( ΗΠΑ- ΝΑΤΟ) δεν φαίνονται να ασκούν την αναμενόμενη πίεση στο δεύτερο πυλώνα (ΕΕ-Γερμανία) όπως γινόταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.