ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alert!

"Λευκός καπνός" στο Λουξεμβούργο - Δόση 8,5 δισ. και "υπόσχεση" για το χρέος

Ενδείξεις συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα προκύπτουν εδώ και λίγη ώρα από το Λουξεμβούργο, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, καθώς και «υπόσχεση» για ελάφρυνση χρέους.
58

Η συζήτηση για την Ελλάδα ξεκίνησε περί τις 20:00, καθώς ήταν το πέμπτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προοίμιο της συμφωνίας οι Ευρωπαίοι πιστωτές καλωσορίζουν την υιοθέτηση όλων των μέτρων που είχαν ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση ότι τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα ενεργοποιηθούν «αν χρειαστεί».

Η διατύπωση αυτή δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη γραμμή ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα ληφθούν αν κριθεί απαραίτητο.

Στη φόρμουλα λύσης, το Eurogroup αναμένεται να περιγράφει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα δεχθούν επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων με τα οποία έχουν δανείσει την Ελλάδα μέχρι και για 15 χρόνια, χωρίς να προσδιορίζεται αν η περίοδος θα είναι 15ετία ή θα μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια υπό προϋποθέσεις.

Με την επικείμενη συμφωνία, οι δανειστές «δένουν» την ελληνική οικονομία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Αλλά δεν αρκούνται σε αυτό. Θέλουν να αποσπάσουν την συναίνεση της κυβέρνησης Τσίπρα ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα επιτυγχάνουν πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ό,τι κι αν συμβεί.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. — ΝΙΚΗΣΑΜΕ – ΝΙΚΗΣΑΜΕ, ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΜΕ, ΒΑΛΑΜΕ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ !!!
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ.
  — ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙ-
  ΣΑΜΕ…
  — ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ,
  ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ EUROGROUP ΠΙΑΣΑΜΕ MEΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ.
  ΠΙΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΦΙΧΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ, ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΩ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΓΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΝΗΣΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΑ-ΚΑΤΙΝΑ…
  ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΩ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.