ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΩΝ... ΓΚΟΥΝΤ ΜΠΑΪ ΟΥΡΑΝΙΑ

Εχθές βράδυ θυμήθηκα μια ιστορία που μου είχε πει, ένας φίλος, ο Αχιλλέας, ιδιοκτήτης της «Παλιάς Αγοράς» στη Φιλοθέη.

Η ιστορία είχε να κάνει με ένα μαγαζί. Στην Πάτμο. Δίπλα, στο σπίτι που είχε αγοράσει ο Αντρίκος Παπανδρέου, υπήρχε μια ταβέρνα. Ο ταβερνιάρης, με το έτσι θέλω, πήγε και καταπάτησε έναν ελεύθερο χώρο που υπήρχε μπροστά στο σπίτι του Αντρίκου. Έβαλε τραπέζια και ειδικά τα βράδια, από τη φασαρία και τη μουσική, δεν μπορούσες να ησυχάσεις.

Ο Αντρίκος προσέφυγε στην πολεοδομία και το υγειονομικό, αφού ο αθεόφοβος ο ταβερνιάρης ήταν σε όλα του παράνομος. Το υγειονομικό, εφαρμόζοντας το νόμο και τις κείμενες διατάξεις διέταξε να κλείσει η αυθαίρετη προέκταση της ταβέρνας.

Ο κουτοπόνηρος ταβερνιάρης, πολιτικοποίησε την υπόθεση! Θεώρησε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί υπέρ του το κλίμα της εποχής. Άρχισε να φωνάζει ότι τον διώκουν οι Παπανδρέου επειδή ο ίδιος δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ανέβηκε στο μοναστήρι και απειλούσε να πέσει από έναν τοίχο.

Είχαν μαζευτεί και τα κανάλια και περίμεναν να καταγράψουν λάιβ την αυτοκτονία του ...αντιπαπανδρεϊκού ταβερνιάρη. Περίμεναν - περίμεναν, αλλά αυτός δεν έπεφτε. Συνεχώς μόνον έλεγε «γεια σου Ουρανία, εγώ τώρα φεύγω, πάω στο Θεό, θα σε περιμένω ψηλά, στον ουρανό, να ξαναβρεθούμε». Όπου Ουρανία η σύζυγός του. Έφτασε βράδυ και η Ουρανία συνέχιζε να έχει σύζυγο.

Κάποια στιγμή, ακόμη και ο μειλίχιος, άμα και πνευματώδης, ηγούμενος, έχοντας καταλάβει το σόου του ταβερνιάρη, του είπε: «Πέσε άνθρωπέ μου, να πας να συναντήσεις τον Κύριο, που τόσο πολύ θέλεις». Ο ταβερνιάρης ούτε τον αντιπρόσωπο του Θεού άκουσε, και την επομένη το πρωί ήταν πάλι σκαρφαλωμένος στον τοίχο. Στο μεταξύ είχε φθάσει και ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.

Κάποιος πήγε στον ταβερνιάρη και του το είπε. Αυτός κατέβηκε, μπήκε για λίγο μέσα στο μοναστήρι και μετά ξανανέβηκε στον τοίχο και άρχισε να φωνάζει στην Ουρανία, αποχαιρετώντας την όμως τώρα στα αγγλικά: «Γκουντ μπάι, Ουρανία, γκουντ μπάι» έλεγε και ξανάλεγε, φροντίζοντας να είναι πιο σπαρακτική η κραυγή του και ρωτώντας αν είναι καλό το πλάνο που τον παίρνει η τηλεόραση.

Την ιστορία τη διηγήθηκα, επειδή τη σήμερον ημέρα, ένας από τους λόγους, που η δημόσια ζωή έχει ευτελιστεί, είναι -κατά τη γνώμη μου- και το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας έχουν ως πρότυπο συμπεριφοράς τον Πάτμιο ταβερνιάρη.

Ολημερίς κι ολονυχτίς οι εκπρόσωποι των κομμάτων είναι θρονιασμένοι στα τηλεοπτικά πάνελ. Δώσ' τους γυαλί και πάρ' τους την ψυχή. Ξεκινάνε από τις έξι το πρωί και καταλήγουν στις τρεις τα ξημερώματα. Μάλιστα οι πιο πολλοί δεν κάνουν και διακρίσεις. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι πανελλαδικής ή τοπικής εμβέλειας. Αν θεωρείται μεγάλο ή περιθωριακό. Αν οι συντονιστές είναι σοβαροί ή της πυρκαγιάς. Δεν τους απασχολεί αν γίνονται μαϊντανοί και καραγκιόζηδες, αρκεί να γράψουν ώρες επικοινωνιακής πτήσης, ειδικά στα κανάλια.

Με αντίστοιχο τρόπο ξεδιπλώνουν τις πολιτικές τους και τα κόμματα. Όλες προσαρμοσμένες στην τηλοψία. Ο κοινωνικός ακτιβισμός έχει αντικατασταθεί από την τηλεοπτική υπερκόπωση. Και τελευταία και τη διαδικτυακή. Περισσότερο χρόνο καταναλώνουν στα «τιτιβίσματα» στο τουίτερ και στο φέισμπουκ και λιγότερο στη δράση για την υπεράσπιση των πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων τους.

Η στρατηγική, έγινε εξυπνακισμός. Και η ορθή τακτική, καλύτερη ατάκα. Η οργανωμένη δράση δεν είναι προσανατολισμένη στην οικοδόμηση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, αλλά στα νούμερα τηλεθέασης και τους φόλοουερς. Η συγκρότηση ηγεμονικού μπλοκ εξουσίας, δεν σχετίζεται με τα κινήματα και τις μάζες, αλλά με τους ακροατές, τους τηλεθεατές, τα ριτουίτς και τα φάβοριτς.

Όσες θεσμικές αλλαγές κι αν γίνουν, όσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις κι αν υπάρξουν, όσες πολιτικοοργανωτικές ανασυγκροτήσεις κι αν συντελεστούν, αν η πολιτική δεν αποκτήσει ξανά αυτοδυναμία και αδιαμεσολάβητες κοινωνικές αναφορές, το μόνο που θα κάνουν οι πολιτικοί είναι να λένε ...γκουντ μπάι Ουρανία.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. πριν λίγους μήνες είχα γράψει ότι ο τσίπρας κι ο κοτζιάς υποσχέθηκαν στον ερντογάν την έκδοση των κατηγορουμένων τούρκων «πραξικοπηματιών» κι σας κυρίευσε ιερά οργή !! Λες κι σας έθιξα ειδικά τον τεράστιο …Κοτζιά.

    σήμερα, γίνονται επίσημες καταγγελίες διεθνών οργανισμών ότι η ελλάδα του τσίπρα κι του κοτζιά ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΝΥΧΤΑ ΣΕ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΥΣ τούρκους πολίτες, κι εσείς στον κόσμο σας, παραβολές, αλληγορίες κι γενικώς πλήρες ξέπλυμα στη σημερινή κυβέρνηση…

    • xyz 16:55 09/06/2017

      Μού φένεται ότι δεν ξεπέρασες ακόμη τά παραμύθια πού σου λεγε η γιαγιά. ακουσες «κουκουλοφόρους τής μαύρης νύχτας» καί σού σηκώθηκει η Τρίχα στό παντελόνι;

  2. Η παραβολή σας θα μπορούσε να συνοψιστεί και με τους τίτλους «ελληνική δεξιά/όλα δήθεν/οι κουμπάρες». Αλλά ομολογώ ότι το «γκουντ μπάι Ουρανία» είναι ευρηματικό, μα και πικρότατο.

  3. κ.Φελνίκο,η κατάθεση του Μαρτίνη σας αφήνει αδιάφορους. Μάλλον προστατεύεται τους φίλους σας….βλέπε Λοβερδος,Σημιτης και όλο το συνονθύλευμα. Αυτό πραγματικά είναι έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφία.

  4. Γράψατε κ. Φελνίκο. Υποκλίνομαι και υποκλέπτω.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.