ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Πρωτόπαππας: Μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ δεν χωρούν καχυποψίες

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό στο ΠΑΣΟΚ, μιλάει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες μέρες πριν το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία -όπως δηλώνει ο κ. Πρωτόπαππας- προχωρεί για το αποφασιστικό βήμα, για τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Απευθύνει πρόσκληση σ΄ όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς να συνδιαμορφώσουν, ξεκινώντας εντός του 2017, τα συγκεκριμένα βήματα για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα με εκλογή επικεφαλής από την βάση, νέο μητρώο, εκλογή συνέδρων, συνέδριο με εκλογή οργάνων.

Σε όσους έχουν επιφυλάξεις για τις προθέσεις των συντελεστών της ΔΗΣΥ, απαντά ότι «οι καθαρές θέσεις που θα αποφασιστούν στο Συνέδριο δεν δικαιολογούν "καχυποψίες" από κανένα». «Φυσικά όλοι θα συνδιαμορφώσουν την τελική πορεία που θα ακολουθήσουμε. Εκτός βέβαια από εκείνους που θα επιμείνουν στο "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει"».

Επιπλέον, απορρίπτει κατηγορηματικά τη κριτική και τις επιφυλάξεις πως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να «καπελώσει» το εγχείρημα, υπερασπιζόμενος ωστόσο το δημοκρατικό του δικαίωμα να αποφασίσει το ίδιο τη στάση και συμμετοχή του.

Κατά τ΄ άλλα, ο κ. Πρωτόπαπας δηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν νοείται να δηλώνει δικαιωμένος από τις αποφάσεις του Eurogroup, τονίζοντας ότι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν επετεύχθη «ούτε λύση για το χρέος, ούτε αναπτυξιακή βοήθεια και δυστυχώς αμφίβολη ακόμη η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ».

Η συνέντευξη του Χρήστου Πρωτόπαπα στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Μετά τη συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup, κύριε Πρωτόπαπα, ο πρωθυπουργός είδε τους πολιτικούς αρχηγούς και βεβαίως την κ. Γεννηματά. Πώς αποτιμάτε συνολικά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και ειδικά τη συνομιλία του με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Απ. H Φώφη Γεννηματά, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Η συμφωνία οδηγεί σε πολύχρονη επιτροπεία τη χώρα, και μάλιστα με δυσβάσταχτους στόχους για πολύχρονα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Θεωρούμε αδιανόητο για τέτοιες επιλογές ο διάλογος να γίνεται εκ των υστέρων και οι πολιτικοί αρχηγοί να καλούνται ως ντεκόρ σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις. Τα μεγάλα λόγια δεν πείθουν πια. Χρειάζονται πράξεις.

Ερ. Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο εμφανίστηκε δικαιωμένος για τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Πώς το κρίνετε;

Απ. Πώς είναι δυνατόν να αισθάνεται κάποιος δικαιωμένος για μια διαπραγμάτευση που μας επέστρεψε στις αόριστες υποσχέσεις του 2016 για το χρέος, και κόστισε επί πλέον στον ελληνικό λαό περίπου 5 δισ. ευρώ; Φοβάμαι ότι με τέτοιες λογικές οι λέξεις χάνουν το πραγματικό νόημά τους. Ας συγκρίνει κάποιος το τι έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν λίγες εβδομάδες, με το τελικό αποτέλεσμα. Μηδέν εις το πηλίκο. Ούτε λύση για το χρέος, ούτε αναπτυξιακή βοήθεια και δυστυχώς αμφίβολη ακόμη η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ερ. Πώς αντιλαμβάνεσθε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τη νέα πολιτική περίοδο; Βλέπετε σύντομα εκλογές; Σας ρωτώ γιατί σταθερά υποστηρίζετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

Απ. Οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν και θα καταγράψουν ένα νέο πολιτικό τοπίο. Στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να αναδειχθεί από αυτές ο ισχυρός προοδευτικός πόλος με καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Γι' αυτό και θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στον προγραμματικό πολιτικό μας λόγο το επόμενο διάστημα. Να αναδείξουμε το «Σχέδιο Ελλάδα», το περιεχόμενο της πρότασής μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Ο θεσμικός μας ρόλος ως αντιπολίτευση θα ενισχυθεί με τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες μας για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος και ο λαός μας.

Ερ. Σε λίγες μέρες διεξάγεται το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις κατά τη γνώμη σας να πρωταγωνιστήσει; Θα εκλείψει ο κατακερματισμός;

Απ. Το ζήτημα είναι να είμαστε ισχυροί στον λαό. Ξεπεράσαμε την κρίση, αλλάζουμε, διορθώνουμε λάθη και αδυναμίες και με νέες πολιτικές επιστρέψαμε ως σημαντικός παράγων στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρεί για το αποφασιστικό βήμα, για την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Εμείς απλώνουμε το χέρι προς όλους. Αυτό ζητούν οι πολίτες από όλους εμάς στον χώρο της κεντροαριστεράς. Και θα κριθούμε από την στάση μας όλοι.

Ερ. Γίνεται αρκετή συζήτηση για τη διαδικασία και τη μορφή του νέου πολιτικού φορέα. Ποια βλέπετε να είναι τα επόμενα βήματα μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Απ. Η πολιτική εισήγηση προς το Συνέδριο περιλαμβάνει την πρότασή μας με τα συγκεκριμένα βήματα για την δημιουργία του νέου φορέα. Εκλογή επικεφαλής από την βάση, νέο μητρώο, εκλογή συνέδρων, Συνέδριο με εκλογή οργάνων.

Ναι μπορούμε να ξεκινήσουμε μέσα στο 2017. Και φυσικά η πρότασή μας για τον οδικό χάρτη θα συνδιαμορφωθεί στην τελική της μορφή, με όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθειά μας.

Ερ. Ασκείται κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν θέλει να χάσει τα σκήπτρα και πως οι τελικές αποφάσεις τελούν υπό την αίρεση των οργάνων του. Τι απαντάτε;

Απ. Απορώ. Υπάρχει κανείς που ζητά να μην πάρει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του, τις αποφάσεις για τη δική του συμμετοχή στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς; Αυτό θα κάνουν και τα άλλα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου βέβαια. Τα «σκήπτρα» αφήστε τα για τους βασιλείς όπου υπάρχουν. Εμείς -όπως και όλοι- γνωρίζουμε ότι ούτε καμία τέτοια κίνηση στο χώρο της Κεντροαριστεράς χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Γι΄ αυτό έχουμε επιλέξει να προχωρήσουμε μαζί με όλους όσοι ειλικρινά στρατεύονται για την ισχυρή σοσιαλιστική παράταξη στην Ελλάδα.

Ερ. Τι έχετε να πείτε σ΄ όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις και καχυποψία για τις προθέσεις των συντελεστών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Απ. Οι καθαρές θέσεις που θα αποφασιστούν στο Συνέδριο, δεν δικαιολογούν «καχυποψίες» από κανένα. Φυσικά όλοι θα συνδιαμορφώσουν την τελική πορεία που θα ακολουθήσουμε. Εκτός βέβαια από εκείνους που θα επιμείνουν στο «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει».

Ερ. Ποια θα πρέπει να είναι στρατηγική σας επιλογή; Προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή προς τη ΝΔ;

Απ. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για μας. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ένας άμορφος, πολιτικός «κεντρώος» χώρος, που θα αποτελεί πολιτικό τσόντα-συμπλήρωμα του ενός ή του άλλου. Για μας το στρατηγικό δίλημμα είναι «πρόοδος ή συντήρηση». Και εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε τον ισχυρό προοδευτικό πόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Σε αυτή την φάση βέβαια που περνά η χώρα μας η εθνική συνεννόηση, είναι ο καταλύτης για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Και σ΄ αυτό θα μείνουμε σταθεροί.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.