ΕΛΛΑΔΑ

Το απόγευμα οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας για τις κινητοποιήσεις

Οργή ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Τσίπρα κουνήσου, τελειώνει η σύμβασή σου» [εικόνες]

Με το θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο οι εργαζόμενοι στους δήμους αποφασίζουν σήμερα για τη μορφή της δράσης τους από εδώ και πέρα. Ακόμη, όμως, και να αποφασίσουν αναστολή των καταλήψεων και της απεργίας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τρεις ημέρες κόλασης.

Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι των Δήμων ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί την πορεία διαμαρτυρίας από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη με προορισμό τη Βουλή όπου και έφτασε λίγο μετά τις 12.

Εκεί τους «υποδέχθηκαν» κλούβες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και διέκοψαν την πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο ήθελαν να φτάσουν οι διαδηλωτές για να θυροκολλήσουν τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ αφού ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς, στη συνέχεια δεν έδωσε καμία ιδέα για το ποια θα είναι η προσωπική του εισήγηση για τη συνέχιση ή μη της κινητοποίησης παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τις επόμενες ώρες.

Το μόνο που αρκέστηκε να πει ότι «εγώ ήμουν αυτό που την προηγούμενη φορά μίλησα για περισσότερο προσωπικό ασφαλείας στους δήμους. Θα ήταν καλό να πάτε και με αυτούς που μαζεύουν σκουπίδια σήμερα σε 40 βαθμούς Κελσίου».

Ευχαρίστησε, τέλος, την κοινωνία για τη συμπαράσταση τονίζοντας ότι «είμαστε η μοναδική ομοσπονδία που μας δέχθηκε ο πρωθυπουργός».

 

ka1

ka2

ka3

ka4

Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σ' αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ η κυβέρνηση παραμένει ουσιαστικά παρατηρητής, αφού μετά το «ναυάγιο» της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία, ωστόσο, είχε επικοινωνιακά επενδύσει το Μαξίμου, δεν έχει αναληφθεί άλλη πρωτοβουλία. Αντιθέτως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην αντιπολίτευση.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι εμπλέκεται στην απόφαση για μη αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, τονίζοντας ότι «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση δεν ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις».

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αλλά ούτε και την παράδοση μίας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, αυτό της Δικαιοσύνης και του στρατού.

Μεφόντο τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας από τους σωρούς σκουπιδιών θα βγάλει στο δρόμο, αν χρειαστεί, οχήματα του στρατού μαζί με προσωπικό για να μαζέψουν τα σκουπίδια.

Ο Μπουτάρης έκανε πίσω 

Από την άλλη, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όπως γνωστοποίησε, παγώνει τη συμφωνία με ιδιώτη μέχρι την Κυριακή καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υποσχέθηκαν εάν λήξει η απεργία, μέχρι την Κυριακή να του παραδώσουν την πόλη όπως ακριβώς ήταν, πριν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε απόγνωση επιχειρηματίες και έμποροι 

Την ίδια ώρα έμποροι και τουριστικές επιχειρήσεις κάνουν έκκληση να βρεθεί μια γρήγορη λύση.

«Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας! Δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας!», είναι το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου, μέσω Τwitter, ενώ και η υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά δηλώνει ότι «η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.