ΚΟΣΜΟΣ

Aσκησε κριτική κατά του ΝΑΤΟ

Λαβρόφ: ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ θέλουν να «αφομοιώσουν τα Βαλκάνια»

Οι ΗΠΑ και μια σειρά χωρών της ΕΕ έχουν ως στόχο και πάλι να «αφομοιώσουν τα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο Ιμάνουελ Κάντ της Βαλτικής που βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ, ενώ χαρακτήρισε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως ένα καθαρά «γεωπολιτικό σχέδιο» που επιβλήθηκε για να ικανοποιήσει τις ρωσοφοβικές διαθέσεις.

«Οι δυτικοί μας εταίροι, πρωτίστως οι ΗΠΑ και μεγάλες χώρες της ΕΕ, έχουν ως κατά σειρά στόχο την αφομοίωση των Βαλκανίων» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι και «η ΕΕ έχει παρόμοια σχέδια» καθώς «διεξάγονται (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις με την Σερβία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία, δεν αντιτίθεται στο να γίνουν οι χώρες αυτές μέρος της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «φυσικό» και πως η «γεωγραφική του θέση προϋποθέτει ενιαίους οικονομικούς μηχανισμούς, αγορά και οικονομικό περιβάλλον».

Ωστόσο, όπως είπε ευελπιστεί «κάποτε αυτό το οικονομικό περιβάλλον να επεκταθεί και στο υπόλοιπο τμήμα της ευρασιατικής ηπείρου».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, δεν παρέλειψε να επικρίνει και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία «άρχισε να μιλάει και πάλι περί ρωσικής απειλής» ενισχύοντας πρωτοφανώς την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Για να υλοποιήσει μάλιστα τα σχέδια του αυτά -συνέχισε- έπρεπε να δημιουργήσει την εικόνα του εχθρού, με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, να σταματήσει ο οποιοδήποτε διάλογος, υπήρχαν μόνο αιτήματα, τελεσίγραφα και αναπόδεικτες κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, είπε ο Λαβρόφ, άρχισαν να ζητούν επίμονα από όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, να ενταχθούν στην αντιρωσική εκστρατεία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «μερικές χώρες, η Σερβία, τα Σκόπια, αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να "προσβληθούν" οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά στο Μαυροβούνιο οι απαιτήσεις τους αυτές ευδοκίμησαν και επειδή η ηγεσία του Μαυροβουνίου έλαβε την διαβεβαίωση, ότι θα ξεχασθούν κάποιες νομικές της ατασθαλίες, εάν ενταχθούν στην Συμμαχία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.