ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Καμίνης: Σημαντικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Στο ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
kaminis

Μέσα από την εμπειρία του στην Ελλάδα (χώρα εισόδου) και στην Αθήνα (πόλη διέλευσης) ο Γ. Καμίνης, ο οποίος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της σημερινής συνεδρίασης, υπογράμμισε, «κάποια διδάγματα για όλους»: «Η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινό ζήτημα, δεν έχει επιλυθεί και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να "χτυπούν" την πόρτα μας για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Το μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξίσου, και κατ' αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι χώρες εισόδου δεν μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν αυτό το βαρύ φορτίο. Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και πρακτικές λύσεις στις μεταναστευτικές προκλήσεις, προστατεύοντας τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και το δικαίωμά τους να δημιουργήσουν μία νέα ζωή στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αθήνας, «η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή άρνηση της αντιμετώπισης της πραγματικότητας δημιουργεί τελικά διαρθρωτικό πρόβλημα που είναι πιο δύσκολο να επιλυθεί στη συνέχεια». Υποστήριξε, παράλληλα, ότι «η ειρηνική συνύπαρξη απαιτεί και από τους νεοαφιχθέντες να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην περυσινή πρωτοβουλία των Αθηνών για τη δημιουργία του δικτύου "Αλληλέγγυες πόλεις της Ευρώπης". Στο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν ήδη οι πόλεις Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, προστέθηκε χθες και η πόλη του Στρασβούργο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δημάρχου της.

«Όταν τα κράτη-μέλη διαφωνούν για το ζήτημα των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης, βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικές πόλεις της Ευρώπης που υιοθετούν διαφορετική στάση και λένε ξεκάθαρα "φέρτε μας πρόσφυγες". Η προσφυγική κρίση έχει καταδείξει ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.