ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η κρίση των μνημονίων

tsiprasvouli

Κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει «αυτοεγκλωβιστεί» σε μια αδιέξοδη στρατηγική του «ψευδοπροφήτη», άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα... προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη ότι το 2019 θα έχει κλείσει 3,5 χρόνια που θα ζητά εκλογές και αυτές δεν θα έρχονται. «Θα είστε αρχηγός κόμματος που επί 3,5 χρόνια θα προβλέπετε καταστροφές και αυτές δεν θα έρχονται» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Στο σημείο αυτό είπε μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός».

Τόνισε, δε, ότι η αναμέτρηση γίνεται στις κάλπες και όχι στις δημοσκοπήσεις και υπογράμμισε ότι η συμβολή μίας σοβαρής αντιπολίτευσης θα ήταν σημαντική.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Παρακολούθησα με κατανόηση την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε την χώρα. Διαλύουμε την χώρα, Βυθίζουμε στο τέλμα την οικονομία. Ότι παραλάβαμε τον παράδεισο και πήγαμε την χώρα στην κόλαση».

Και συνέχισε: «Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη, κατάλαβα ότι δεν αρκεί να έχεις υπεροπλία επικοινωνιακή στα ΜΜΕ. Να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, τους εκδότες και εφημερίδες, όλα τα διαδικτυακά καλοπληρωμένα τρολς. Δεν αρκεί, γιατί, στο τέλος της ημέρας, πολιτική δεν είναι μόνο επικοινωνία. Θέλει και επί της ουσίας στρατηγική, θέλει μυαλό και ψυχή».

«Όσο δυνατός και να είσαι στα ΜΜΕ, η πολιτική έχει να κάνει με τα βιώματα» επέμεινε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας, προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Σας παρακολουθώ να προσπαθείτε να πείσετε. Αλλά δεν το καταφέρνετε. Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι δεν το καταφέρνετε, γιατί δεν το έχετε. Δεν σας υποτιμώ ως αντίπαλο. Δεν τα καταφέρνετε, γιατί είστε αυτοεγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που προβλέπει την καταστροφή και διαψεύδεται».

«Αυτή η στρατηγική που επιλέξατε έχει ημερομηνία λήξης. Όσο περνά ο καιρός, κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή» επέμεινε, συνεχίζοντας την ομιλία του με αποκλειστικό στόχο τον κ. Μητσοτάκη. «Φανταστείτε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια από σήμερα. Τον Μάιο του 2019, πριν τις ευρωεκλογές, που θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Εκεί γίνονται οι αναμετρήσεις και όχι στις δημοσκοπήσεις».

«Τον Μάιο του 2019 θα έχετε 3,5 χρόνια αρχηγός της ΝΔ που ζητά εκλογές και δεν έρχονται. Που προβλέπει καταστροφές, αλλά δεν επαληθεύονται. Πώς το σκέφτεστε αυτό; Είναι σοβαρή στρατηγική; Σήμερα είχατε μια ευκαιρία. Είχατε μια ευκαιρία μεγάλη για την παράταξή σας να αλλάξετε αφήγημα και την πετάτε» τόνισε.

«Είπατε στο λαό δύο πράγματα επί της ουσίας:

- Η κυβέρνηση φέρνει 4ο Μνημόνιο

- Αντίμετρα αέρας κοπανιστός

Θα κρατήσω τις σημειώσεις σας και θα πω στους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν τα σποτ, για να θυμίζουμε τι λέγατε. Τον Μάιο του 2019 όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο Μνημόνιο, αλλά θα διανύουμε έναν ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων, καθώς θα βγούμε οριστικά στο τέλος του 2018, ολοκληρώνοντας το τρίτο πρόγραμμα -ίσως και πιο νωρίς» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στο αφήγημα περί εξόδου από τα Μνημόνια.

«Εκατοντάδες νοικοκυριά δεν θα ξεχάσουν ότι καταψηφίσατε τα αντίμετρα»

Και προσέθεσε: «Θα έχουμε τον Μάιο του 2019 και πέντε μήνες που θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα, που εσείς ονομάζετε αέρα κοπανιστό. Που ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε ένα προς ένα. Αέρας κοπανιστός, που όμως τότε θα ανακουφίζουν εκατοντάδες νοικοκυριά, που δεν θα ξεχάσουν ότι τα καταψηφίσατε».

«Πώς θα πάτε τότε στις ευρωεκλογές, κ. Μητσοτάκη;» διερωτήθηκε. «Η χώρα θα ήταν ευτύχημα να έχει αντιπολίτευση με άλλη πολιτική. Τώρα που σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα θα ήταν χρήσιμη η αντιπολίτευση. Φοβάμαι όμως ότι, υιοθετώντας διαρκώς τις συμβουλές των ακραίων και ιδίως του κ. Γεωργιάδη, δύσκολα θα αλλάξετε πολιτική».

«Θα χάσετε τον μοναδικό σας σύμβουλο, τον φόβο και την καταστροφή» συνέχισε. «Ρωτήστε έναν πολίτη. Πείτε του τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την χώρα. Στοιχηματίζω ότι κανείς δεν θυμάται αν έχετε κάνει μια θετική πρόταση. Μόνο αρνητική εικόνα δίνετε. Για να γίνετε αρχηγός πρέπει να κάνετε πρόταση» υπογράμμισε, επιχειρώντας να... νουθετήσει τον πρόεδρο της ΝΔ.

Και συμπλήρωσε: «Να σας θυμίσω τι είπατε στους βουλευτές σας, στις 24 Φεβρουαρίου, ότι η χώρα βουλιάζει στην παρακμή και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Ήταν η περίοδος που στα ΜΜΕ ο Γεωργιάδης είχε πει ότι "δεν θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση, θα έρθετε και θα περάσετε τόσα και άλλα τόσα"».

«Εμείς, όταν κάνουμε διαπραγμάτευση» επέμεινε, «κάνουμε διαπραγμάτευση και ήμασταν έτοιμοι να πάμε στα άκρα, αν δεν παίρναμε όσα θα καθιστούσαν την συμφωνία ισορροπημένη. Όταν έγινε καθαρό ότι θα έχουμε και αντίμετρα και δεν θα εφαρμοστούν τόσα και άλλα τόσα, αλλά για κάθε αρνητικό μέτρο που ψηφίζουμε σήμερα, θα εφαρμόζετε και αντίστοιχο θετικό και θα υπάρξει λύση για χρέος, που θα δημιουργήσει θετικό ορίζοντα και συμφωνήσαμε τότε η ΝΔ και τα ΜΜΕ άλλαξαν τροπάρι. Άρχισαν να λένε ότι την καταστρέφουμε, γιατί έχουμε συμφωνία. Μου έρχεται στο μυαλό ένα κουίζ: τι είναι πιο βαρύ, ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι; Είμαι σίγουρος, κύριε Μητσοτάκη, ότι όταν ήσασταν παιδάκι, δεν θα απαντήσατε σωστά σε αυτό το κουίζ».

«Σήμερα ανακαλύψατε και τον Θεοδωράκη. Δεν εννοώ τα τραγούδια του» έσπευσε να προσθέσει.

«Αλλάζετε τόσο γρήγορα αφήγημα και θέσεις και ζαλίζετε εμάς και τους πολίτες» συνέχισε, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προσέθεσε:«Πριν από πέντε μήνες φέραμε την διανομή εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και μας είπατε ότι είναι μονομερής ενέργεια και θέτει σε κίνδυνο την χώρα, γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές. Έρχεστε και φέρνετε σήμερα και προτείνετε να δώσουμε τα διπλά χωρίς συνεννόηση. Ταυτόχρονα, δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα τεσσάρων δισ. ευρώ που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές».

«Η αντιπολίτευση του ό,τι να 'ναι, ό,τι λάχει και έτσι και γιουβέτσι» συνέχισε, σε σκωπτικό ύφος. «Ή τα έχετε χάσει επειδή έκλεισε η αξιολόγηση ή είστε σε πανικό. Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο. Μάλλον φοβάστε, γιατί η ιστορία σας είναι γεμάτη με σκάνδαλα, μίζες, ρεμούλες, και συγκαλύψεις. Αυτό είναι που σας φέρνει πανικό και φαίνεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα».

«Επενδύετε στην παρένθεση. Η μόνη που θα κλείσει σύντομα, όμως, είμαστε πιο κοντά από ποτέ, θα είναι η παρένθεση επιτροπείας και άρσης κυριαρχίας, που εσείς θέσατε την χώρα. Βρισκόμαστε εδώ που είμαστε, γιατί κάποιοι χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τις δυνατότητες της χώρας. Μίζες. Φοβάστε, γιατί θα έρθουν αποδείξεις σε εξεταστικές και δικαστήρια» είπε ακόμη.

«Θα έχουμε έξτρα δημοσιονομικό χώρο»

«Έρχομαι στην ταμπακιέρα για τα μέτρα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι αέρας τα αντίμετρα και πως απαιτείται πλεόνασμα 5,5%. Ψεύδεται. Λέει το νομοσχέδιο ότι τα ισόποσα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, με την προϋπόθεση ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα προβλέψουν ότι είμαστε εντός του δημοσιονομικού προγράμματος. Ποιος ο στόχος; 3,5% πλεόνασμα. Αν το έχουμε, θα εφαρμοστούν ένα και ένα θετικά και μέτρα. Πόσο κάνει 3,5 + 1 + 1; Πόσο κάνει 3,5 + 1 - 1; Απλά μαθηματικά, γιατί δεν το καταλαβαίνετε;» είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν εμείς βγάλαμε πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2016, το επιχείρημά σας ότι δεν θα καταφέρουμε το 2018 και 2019 να έχουμε πλεονάσματα, εξουδετερώθηκε. Καταφέραμε το 2016 πλεόνασμα 4,2% και είναι προφανές ότι το 2018 και 2019 θα πετύχουμε πλεόνασμα πάνω από 3,5%» υποστήριξε.

«Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε την προπαγάνδα, αλλάζουμε την πραγματικότητα» σχολίασε, επικρίνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ. «Αέρας είναι τα λόγια και τα επιχειρήματά σας. Όχι μόνο θα εξασφαλιστούν τα αντίμετρα, αλλά, με βάση υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, θα έχουμε έξτρα δημοσιονομικό χώρο το 2019 για 660 εκατ. και 1,5 δισ. ευρώ το 2020. Και το 2021 3,5 δισ. ευρώ και θα διατεθούν» υπογράμμισε.

«Καταθέτω ορισμένους τίτλους έγκυρων εφημερίδων (υπογράφουν 4ο μνημόνιο - Μας γυρίζουν στο '60 - Όλοι οι δρόμοι στις κάλπες - Αυτό είναι το νέο 4ο μνημόνιο - Οφθαλμαπάτη τα νέα μέτρα - τα αντίμετρα, με συγχωρείτε). Πέρα από ψεύτες, είστε και κουτοπόνηροι. Ξεχάσατε τι λέγατε ένα χρόνο πριν. Τα ίδια ακριβώς. Τον Μάιο του 2016. Ο κ. Μητσοτάκης και τότε ανακάλυπτε 4ο Μνημόνιο. Τελικά αυτό το 4ο Μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί;» ειρωνεύτηκε.

«Σήμερα εκτίθεστε» είπε στη ΝΔ, «γιατί το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι, είναι ισορροπημένη συμφωνία που κλείνει την 2η αξιολόγηση και ανοίγει προοπτική για λύση στο χρέος. Τι παίρνουμε; Προβλεπόμενη δόση, αντίμετρα ισόποσα, προβλεπόμενα μέτρα για το χρέος, που θα επιτρέψουν και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Τα μέτρα τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Δεν αποτελούσε το μείγμα μέτρων δική μας επιλογή. Αν έχουμε την θετική εξέλιξη, που όλοι επιθυμούμε και πάρουμε λύση χρέους, θα υλοποιήσουμε υποχρεώσεις. Αν δεν πάρουμε, με ευθύνη κάποιων της Ευρώπης, τότε το ΔΝΤ το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει. Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει και η δέσμευση να υλοποιήσουμε το 2019 και 2020 αυτά τα μέτρα» υπογράμμισε.

«Άρα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, αν και πρώτα αν ξεκινήσουν να εφαρμόζονται ουσιαστικά μέτρα χρέους από την λήξη του προγράμματος το 2018. Το γνωρίζουν αυτό οι πιστωτές, ο λαός και οι βουλευτές μας» επισήμανε.

«Τα ίδια που λέω στη Βουλή τα λέω και στη Μέρκελ και στη Λαγκάρντ»

«Με θάρρος και ευθύνη και παρρησία, λέγοντας εντός και εκτός τα ίδια -αυτό που λέω στην Βουλή ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς χρέος το λέω και στην Λαγκάρντ και στην Μέρκελ και όλους. Εσείς τι λέτε; Λέτε ότι θα τα εφαρμόσετε, είτε πάρετε χρέος είτε όχι. Τολμάτε εσείς και μιλάτε για καταστροφή και 4ο Μνημόνιο, που δεσμευόσασταν για πλεονάσματα 4% έως το 2030» εγκάλεσε τη ΝΔ.

«Είμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι, η συμφωνία δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχει δυσκολίες, ανοίγει όμως ένα δρόμο μπροστά μας. Δεν έχουμε την ολοκλήρωση άλλης αξιολόγησης, έχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Εισερχόμαστε σε περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης. Αυτές είναι οι προβλέψεις» είπε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας το δικό του... success story.

«Δώσαμε μεγάλη μάχη για τα εργασιακά και τα αντίμετρα. Οι θετικές εξελίξεις για προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν βασικούς σταθμούς ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι κρίσιμο πράγμα η ανάκαμψη να γίνει με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Αυτό είναι το σχέδιό μας» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι ήταν «η μητέρα των μαχών, γι' αυτό και έχουμε την δυνατότητα να ανακτήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να αποκρούσουμε τις εργοδοτικές απαιτήσεις για ανταπεργία».

Μπαίνουμε σε νέο πεδίο που απαιτεί σχέδιο και συγκρούσεις. Το σχέδιο έχει άξονες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαριθμώντας τους: στήριξη επενδύσεων, καινοτομίες και έρευνα, στήριξη κοινωνικής οικονομίας, στήριξη νέων επιστημόνων, μεγάλες δημοκρατικές και συνταγματικές αλλαγές και στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση στο κράτος, στην παιδεία με αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην υγεία. Ο δικός μας στόχος και καθήκον αριστερό, δημοκρατικό πατριωτικό είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια την χώρα έξω από την επιτροπεία και να στήσουμε την χώρα στις δικές της δυνάμεις. Μετά χωρίς εξαναγκασμούς να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου. Αυτές τις ημέρες με αυτή την συμφωνία αυτή η προοπτική έρχεται κοντά.

«Γι' αυτό ζητήσαμε εντολή τον Σεπτέμβριο του 2015, λέγοντας την αλήθεια. Γι' αυτό ριχτήκαμε στη μάχη, παλεύουμε και θα φτάσουμε έως τέλους. Ο λαός, παρά τις δυσκολίες και απογοητεύσεις, κατά βάθος ξέρει ποιοι είμαστε και τι σκοπό έχουμε. Ξέρει ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Αλλά ξέρει ότι δεν είμαστε πορφυρογέννητοι και παιδιά της διαπλοκής. Δεν έχουμε ούτε Siemens ούτε Novartis ούτε λίστες διαπλοκής» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Παρά τις απογοητεύσεις» είπε τέλος, «ο λαός γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε έως το τέλος όσο καλύτερα μπορούμε, όσο καλύτερα γινόταν. Εμείς δεν θα τον διαψεύσουμε το λαό».

Η δευτερολογία Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός συνέχισε και κατά την δευτερολογία του να επισημαίνει ότι πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προεκλογική χρονιά του 2019. «Το 2019 θα είσαστε για κλάματα κ. Μητσοτάκη» είπε, μεταξύ άλλων, εστιάζοντας και πάλι τα πυρά του σε προσωπικές επιθέσεις κατά του κ. Μητσοτάκη.

«Με κατηγορείτε ότι σας λέω πορφυρογέννητο. Δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, κοινωνική και πολιτική. Εγώ -δεν ξέρω για εσάς- δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός. Δεν γεννήθηκα σε καρέκλες» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Εμείς δίνουμε μάχη εκτός και εντός για να κρατήσουμε αλώβητη την χώρα και οι άλλοι δίνουν μάχη για να κρατήσουν αλώβητη την καρέκλα και την κουτάλα που λεηλατούσαν τόσα χρόνια το λαό».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει αυτοκριτική, υπογραμμίζοντας: «Σε τι να κάνει αυτοκριτική η Αριστερά σε αυτό τον τόπο. Επειδή μέχρι το 1980 ήταν δακτυλοδεικτούμενη; Γιατί διεκδικούσε; Ή γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την χώρα».

Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να κατηγορεί την κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το χρέος, σημειώνοντας πως «εμείς παραλάβαμε την χώρα χρεοκοπημένη. Η Αριστερά έκανε τους στρατούς των διορισμών στην ΔΕΗ, ΟΤΕ τους μεγάλους οργανισμούς που έμπαιναν μέσα δείχνοντας το κομματικό βιβλιάριο;».

Αναφορικά με το αν η υπό ψήφιση συμφωνία αποτελεί Μνημόνιο, υποστήριξε «το πρώτο μνημόνιο συνοδεύτηκε από πέντε συμπληρωματικά. Το δεύτερο από τέσσερα συμπληρωματικά. Το τρίτο από ένα».

«Μιλάτε για τέταρτο μνημόνιο εδώ και ένα χρόνο, γιατί θέλετε να χρεώσετε στην κυβέρνηση επιπλέον όσων είχε δεσμευτεί στον λαό. Ίσως να ήταν το 4ο μνημόνιο η μεγάλη σας επιθυμία» είπε, για να συνεχίσει: «Με κατηγορείτε εδώ και δύο χρόνια, συγκρίνοντας δηλώσεις μου πριν το 2015, δηλώσεις κατά την κρίσιμη διαπραγμάτευση και τωρινές. Το κάνετε διαρκώς και εσκεμμένα, γιατί θέλετε να διαγράψετε από την μνήμη σας ότι, όταν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, το είπαμε δημόσια. Είπαμε τότε ότι δεν υπολογίσαμε ότι οι συσχετισμοί στην ΕΕ δεν αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη, ότι θέλει σχέδιο και συμμαχίες. Πράγματι, κατά την πρώτη περίοδο φθάσαμε στα άκρα και οδηγηθήκαμε σε πρωτοφανή εκβιασμό. Μας έλεγαν "ή υπογράφετε ή καταρρέει το τραπεζικό σύστημα της χώρας". Τότε πήγαμε στον ελληνικό λαό. Όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό και του είπαμε ποιες είναι οι δυσκολίες και επέλεξε και πάλι εμάς. Να ποιοι είναι οι τζάμπα μάγκες. Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Διεκδικήσαμε εντολή τετραετίας να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια και θα το πετύχουμε»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.