ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής

«Φάκελος» Brexit: Μέρκελ και Μέι

Η βασική προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που μένουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών που μένουν στη Μ. Βρετανία, δήλωσε η Βρετανή πρωθυπουργός, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανίδα καγκελάριος για την υπόθεση του Brexit ανέφερε ότι «Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα το βελτιώσουν».

H πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η χώρας της σκοπεύει να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, κατά τη διαδικασία του Brexit.

Η κ. Μέι εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «πολύ εποικοδομητική» εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, που, όπως είπε, θα καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα χτιστεί η μελλοντική σχέση της Μ. Βρετανίας με τους «φίλους» και «συμμάχους» της ΕΕ. Η βασική προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που μένουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών που μένουν στη Μ. Βρετανία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα θα παρουσιάσει στους 27 ηγέτες της ΕΕ την πρόταση της Μ. Βρετανίας για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών.
Εξάλλου, σχετικά με την τρομοκρατία, που είναι μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, η κ. Μέι ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσει ο εξτρεμισμός και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τη Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθούν σε καλό πνεύμα, αλλά πρόσθεσε πως η έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση του μέλλοντος των υπολοίπων 27 μελών της ΕΕ.

«Φυσικά θα διεξαγάγουμε γρήγορες διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε εντατικές συνομιλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να κρατήσουμε μαζί τις 27 χώρες της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα το βελτιώσουν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.