ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής

Ο Μακρόν ζητά μια «Ευρώπη που προστατεύει»

Tην ανάγκη να «επαναπροσδιοριστεί» η ΕΕ ως η «Ευρώπη που προστατεύει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατεύει τους πολίτες».

«Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας. Η ΕΕ ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει «τον προστατευτισμό, αλλά μια δίκαιη προστασία». «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων χωρών ως προς τη θέση του σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, τόνισε ότι ως Πρόεδρος της Γαλλίας στόχος του είναι να φτιάξει «συμμαχίες» και να προσπαθήσει να «πείσει» τους εταίρους του, στη βάση και της «αξιοπιστίας» που θα οικοδομήσει. Επανέλαβε, δε, ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας και παράλληλα θα εργαστεί για την «αναμόρφωση» και της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να είναι αφελείς όταν συναλλάσσονται με τους ανταγωνιστές τους, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ του ελευθέρου εμπορίου, αλλά προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να είναι αφελείς όταν συναλλάσσονται με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι οποίες προστατεύουν τις δικές τους βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας.

"Το να είμαστε ελκυστικοί δεν σημαίνει να εκτεθούμε στους τέσσερις ανέμους" είπε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ανέκαθεν υπερασπιζόταν την παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο το διάστημα που ήταν υπουργός (επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ), τονίζοντας όμως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ακούσουν τα δεινά που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την παγκοσμιοποίηση.

Ο 39χρονος πρόεδρος, στο πλαίσιο της δέσμευσής του να προωθήσει μια "προστατευτική Ευρώπη" θέλει να εκπληρώσει την προεκλογική δέσμευσή του για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επιβλέπει την εξαγορά σημαντικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών από ξένους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.