Neo

Η ΓΕΝΟΠ στην …λάθος πλευρά της Ιστορίας

logokinima

Τη στάση της ΓΕΝΟΠ στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σχολιάζουν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που ‘πέρασαν’ και σχετικό ψήφισμα από την τρίτη Πανελλαδική τους Συνδιάσκεψη.
Σημειώνοντας ότι ο κόσμος αλλάζει και οι πολίτες απαιτούν όλο και πιο συνειδητά η ανάπτυξη να μην είναι εις βάρος της υγείας τους και του περιβάλλοντος, στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών παρατηρούν ότι «η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, τόσο σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, όσο και το συμφέρον των εργαζομένων της». Τονίζουν εξάλλου ότι η βιώσιμη ανάπτυξη έχει ευκαιρίες για όλους, με πρώτους όσους διαχρονικά στηρίζουν τη χώρα παράγοντας φτηνή ενέργεια για την ελληνική παραγωγή. «Μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά όχι επενδύοντας τα πάντα στην αξιοποίηση του λιγνίτη. Σε αυτή τη μετάβαση, μία ευαισθητοποιημένη με τα περιβαλλοντικά ζητήματα ΓΕΝΟΠ θα ήταν πολύτιμη», λένε, κάνοντας λόγο για ένδεια επιχειρημάτων που ιστορικά δεν πέτυχε να καλυφθεί ποτέ με την προσφυγή στη ‘συνωμοσιολογία’. «Το μόνο που κατάφεραν αυτές οι πρακτικές, ήταν να οδηγήσουν σε μνημόνια και να παρατείνουν την παραμονή μας σε αυτά, όταν αυτοί που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση δεν κατάφεραν να κάνουν την στοιχειώδη αυτοκριτική για τις ιστορικές τους ευθύνες», λένε, καλώντας την ΓΕΝΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες της χώρας, τα μέλη της και ειδικά απέναντι στις επερχόμενες γενιές.
Όσο για τον αγώνα καθεαυτό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημειώνουν ότι προϋποθέτει ένα μακροπρόθεσμο εθνικό σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με νέες ευκαιρίες που συνάδουν του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας: του περιβάλλοντος, του φυσικού κάλλους, της διαρκούς ηλιοφάνειας, του αέρα και της θάλασσας.
Ολόκληρο το ψήφισμα του Κινήματος για την κλιματική αλλαγή, έχει ως εξής :

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η πρόσφατη απόφαση του Πρόεδρου Τραμπ να αποσύρει την «υπογραφή» των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, πρωτίστως για τον αμερικανικό λαό.

Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Εκφράζει την κοινή αγωνία για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επετεύχθη μετά από μεγάλους αγώνες του οικολογικού προοδευτικού κινήματος, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, με απώτερο στόχο τον 1,5 βαθμό μετά το 2030.

Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες.

Καθώς όλοι βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ,γίνεται όλο και περισσότερο συνειδητό πως πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση . Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με σεβασμό στο περιβάλλον, θα προσφέρει όχι μόνο καλύτερη ποιότητα ζωής , αλλά και νέες θέσεις εργασίας καθώς και απεριόριστες δυνατότητες για καινοτομία και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, με τους απεριόριστους ανανεώσιμους πόρους (ήλιος, άνεμος, γεωθερμία), η Συμφωνία του Παρισιού και η επερχόμενη γιγάντωση της Πράσινης Ανάπτυξης μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας με την ενεργειακή απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη εξαγώγιμης ερευνητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στις τεχνολογίες της Πράσινης Οικονομίας.

Η Συμφωνία του Παρισιού, είναι ένα σημαντικό βήμα, μια πρώτη μεγάλη νίκη. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή μας στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Γιαυτό και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα μας αποτελεί πρωταρχικό σκοπό, των κινηματιών όχι απλά και κυρία για τα Ανθρώπινα ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΑ των ΜΗ καπνιστών ,αλλά για την συνέχεια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συνεπάγονται στα εξοσδα για τις συνέπειες των ασθενειών που εμπεριέχει το κάπνισμα σε ΚΟΙΝΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣΧΩΡΟΥΣ .
  Ας σταματήσουμε πιά να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν τηρεί τον αντικαπνιστικό νόμο .
  Ας παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μιά καθαρότερη αναπνοή .
  Μιά ακόμη τέτοια στάση ζωής για μας τους Έλληνες αδιακρίτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εξαρτήσεων είναι αναγκαία , όσο και η ελευθερία μας με δημοκρατικούς όρους και συνθήκες

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ με την ευκαιρία αυτήν εδώ και τώρα την μη τήρηση του νόμου και ζητώ συμμάχους αρθρογράφους, αναγνώστες , σχολιαστές και χρήστες του FB να βοηθήσουν να περάσουμε στην Κοινωνία μας άυτό το σοβαρό για την υπόστασή μας σαν ευρωπαϊκό κράτος πρόβλημα .
  ΠΑΜΕΕΕΕ και σε αυτό το ζήτημα φίλες και φίλοι !

  • freeman 18:26 06/06/2017

   Φίλε Δημοσθένη, σε μια Χώρα που οι κάτοικοι της έχουν αποδεχτεί την υστερική κυρίαρχη αντιΓαπική μπουρδολογία ΠΩΣ άξια ειρωνίας και χλεύης είναι το ότι κοπηλατεί, ποδηλατεί , τρέχει , πάει γυμναστήριο , τρέφετε λιτά και υγειινά και προσέχει την φυσική του κατάσταση . . . το ότι ΑΥΤΟΣ ψήφισε και τον Αντικαπνιστικό νόμο το 2010 . . . εεεε αυτό πια ο τράχηλος του ΜΑΣΑ-ΖΑΠΛΑ-ΜΠΑΛΑ-ΜΠΕΚΡΑ-ΞΕΝΥΧΤΙΑ-ΤΣΙΓΑΡΑ-ΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝεοΕλλαδιταρά , ΔΕΝ το ΣΗΚΩΝΕΙ . . . Δεν είναι τυχαίο το πόσο οικείος , ένας από αυτούς , είναι ο Ραφήνιος Κόπρος που ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχαν πρόβλημα με την καθημερινότητά του .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.