ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς έγγραφο Άιντε

Άρχισε πριν λίγο η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας

Με τελευταίο τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ολοκληρώθηκε η προσέλευση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, που αρχίζει σε λίγο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Είχε προηγηθεί η άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εισερχόμενος στο χώρο δήλωσε ότι πως θα μείνει στο Κραν Μοντανά για όσο χρειαστεί.

Νωρίτερα, είχαν φθάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης -ο οποίος κατά την είσοδό του στο χώρο ανέφερε πως προσέρχεται με ελπίδα- και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, αναχώρησε για τη Βρετανία σήμερα το πρωί, πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης, επειδή έπρεπε να συμμετάσχει σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να εκπροσωπείται στη διάσκεψη και αναμένουμε να υπάρξει υπουργική εκπροσώπηση κάποια στιγμή στη διάρκεια της διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλίμ Σιντίκ.

Υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου 'Αιντε για τα θέματα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας Αθήνας και Λευκωσίας, αρχίζει, σήμερα στις 10:00 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδος), η δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Χωρίς το προβληματικό κείμενο-οδηγό στο τραπέζι, η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο "Ασφάλεια και Εγγυήσεις" από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, πριν η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καθοριστικής σημασίας λοιπόν αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και πως θα εξελιχθεί η εβδομάδα, καθώς,ς σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ 'Αιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.

Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κοτζιάς είχε, επίσης, και μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συνάντηση με τον κ. 'Αιντε όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.