ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος

Εθνική Συνεννόηση ζητά (ξανά) ο Γιώργος

kin

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε λάβρος κατά όσων ασχημόνησαν κατά της κυβέρνησής του, προτείνοντας συναίνεση για την συνέχεια. «Στη δική μας σκέψη υπάρχει η σκληρή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς που διαφωνούμε, αλλά δεν υπάρχουν χυδαιότητες, βία και κατάρες για "κρεμάλες", και "ψόφο", ούτε κατά διάνοια, ούτε για αστείο, ούτε για το χειρότερο πολιτικό μας αντίπαλο!», είπε, θυμίζοντας εμμέσως τι κλίμα επικρατούσε κατά των μελών της κυβέρνησής του το 2011. «Τον καιρό της κρίσης, υπήρξαμε ως πολιτικός χώρος τα πρώτα και δαχτυλοδειχτούμενα θύματα του μίσους που υπέθαλψαν ή δικαιολόγησαν ή ανέχτηκαν, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όλοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Δεν θα τους κάνουμε τα ίδια, γιατί πάντα διαφέραμε από αυτούς.

 

Στην κορύφωση του μίσους, εμείς φωνάζαμε για συνεργασία. Στην κορύφωση του διχασμού, εμείς φωνάζαμε δημοψήφισμα. Επικράτησε το μίσος, επικράτησε ο διχασμός, σημείωσε με κάποια ίσως πικρία.Ο δικός μας ορθολογισμός έλεγε και λέει: "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Οι δημαγωγοί μας έλεγαν "πράσινα παπαγαλάκια". Μας έλεγαν δεν χρειάζεται να αλλάξουμε, αν και ήξεραν ότι βουλιάζαμε - και έκαναν τα πάντα για να το αποκρύψουν, όπως παραδέχτηκαν αργότερα κάποιοι από τους πρωτεργάτες αυτής της σκοτεινής υπόθεσης», είπε μεταξύ πολλών άλλων.

«Ο δικός μας ορθολογισμός έλεγε και λέει λεφτά υπάρχουν, αν σταματήσει η σπατάλη. Οι αριστεροδεξιοί λαϊκιστές λύσσαξαν να φωνάζουν πως δεν υπάρχει το πρώτο, γιατί φοβόντουσαν ότι θα σταματούσαμε το δεύτερο - όπως παλέψαμε να κάνουμε. Δηλαδή τη σπατάλη και την αδιαφάνεια. Βλέπετε σπατάλη, σημαίνει δωράκια. Τα δωράκια, πελάτες. Και οι πελάτες, ψήφους. Αυτό ήταν και είναι το πελατειακό κράτος», συνέχισε.

«Ο δικός μας ορθολογισμός έλεγε και λέει πως η μόνη ρεαλιστική και πατριωτική επιλογή ήταν η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Οι συνωμοσιολόγοι κραύγαζαν "προδοσία". Μίλαγαν για κερδοσκοπικά παιχνίδια της κυβέρνησης με CDS εις βάρος της χώρας. Καταδικάστηκαν. Το βούλωσαν. Οι δημαγωγοί περίμεναν δισεκατομμύρια από ξένους, από μηχανής θεούς, που εμείς δήθεν αρνηθήκαμε. Ακόμη περιμένουν βέβαια», είπε, χαρακτηρίζοντας ‘δημαγωγούς όσους «πήγαιναν Ζάππειο και μηδένιζαν ελλείμματα, χωρίς κόπο, χωρίς πόνο, ή έσκιζαν τα Μνημόνια, ή τα καταργούσαν με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Ή φοβέριζαν τους Ευρωπαίους με τζάμπα απειλές. Θα βάραγαν και νταούλια για να χορέψουν οι αγορές», είπε, φωτογραφίζοντας τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική στάση τους απέναντι στα μνημόνια.

Τι έχουν ακούσει τα αυτιά μας!

Ερχόμενος στο σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα εγερτήριο σοκ», αφού ως τη χειρότερη συνέπεια της κρίσης περιέγραψε το γεγονός ότι διαμορφώνει ψυχολογία ήττας, υποταγής στο μοιραίο, παραίτησης και μια κουλτούρα του ανέφικτου για κάτι καλύτερο.
«Το εγερτήριο σοκ περνάει μέσα από την παραδοχή ενός θεμελιώδους μαθήματος που κανονικά θα έπρεπε όλοι μας να είχαμε διδαχθεί από την κρίση. Συνοψίζεται στη φράση "κανείς δεν μπορεί μόνος του". Μπορούμε - ναι μαζί. Αλλά πως;», αναρωτήθηκε για να δώσει μόνος του την απάντηση ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.