ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο καιρός ή ο Πρόεδρος τρελάθηκε;

Καταιγίδες και χαλάζι. Μέσα στο καλοκαίρι ο Πρόεδρος απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου «φιάσκο».

Η απόφαση ή μάλλον η ανακοίνωση μέσω Twitter,ότι θα προβεί σε ανακοίνωση προσεχώς, δεν έμεινε ασχολίαστη. Δημοσιογράφοι, επιστήμονες και απλοί πολίτες βγήκαν στα κανάλια για να σχολιάσουν, να επικρίνουν ακόμα και να προκαλέσουν γέλιο στους θεατές. Πώς να αντιμετωπίσεις τους 22 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, μεταξύ τους και ο πρόεδρος της Γερουσίας, που υπέγραψαν ένα γράμμα ζητώντας να κάνει η Αμερική στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την κλιματική πολιτική που υιοθέτησε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα;

Θυμός, ανησυχία, φόβος. Οι υποστηρικτές της συμφωνίας φοβούνται ότι η αμερικανική έξοδος θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους εταίρους. Κάποιοι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι και τα κράτη που μετέχουν μπορεί να επηρεαστούν και να χαλαρώσουν τις δεσμεύσεις τους ή ακόμα και να αποχωρήσουν. Ο Μπραντ Πιτ πήρε το αίμα του πίσω. Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος έγινε πηγή έμπνευσης και ο «μετεωρολόγος» Πιτ, καλεσμένος σε γνωστό ενημερωτικό κανάλι , προσπάθησε να πείσει τους συμπατριώτες του να αντισταθούν στον «τυφώνα».

Όσο κι αν οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν απλά να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για την προστασία του κλίματος» για τον ίδιο τον Πρόεδρο φαίνεται ότι πέρα βρέχει.

Δυο χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού στην οποία ο Ολάντ κάλεσε τους ομολόγους του να μη «διαψεύσουν» τη «μεγάλη ελπίδα» για το μέλλον του πλανήτη. Ακόμα και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τότε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα κατά 30% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Με τους ακτιβιστές να ξεδιπλώνουν τα πανό έξω από τη συνδιάσκεψη ζητώντας επιτακτικά να πάρουν μέτρα οι κυβερνήσεις για να σταματήσουν το φαινόμενο του «θερμοκηπίου», ο Γάλλος πρόεδρος , ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, με μια ομάδα περίπου είκοσι χωρών, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία ,ποζάρουν για την αναμνηστική φωτογραφία από την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Με σύνθημα να διατηρηθεί η θερμοκρασία «κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής», ακτιβιστές, ΜΚΟ και πολίτες πιέζουν στην διατήρηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Ένα όριο , το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες , αν ξεπεραστεί , οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τον πλανήτη.

Οι χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις ζωτικές ανάγκες των πληθυσμών τους, με τον κίνδυνο της πείνας, της εξόδου από την ύπαιθρο, των συγκρούσεων και πολέμων για το αγαθό που γίνεται όλο και πιο σπάνιο, το νερό. Το ζήτημα των αναγκών των φτωχών χωρών είναι ένα από τα σημεία κλειδιά για το μέλλον. Από τα απόκρημνα βουνά του Αφγανιστάν ως τους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης, τις ακτές της Αυστραλίας και τα μεσογειακά παράλια, η απορρύθμιση του κλίματος μεταμορφώνει εύφορες περιοχές σε ξερότοπους.

Ενώ η Κίνα και η Ευρώπη έρχονται όλο πιο κοντά , περιορίζοντας τα ορυκτά καύσιμα και ενισχύοντας την πράσινη οικονομία, ο Πρόεδρος εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα του. Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις μετά την εκλογή του, εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα για να ανατρέψει τις προσπάθειες του Ομπάμα για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Το ίδιο διάταγμα μειώνει τον προϋπολογισμό του γραφείου Περιβαλλοντικής Προστασίας ενώ καταργεί και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στην παραγωγή του άνθρακα και του πετρελαίου.

Όσο ο Πρόεδρος υπεραμύνεται της αποχώρησης από τη συνθήκη του Παρισιού κάνοντας ελιγμούς για να κερδίσει χρόνο, αμερικανοί πολίτες και επιχειρηματίες δηλώνουν τη στήριξή τους στη συμφωνία όπως ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης που δήλωσε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για το κλίμα. Την ίδια στιγμή που Τραμπ καταργεί όλες τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λίγο πιο μακριά ή πιο κοντά κάποιοι άνθρωποι ολόκληρες πολιτείες θα δουν τη γη τους να ρυπαίνεται από τον αγωγό πετρελαίου που θα έχει αφετηρία τον Καναδά και θα διασχίσει πολλές αμερικανικές εταιρίες για να φτάσει στον κόλπο του Μεξικού.

Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τη σχέση μας με τη φύση. Καθαρός αέρας, καθαρό νερό ,ανακύκλωση και διαχείριση των αποβλήτων, καθαρή ενέργεια είναι οι θησαυροί που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η έρευνα, η πράσινη τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν στη μετάβαση στη σύγχρονη κοινωνία που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της οικολογικής οικονομίας. Άλλωστε σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι ο κύριος λόγος μετανάστευσης στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.