ΕΛΛΑΔΑ

Μέτωπο αντιπαράθεσης Εκκλησίας-Πολιτείας

Και η «Συννεφούλα»; Θα μείνει στα Θρησκευτικά;

Ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Εκκλησία και την επίσημη πολιτεία φαίνεται πώς άνοιξε η... «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου -και πιο συγκεκριμένα, το αν θα περιέχεται στη διδακτική ύλη των Θρησκευτικών το συγκεκριμένο τραγούδι.
sinefoula

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωση ως απάντηση στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ιερά Σύνοδος παρεμβαίνει στο μάθημα των Θρησκευτικών, «κόβοντας» από τη διδασκαλία τραγούδια του Νικόλα Άσιμου, της Ριάνα και του Διονύση Σαββόπουλου, καθώς επίσης ένα παραμύθι, αλλά και μια γελοιογραφία του Economist.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στην ιστοσελίδα real.gr, δήλωσε: «Ισχύει στο ακέραιο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος, με βάση την εισήγηση του μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ».

Και συνέχισε: «Με βάση την εισήγηση αυτή, έχουν καταργηθεί από την διδασκαλία των Θρησκευτικών:

- Οι στίχοι από το "Ο Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)

- Η "Συννεφούλα" του Σαββόπουλου

- Το τραγούδι "Umbrella" της Ριάνα

- Και μια γελοιογραφία του Economist που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει: "Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός".

Όλα αυτά, με βάση τα συμπεράσματα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία, τα οποία έχουν αποτυπωθεί με καθαρότητα και σαφήνεια» υπογράμμισε ο κ. Κονιδάρης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών.

Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης.

Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αν αληθεύουν τα παραπάνω όπου η εκκλησία λογοκρίνει και η πολιτεία το αποδέχεται τότε «έλεος». Μεσαίωνας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.