ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η θάλασσα μας

Από μακριά η Φελίσιτι μοιάζει με ένα συνηθισμένο κορίτσι της ηλικίας της. Μόλις όμως κάποιος την πλησιάσει πιο κοντά διαπιστώνει ότι τα χέρια της και τα πόδια της είναι γεμάτα επιδέσμους.

Καθώς η πόλη του Μάντσεστερ αρχίζει να βρίσκει τους καθημερινούς της ρυθμούς, τα συμπεράσματα των περισσότερων δεν είναι αισιόδοξα. Στον όλο και πιο μελαγχολικό ουρανό της πόλης, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων η λανθάνουσα βία άνοιξε τους διακόπτες του μίσους.

Τα χαμόγελα πάγωσαν εκείνο το μοιραίο βράδυ έξω από το γήπεδο που είχε πλημμυρίσει από τους νεαρούς θαυμαστές της ποπ σταρ. Πανικόβλητοι γονείς έψαχναν για τα παιδιά τους μέσα στα αίματα. Η μόλις 8 χρονών Σάφι ήταν ένα αξιολάτρευτο κοριτσάκι που αγαπούσε τη μουσική και τα όνειρα. Εκείνο το πρωί ξύπνησε χαρούμενη. Σχεδόν δεν κοιμήθηκε από τη χαρά της. Το πολυπόθητο εισιτήριο της Αριάνα Γκράντε ήταν δίπλα στο μαξιλάρι της. Οι συμμαθητές της έλεγαν πόσο τυχερή ήταν.

Δεν είναι και λίγο να είσαι εκεί και να τραγουδάς με την αγαπημένη σου σταρ. Ο δρόμος ως το Μάντσεστερ της φάνηκε ατέλειωτος. Με το γέλιο στο στόμα έφτασε στη συναυλία. Βρίσκεται εκεί γιατί εκείνη όπως και οι άλλοι γύρω της πιστεύουν στη μουσική, στην αγάπη, την τρυφερότητα. Αυτό είναι που δεν μπορεί να συλλάβει το μυαλό του τρομοκράτη.

Το χαλιφάτο του μίσους έχει ως αποστολή του να σπείρει τον τρόμο. Να γίνει κανείς μάρτυρας της σφαγής των παιδιών του. Ο Σαλμάν Αμπέντι είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος της αλυσίδας των επιθέσεων της ισλαμικής τρομοκρατίας στο δυτικό κόσμο.

Μεγάλωσε σε συγκεκριμένο περιβάλλον, στις μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαϊκών πόλεων που όπως φαίνεται ποτέ δεν ενσωματώθηκαν στην κοινωνία.

Διόλου τυχαίο ότι οι περισσότεροι τρομοκράτες σε Βρετανία και Γαλλία στρατολογήθηκαν στη Δύση και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις το οικογενειακό τους περιβάλλον γνώριζε ότι φλέρταραν με τον ακραίο ισλαμισμό.

Προπύργιο του Εργατικού Κόμματος, το Μάντσεστερ είναι γνωστό για το Πανεπιστήμιό του, την περίφημη ορχήστρα Halle με τις εξαιρετικές ηχογραφήσεις των έργων του Μότσαρτ και βέβαια την γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα που δεν χρειάζεται συστάσεις.

Πώς μια πόλη με έντονα στοιχεία της πολιτιστικής πολυφωνίας γίνεται το σκηνικό ενός ανελέητου πολέμου; Τι είναι αυτό που οδηγεί ένα 20χρονο που έχει γεννηθεί στη Δύση να σπείρει το θάνατο; Τι όνειρο ή μάλλον τι εφιάλτες έζωσαν το κεφάλι του;

Πώς ξύπνησε εκείνο το πρωινό; Τι έφαγε, ποιους συνάντησε στο δρόμο για το αποτρόπαιο έγκλημά του; Γιατί στοχοποίησε μικρά παιδιά; Ποιοι μηχανισμοί οδηγούν νέα παιδιά να ασπάζονται την ιδεολογία του θανάτου; Τι τα έλκει στο σκοτεινό μήνυμα του Λάντεν: «Εμείς αγαπάμε το θάνατο, εσείς αγαπάτε τη ζωή». Βαδίζοντας ουσιαστικά σε τεντωμένο σκοινί είναι αδύνατον να πάρουμε απαντήσεις.

Δυο βδομάδες μετά το Πάσχα, μια νέα τραγωδία εξελίχτηκε ανοιχτά της Λέσβου. Όταν το πλοίο της frontex έφτασε, 16 άψυχα κορμιά έπλεαν πάνω στο νερό. Δυστυχώς, κανείς δεν βρήκε μια λέξη συγγνώμης. Η ζωή είναι αλλού. Ή μάλλον δεν έχει το ίδιο κόστος για όλους. Ανάλογα με τη χώρα και το τίμημα. Το Βορά ή το Νότο που ζεις.

Οι διαχωριστικές στη Γηραιά Ήπειρο έχουν ήδη σχεδιαστεί. Όπως και να προσεγγίσει κανείς τη σχέση της Δύσης με το Ισλάμ στο τέλος αναρωτιέσαι πως κάποιοι νεαροί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δημοκρατία της Δύσης για χάρη του χαλιφάτου.

«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα, νομίζω ότι είναι η ανεκτικότητα. Σημαίνει το άνοιγμα προς τον άλλο», έλεγε στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, ο Ματιάς Ενάρ , νικητής του Βραβείου Γκονκούρ 2015. Τότε δεν είχε προηγηθεί το χτύπημα στο Μάντσεστερ . Το κεντρικό αφιέρωμα της Έκθεσης, «Η αναζήτηση του Νότου» άνοιξε τη συζήτηση για τις διαχωριστικές γραμμές εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Εμείς και οι άλλοι. Οι Βόρειοι και οι Νότιοι.

«Καμιά άλλη θάλασσα δεν ονομάστηκε, η θάλασσα μας» . Και σε καμία άλλη δεν έχουν χαθεί τόσες ανθρώπινες ζωές «μας υπενθύμισε ο Έρι Ντε Λούκα, επίσης καλεσμένος στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Μιλώντας για την Μεσόγειο, ο Ναπολιτάνος συγγραφέας και ακτιβιστής με σημαντική αρθρογραφία σε ιταλικές εφημερίδες, θυμήθηκε ένα στίχο:``άνοιξε το στόμα σου για να μην πεις τίποτα». Ο Λούκα που έχει οδηγηθεί πολλές φορές στο εδώλιο του κατηγορημένου για τις περιβαλλοντικές απόψεις του, υποστήριξε ότι στον κόσμο περισσότερος είναι ο Νότος παρά ο Βορράς. «Περιλαμβάνει κατ’αρχάς όλη την Αφρική. Και δεν περιορίζεται μόνο στο νότιο ημισφαίριο. Ο Νότος είναι η πλειοψηφία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.