ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην παρουσίαση της Διεθνούς Μεταναστευτικής Επισκόπησης 2017

Αβραμόπουλος: «Η μετανάστευση μπορεί να έχει θετικές συνέπειες»

Την εκτίμηση πως η Ευρώπη θα είναι σε θέση να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά καταστάσεις όπως το μεταναστευτικό, στο μέλλον έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα δύο τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα. 
Frans Timmermans & Dimitris Avramopoulos

Μιλώντας στο Παρίσι, στην παρουσίαση της Διεθνούς Μεταναστευτικής Επισκόπησης 2017 του ΟΟΣΑ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως η συγκεκριμένη έκθεση επιβεβαιώνει ότι η μετανάστευση αυξάνεται συνολικά, ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε ό,τι αφορά, ειδικά, ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και ότι οι δύο βασικοί δίαυλοι νόμιμης μετανάστευσης προς την ΕΕ είναι οι οικογενειακοί λόγοι και η εύρεση εργασίας. « Η μετανάστευση τείνει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως πρόκληση, ως παράγων αστάθειας, ακόμη και ως πιθανή απειλή. Ωστόσο, η κινητικότητα αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Σήμερα, ένας άνθρωπος στους επτά, παγκοσμίως, είναι μετανάστης» τόνισε ο Επίτροπος προσθέτοντας πως αν υπάρξει σωστή διαχείριση, η μετανάστευση μπορεί να έχει θετικές συνέπειες τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις κοινωνίες που τους υποδέχονται. «Τα δυο τελευταία χρόνια εργαζόμαστε για να διορθώσουμε τις όποιες παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις, κάτι που δεν είναι εύκολο» είπε τονίζοντας πως πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα θετικά της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας, και να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη, ιδίως οι πιο ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο υφίσταται σημαντική σύγχυση και ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τη μετανάστευση, όμως τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, όπως είπε, βοηθούν να διαλυθούν κάποιοι μύθοι. Όπως τόνισε η μετανάστευση προς την ΕΕ δεν είναι κάτι καινούριο και οι περισσότεροι μετανάστες που έρχονται στην ΕΕ φτάνουν κατά τρόπο νόμιμο και ελεγχόμενο, για οικογενειακούς λόγους, για σπουδές ή για εργασία ενώ την πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τρίτο των αδειών παραμονής στην ΕΕ που δόθηκαν σε πολίτες τρίτων χωρών αφορούσαν σε άτομα που μετανάστευσαν για οικογενειακούς λόγους.

«Εκτός από τον σεβασμό και την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και προϋποθέσεων σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τόσο την οικογενειακή επανένωση όσο και το άσυλο και την προστασία, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην ένταξη. Και αυτό σημαίνει ενσωμάτωση όλων όσοι έχουν δικαίωμα παραμονής, και όχι μόνο των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως η σταδιακή βελτίωση της ένταξης των μεταναστών στην αγορά εργασίας αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο. Ωστόσο, όπως είπε, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη στήριξη της ένταξης ευάλωτων μεταναστών όπως οι πρόσφυγες αλλά και οι οικογένειες μεταναστών, και ειδικότερα τις γυναίκες.

«Αν θέλουμε να μετατρέψουμε τη μετανάστευση σε επιτυχία, πρέπει να εργαστούμε σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.