ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό παζάρι για δόση και ποσοτική χαλάρωση

Το Μαξίμου «ξορκίζει» τη «σαλαμοποίηση» της συμφωνίας

Το ενδεχόμενο να «σαλαμοποιηθεί» η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και να μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές οι αποφάσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους τρομάζει την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε φάση υποχώρησης μπροστά στις «κόκκινες γραμμές» Σόιμπλε που κατατέθηκαν στην συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Βεβαίως, κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν πως το Μαξίμου εργάζεται για μία «συνολική λύση».

Μάλιστα, αυτήν ακριβώς διεκδίκησε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στις σύντομες συναντήσεις που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν εξέφρασαν κάποια αντίρρηση για την ελληνική διεκδίκηση, ωστόσο αν το Βερολίνο δεν αλλάξει γραμμή, τότε το σενάριο της συνολικής λύσης προφανώς και δεν συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Οι υπαναχωρήσεις του ΔΝΤ

Ούτως ή άλλως, όλα δείχνουν πως οι προτεραιότητες του ΔΝΤ έχουν αλλάξει και δεν ισχύουν οι διαβεβαιώσεις που είχε παράσχει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχε προ δύο εβδομάδων με τον πρωθυπουργό στο Πεκίνο. Η κ. Λαγκάρντ είχε διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα πως αυτή τη φορά το Ταμείο δε θα δεχόταν τίποτα λιγότερο από την συγκεκριμένη και σαφή ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να βγαίνουν τα νούμερα και να μπορεί το Ταμείο να συντάξει μία έκθεση διαχειρισιμότητας του χρέους.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν στην τελευταία φάση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να βάλει νερό στο... δικό του κρασί, υπό την προϋπόθεση ότι η παραμονή του στο πρόγραμμα δε θα έχει χρηματοδοτικό σκέλος, αλλά μόνο τον ρόλο του παρατηρητή-τεχνικού συμβούλου. Προς τούτο προϊδέασε και η χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας «προκαταρκτικής συμφωνίας» με συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος στο τέλος του προγράμματος -και όχι τώρα.

Στον αέρα η ποσοτική χαλάρωση

Στην περίπτωση αυτή, πάντως, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα από ένα προβλήματα: αν, δηλαδή, δεν συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και δεν συνταχθεί έκθεση βιωσιμότητας, τότε η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι οι βουλευτές του ψηφίζουν μεν σκληρά μέτρα, αλλά με «αντάλλαγμα» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όμως, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο να περάσει η πρόταση Σόιμπλε, τότε η κυβέρνηση θα έχει μείνει με... τα μέτρα στο χέρι, τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αν δεν ληφθούν μέτρα για το χρέος, θα τεθεί εν αμφιβόλω το κατά πόσον η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κι αυτό διότι η ΕΚΤ έχει θέσει ως απαράβατο όρο την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο περίφημο QE. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ούτε κι αυτό επιτευχθεί, τότε το συνολικό αφήγημα του Μαξίμου θα βρεθεί στον αέρα, αφού η συμφωνία δε θα σηματοδοτεί πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δε θα αποκλιμακωθούν στον προσδοκώμενο βαθμό και, άρα, θα καταστεί αβέβαιη ακόμη και η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.