ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Κύπρος έχει δικαίωμα στην αξιοποίηση των φυσικών της πόρων

Στο δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους αλλά και στον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει η στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες της Γενεύης αναφέρθηκε ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζ. Κόεν, αν και θεωρεί ότι η στάση των δύο ηγετών είναι ενθαρυντική.

 

O Τζ. Κόεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ από την Ουάσιγκτον απαντούσε σε ερωτήσεις αντιπροσώπων του 33ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε» είπε «ότι τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων στο νησί. Το άλλο πράγμα είναι ότι ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη ρητορική και οπωσδήποτε σε οποιαδήποτε αντίδραση στις κυπριακές έρευνες».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Κόεν είπε πως οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν το πολιτικό θάρρος και τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και της ομάδας του και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.Κρίσιμος όπως δήλωσε θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας στις συνομιλίες της Γενεύης, ενώ ενθαρυντική χαρακτήρισε τη στάση των δύο ηγετών και του κ. Έιντε καθώς δεν πιστεύει πως αν δεν έβλεπαν ότι υπάρχει πιθανότητα θα αποδέχονταν τις διαπραγματεύσεις.

Είπε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες και για το Κυπριακό. «Θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη μετά το δημοψήφισμα και θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι στη Γενεύη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.