ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής

ΔΗΜΑΡ:Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε μόνιμο μνημόνιο

Οι πολιτικές εξελίξεις, η αξιολόγηση και οι διεργασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Κεντροαριστερά βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Για την κοινή πορεία όλων των προοδευτικών δυνάμεων η ΔΗΜΑΡ παραμένει, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «στη σταθερή επιδίωξη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα, καθώς στόχος μας δεν είναι η αναπαλαίωση και η επιστροφή στο χθες, η οποία δεν μας αφορά, αλλά το παρόν και το μέλλον του χώρου, μακριά από αλαζονείες και τάσεις ηγεμονισμού που δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα» και ζητά να συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι το μεταβατικό πολιτικό - προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο τέλος του μήνα κι αρχές Ιουλίου, οφείλει να αποτελέσει μία ανοιχτή διαδικασία προγραμματικής ανανέωσης και ανοιχτής επικοινωνίας με τους πολίτες. Να είναι ένα βήμα διαλόγου για όλα τα μέλη και στελέχη των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να αποφασισθεί μία πολιτική πρόταση και ένα προγραμματικό πλαίσιο με τομές και ανατροπές για την υπέρβαση της κρίσης, ένα νέο σύμβολο και ο οδικός άξονας που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα.
Επίσης, επαναλαμβάνει τη θέση της, σύμφωνα με την οποία «εντός του 2017 θα πρέπει να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο για ενιαίο φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής και στη συνέχεια η εκλογή επικεφαλής από τη βάση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκροτήθηκε το 2015 όχι ως σημαία ευκαιρίας, αλλά ως αφετηρία για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Δύο χρόνια μετά, το 2017 δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Μένουμε σταθεροί στον στόχο για τον οποίο ξεκινήσαμε».
Σχετικά με την διαπραγμάτευση και τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όφειλε να ολοκληρώσει μία συνολική διαπραγμάτευση που θα περιλάμβανε μεταρρυθμίσεις, εφικτά πρωτογενή πλεονάσματα, ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους και άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Αντίθετα, με τα νέα μέτρα δογματικής λιτότητας που προνομοθέτησε και τη συμφωνία σε απαράδεκτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, υπονομεύοντας την πιθανότητα εξόδου από την κρίση. Η διαπραγμάτευσή της οδηγεί τη χώρα σε μόνιμο μνημόνιο».
Για το αυριανό Eurogroup επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση οφείλει πέραν της αυτονόητης και καθυστερημένης λήψης της δόσης, να διασφαλίσει, έστω και τώρα, την ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και την άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Από την άλλη ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να έχουν εμμονές και απαράδεκτες απαιτήσεις. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες συνεχίζει να πιέζει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την επίτευξη βιώσιμης λύσης σε χρέος κ.ά., τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.