ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τoo good to be true ή Τoo little, too late;

Μετά τις διθυραμβικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή περί «απρόσμενων θετικών εξελίξεων» για το χρέος στο Eurogroup στις 22 Μαΐου και τη ψυχρολουσία που ακολούθησε, η κυβέρνηση πελαγωμένη καταλήγει πλέον στο μισοκακόμοιρο "λύση να ναι και όποτε να ναι". Πράγμα που σημαίνει ότι βάζοντας το πήχη των προσδοκιών της τόσο χαμηλά το “ορόσημο" της 15ης Ιουνίου της συνεδρίασης του επερχόμενου Eurogroup μετατίθεται.

Με δυο λόγια το υποτιθέμενο τέλος χρόνου για τη διαπραγμάτευση οδεύει κουτσά στραβά για τη σύνοδο Κορυφής της 22ης Ιουνίου όπου μάλλον θα αναζητηθεί πολιτική λύση για την επίτευξη συμφωνίας. Όμως ακόμη και αυτή η προοπτική δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, δεδομένου ότι επίσημα κυβερνητικά χείλη άρχισαν να ψελλίζουν ότι «αυτό που αναζητούμε είναι μια καλή λύση και όχι μια τέλεια λύση».

Δυστυχώς η περίπτωση μοιάζει με το παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι της κολοκυθιάς που μπορεί να τραβήξει από ημερομηνία σε ημερομηνία έως ότου από καθυστέρηση σε καθυστέρηση τελειώσει το καλοκαίρι και ανανεωθούν τα ραντεβού για το φθινόπωρο. Γεγονός που φαντάζει τρομακτικό. Και αυτό γιατί, μέχρι ώρας, δεν έχει καν αχνοφανεί λύση για το χρέος ενώ η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει μετέωρη, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και εναλλακτικό πλάνο στη περίπτωση που το πακέτο της συνολικής λύσης για χρέος-πλεονάσματα-αξιολόγηση αποδειχθεί άδειο. Προφανώς, για μια ακόμη φορά το επιτελείο του Μαξίμου διάβασε μυωπικά του συσχετισμούς στο μπλοκ των δανειστών, και εξαιτίας της λανθασμένης ανάγνωσης τους έκανε επιπόλαιες εκτιμήσεις αναφωνώντας δημοσίως με υψηλούς τόνους αισιοδοξίας«Τoo good to be true»- “πολύ καλό για να να είναι αληθινό “

Δυστυχώς η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα μέτωπα, ακόμη και σε αυτό του κλεισίματος της αξιολόγησης. Δυστυχέστερα, η αβεβαιότητα κρατά καθηλωμένες τις μεταρρυθμίσεις και βαλτώνει την οικονομία. Και σε μια βουλιαγμένη οικονομία, το χρέος της γίνεται βουνό. Φόρμουλα που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ.

Στη πραγματικότητα αμφότεροι δεν άμοιροι ευθυνών στη μη τήρηση των δικών τους δεσμεύσεων για τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις απομείωσης του ελληνικού χρέους όπως αυτές περιγράφτηκαν στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Ωστόσο οι παλινωδίες της Ελληνικής κυβέρνησης τους έχει προσφέρει το άλλοθι για να πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα.

Τακτική που είναι ικανοί να επαναλάβουν και με νέες εσκεμμένες καθυστερήσεις να μεταθέσουν το χρονοδιάγραμμα της όποιας συμφωνίας. Ενδεχομένως, δεδομένης και της εκκρεμότητας των γερμανικών εκλογών να προκρίνουν την προσφορά «μισής λύσης» σε εκβιαστικό στυλ ¨ή την αποδέχεσαι και βλέπουμε ή ξέχασε τη δια παντός”.

Το ερώτημα, όμως, που πλανάται εκφοβιστικά στο Μαξίμου είναι τι θα γίνει αν στραβώσουν όλα και αυτό βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση από τη σημερινή. Είναι φανερό ότι οι ένοικοι του κατευθυντήριους οδηγούς για το προς τα που θα κινηθούν δεν έχουν. Όχι μόνο γιατί έχουν εγκλωβιστεί στα παραμύθια που πουλάνε αφειδώς στους ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες, αλλά γιατί ποτέ δεν επεξεργάστηκαν λεπτομερειακά απαντήσεις σε ενδεχόμενα αντίξοα σενάρια.

Αναπόφευκτα, αν οι εξελίξεις πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας μέσα στο καλοκαίρι , μοναδικό κυβερνητικό καταφύγιο είναι η συνήθης πολιτικά καιροσκοπική αφήγηση και ο επικοινωνιακός τσαρλατανισμός. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανή η έκκληση της για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα αποσκοπεί να θέσει τυχοδιωκτικά στο κάδρο της συνευθύνης και την αντιπολίτευση.

Η άλλη εκδοχή είναι στο γνωστό μοτίβο της προσχεδιασμένης ρυμούλκησης ώστε να συρθεί η κοινωνίας πίσω από πλαστογραφημένα διλήμματα με τη προκήρυξη δημοψηφίσματος. Προφανώς οποιαδήποτε σκέψη συναίνεσης των κομμάτων της μείζονος καθώς και της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε τέτοια πολιτικάντικα τερτίπια θα είναι ολέθρια για τα ίδια αλλά και για τη χώρα. Το μόνο που θα μπορούσαν να απαντήσουν, σεβόμενα την υπόληψη και την αξιοπιστία τους, σε τέτοιες κυβερνητικές προσκλήσεις είναι “Too little, too late”- “πολύ επουσιώδεις και πολύ καθυστερημένες“

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.