ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη στο Der Spiegel

EKT: Την ένταξη της Ελλάδας στο QE θα την αποφασίσουμε εμείς

Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την ένταξη της Ελλάδας στο QE με βάση τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δήλωσε ο Π. Πράετ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) με βάση τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Πέτερ Πράετ, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Πριν την όποια αλλαγή του προγράμματος αγορών ομολόγων, «πρέπει να κάνουμε τη δική μας ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», τόνισε, προσθέτοντας: «Δεν θα βασιστούμε σε άλλους για αυτό. Είτε πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο καθένας έχει τη δική του προοπτική. Όταν, όμως, πρόκειται για αγορά ομολόγων, πρέπει να το εξετάσουμε εμείς».
Ερωτηθείς, αν η διατύπωση αυτή σημαίνει «όχι», ο Πράετ απάντησε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το εξετάσουμε εμείς».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ ασκεί τη νομισματική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης και η πολιτική αυτή ήταν αποτελεσματική. Υπάρχει, είπε, μία ευρύτερη ανάκαμψη, η οποία πιθανόν θα συνεχισθεί. Απρόσμενα, πρόσθεσε, οι τιμές αυξάνονται ακόμη με βραδύ ρυθμό.

«Αυτό, όμως, θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσει για να επέλθει μία αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Επομένως, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», σημείωσε.

Στην ερώτηση, αν θα είναι εύκολο να αποφασίσει η ΕΚΤ τη σταδιακή κατάργηση των αγορών κρατικών ομολόγων, καθώς θα αυξάνονταν και πάλι τα spreads (οι διαφορές στις αποδόσεις) των ομολόγων χωρών, όπως η Ιταλία, ο Πράετ απάντησε: «Εάν αυξηθούν τα spreads για μία συγκεκριμένη χώρα, αυτό δεν είναι πρόβλημα νομισματικής πολιτικής.

Δεν ξεχωρίζουμε συγκεκριμένες χώρες και ούτε είμαστε εδώ για να διασφαλίζουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις. Όταν έρθει η ημέρα, θα κοιτάξουμε τον πληθωρισμό και θα δράσουμε ανάλογα, ανεξάρτητα από το αν θα διαμαρτυρηθούν κυβερνήσεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.