ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου ποντάρει στον στρατό, αλλά και στη Δικαιοσύνη

Κυβερνητικό «σχέδιο Β» σε περίπτωση συνέχισης της απεργίας

maximouuuu

Ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να μην κινδυνεύσει -περαιτέρω- η δημόσια υγεία από τους σωρούς απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μεσούντος του καύσωνα καταρτίζει η κυβέρνηση, για την περίπτωση που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ αποφασίσει την συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να ελπίζουν και να προσδοκούν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων θα αποφασίσουν σήμερα να αναστείλουν την κινητοποίησή τους, για δύο λόγους: αφενός, διότι ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία έχει αρχίσει να καθίσταται απειλητικός, αφετέρου διότι, όπως λέει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στο matrix24.gr, «τους δώσαμε όσα μπορούσαμε να τους δώσουμε, ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάρουν κι άλλα».
Εναλλακτικό πλάνο
Ωστόσο, οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης δεν είναι σημερινές, αλλά προχθεσινές και εκφράστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όταν δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη απορριφθεί μία φορά από τους συνδικαλιστές, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι και σήμερα, η ΠΟΕ ΟΤΑ θα εμμείνει στην σκληρή γραμμή για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Ως εκ τούτου, η ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία και να μην υπονομευθεί η εικόνα των μεγάλων πόλεων μεσούσης της τουριστικής περιόδου έχει έρθει σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ήδη από χθες διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δε θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία». Το ίδιο, άλλωστε, επανέλαβε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, αφήνοντας ορθάνοιχτο -όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- το ενδεχόμενο να προστρέξει η κυβέρνηση στον στρατό για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, αν οι συνδικαλιστές εμμείνουν στην στάση τους, τότε θεωρείται δεδομένο ότι ο στρατός, με δικά του απορριμματοφόρα και με οπλίτες, θα ξεκινήσει την αποκομιδή απορριμμάτων τουλάχιστον από κεντρικά και ευαίσθητα σημεία των μεγάλων πόλεων -κυρίως της Αθήνας- όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ο λόγος για κεντρικές πλατείες, αλλά και γεμάτους κάδους δίπλα από νοσοκομεία, σχολεία, πάρκα και σταθμούς ΜΕΤΡΟ.

Πέραν του στρατού, η κυβέρνηση ποντάρει και σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης: αυτό που λένε κυβερνητικοί παράγοντες είναι πως οι εισαγγελείς ανά τη χώρα δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι για τους κινδύνους σχετικά με την δημόσια υγεία. Μάλιστα, ήδη στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη έχουν εκδηλωθεί δύο εισαγγελικές παρεμβάσεις και εκτιμάται ότι, αν η κινητικότητα της Δικαιοσύνης κλιμακωθεί, τότε ενδεχομένως οι απεργοί να πιεστούν να ξεκινήσουν την αποκομιδή απορριμμάτων χωρίς να χρειαστεί επίσημη επιστράτευση από την κυβέρνηση.
Άλλωστε, ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε σενάριο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. «Η Αριστερά τέτοια πράγματα δεν κάνει», λένε κυβερνητικοί παράγοντες, προσθέτοντας πως αποκλείεται επίσης και η προσφυγή της κυβέρνησης σε ιδιώτες εργολάβους ως προσωρινή λύση για τα απορρίμματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.