ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια μέρα μετά τις εκλογές

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ κατά των Τιράνων

Μια σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΞ, κατά της Αλβανίας μια μέρα μετά την επικράτηση του Ράμα στις εκλογές.

Αφορμή για αυτήν την ανακοίνωση στάθηκε το έργο στην κεντρική πλατεία των Τιράνων που εγκαινιάσθηκε την προεκλογική περίοδο.

Πρόκειται για την πλατεία Σκεντέρμπεη όπου Αλβανοί εθνικιστές μετέφεραν πέτρες από κάθε γωνιά όπου ζουν Αλβανοί, με τη στήριξη του Ράμα Μεταξύ των περιοχών αυτών ήταν και οι Φιλιάτες της Θεσπρωτίας.

petres

Το ΥΠΕΞ εξηγεί στην ανακοίνωση του γιατί την εξέδωσε εδώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι σεβάστηκε την προεκλογική περίοδο και διαδικασία της γείτονας χώρας.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την τοποθέτηση, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών. Οι λίθοι αυτοί, επί των οποίων έχουν χαραχθεί τα ονόματα των περιοχών προέλευσής τους, συνθέτουν έργο που συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και πρόκειται καταφανώς για μία κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό.

Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, ενημερώνοντας σχετικά φίλους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Σεβόμενο δε την εκλογική διαδικασία στην γείτονα χώρα δεν εξέδωσε, μέχρι σήμερα, καμία δημόσια ανακοίνωση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι θα ανεχτούμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφορα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».

Ακολουθούν το βίντεο (στο 9ο λεπτό) και η φωτογραφία που δείχνουν τις πλάκες - και αυτή από τις Φιλιάτες - που τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ELLHNAS. 20:57 28/06/2017

    Ό μόνος τρόπος είναι να φύγουν με τις κλωτσιές από την Ελλάδα τα καθάρματα, οι κλέφτες και δολοφόνοι Αλβανοί κατσαπλιάδες.Καμιά ανάγκη δεν έχει η Ελλάδα που βουλιάζει από την ανεργία από τα ζώα τους τηγανοκέφαλους.Εδώ έφαγαν ψωμί αυτά τα ζώα.Κυριολεκτικά εδώ έμαθαν τι θα πεί φαγητό, αφού στην Αλβανία του Χότζα μιά οικογένεια κατσαπλιάδων έτρωγε ένα αυγό στα τέσσερα.Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που είναι μόνιμα στα τέσσερα έχει εδαφικές διεκδικήσεις ο μαφιόζος Έντυ κατσαπλιάς Ράμα.Έντυ πάρε φόρα από το βουνό και έλα μαζί με τους συμπατριώτες σου να κλάσετε γερά και με πίεση τα αρχ….α των Ελλήνων.Ή σημαία με την μαδημένη κότα δέν θα κυματίσει ποτέ σε Ελληνικό έδαφος.Άντε γαμ…..ε κατσαπλιάδες τηγανοκέφαλοι, κωλοαλβανοί.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.