ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καινοτόμες οι ρυθμίσεις του ν/σ»

Γαβρόγλου: Για το άσυλο όλοι να έχουν την ευθύνη του ρόλου τους

Τη σημασία της ύπαρξης μιας διάταξης που θα καθορίζει τους ρόλους των εμπλεκόμενων σχετικά με το άσυλο των πανεπιστημίων, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  

Ο κ. Γαβρόγλου, τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποια διάταξη για το άσυλο, άρα «οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν την απόλυτη ευθύνη να πάρουν τις όποιες πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα ανομίας» και επισήμανε ότι η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και που θα έρθει στη Βουλή στα μέσα Ιουλίου, είναι «πεντακάθαρη».

«Για πλημμελήματα και κακουργήματα είναι αυτοδίκαιη η παρέμβαση δημόσιας δύναμης και για τα υπόλοιπα, συνεδριάζουν τα όποια όργανα, ή εξουσιοδοτούνται τα όποια πρόσωπα να καλέσουν την αστυνομία. Άρα, όλοι έχουν την ευθύνη του ρόλου τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για την αντιμετώπιση αυτής της παραβατικότητας, να δεχτούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία των πανεπιστημίων -τα οποία είναι αυτοδιοίκητα και θέλουμε αυτό να το κατοχυρώσουμε, όπως λένε και οι ίδιοι που μας καταγγέλλουν- και της Πολιτείας; Ο καθένας με τους διακριτούς, αλλά απολύτως αποφασισμένους ρόλους που πρέπει να έχει».

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε παραβατικότητα υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει και για την υπόλοιπη κοινωνία, είναι «απολύτως καταδικαστέα» και παράλληλα απηύθυνε έκκληση «να ηρεμήσουν τα πνεύματα», γιατί με τη συζήτηση περί ανομίας, αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από τα θέματα που λύνει το νομοσχέδιο και που, όπως ανέφερε ο υπουργός, «χαλάει πάρα πολλές ισορροπίες και "μαγαζάκια"».

Επεξηγώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι με τον νόμο Διαμαντοπούλου «αυξήθηκαν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας» στα μεταπτυχιακά. «Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, δεν υπάρχουν πουθενά διδάσκοντες να πηγαίνουν από το ένα μεταπτυχιακό στο άλλο και να πληρώνονται», επισήμανε και κατέκρινε όσους θεωρούν κίνητρο για να διδάσκουν, την επιπλέον αμοιβή. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η δυνατότητα να εγγράφονται στα μεταπτυχιακά όσοι ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη εγγραφής.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση, για την προσπάθεια «υπονόμευσης του υπουργού Παιδείας και άρα της κυβέρνησης», που επίσης αποπροσανατολίζει τη συζήτηση. « Η αντιπολίτευση είχε βάλει όλα της τα λεφτά στο ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι θα πάμε σε εκλογές. Δεν της βγήκε. Εκλογές δεν έχουμε, η αξιολόγηση έκλεισε, απόσυρση του νομοσχεδίου δεν ζητάει κανείς στην κοινωνία πέρα από κάτι γραφικούς, τι έμεινε; Η υπονόμευση του υπουργού Παιδείας και άρα της κυβέρνησης, ότι ενισχύουν την ανομία, λόγω του ασύλου και το θέμα της φοιτητικής συμμετοχής», είπε ο κ. Γαβρόγλου και τόνισε ότι, στον αντίποδα, για το νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας έχει υπάρξει συνεννόηση με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, τους προέδρους των ΤΕΙ και τους κοσμήτορες, με διαφορές μεν («δεν υπάρχουν ομοφωνίες σε αυτά, αλίμονο αν υπήρχαν», σχολίασε ο υπουργός), αλλά «πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις τους, θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, που φέρνει πολλά καινοτόμα πράγματα στην επιφάνεια».

Εξάλλου, απαριθμώντας στο Πρακτορείο κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που χαρακτηρίζει καινοτόμες, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει τις εξής: τη δυνατότητα φοίτησης σε μεταπτυχιακά φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, το ότι ξεκαθαρίζεται ποιοι μπορούν να κάνουν μαθήματα, ποιοι μπορούν να πληρώνονται από τα μεταπτυχιακά, η δημιουργία των ακαδημαϊκών περιφερειακών συμβουλίων, η επίλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ, όπως επίσης και η δυνατότητα να παρέχουν διδακτορικά ορισμένα από τα τμήματα των ΤΕΙ, καθώς επίσης και η αλλαγή του συστήματος εκλογής των αντιπρυτάνεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.